Τρίτη 7 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
260496r.333

Η Εκθεση Δράσης και το Καταστατικό μας: καθρέφτης και οδηγός μας

Σύντροφοι, σε θετική κατεύθυνση και η Εκθεση Δράσης (ΕΔ)και το Σχέδιο Καταστατικού. Ομως, έχω τη γνώμη πως θα 'πρεπε να 'χουν περισσότερο χρόνο στη διάθεσή τους οι Οργανώσεις Βάσης, όσο και τα μέλη, φίλοι και οπαδοί του ΚΚΕ.

Ακόμα, θα μπορούσε να είναι πιο θετική η γνώμη της βάσης, αν δινόταν, ένα προσχέδιο για τα τρία ντοκουμέντα και πάνω σ' αυτό γινόταν συζήτηση, με γνώμες και προτάσεις από τα κάτω και μετά η ΚΕ, αφού το επεξεργαζόταν, το έδινε για δημόσιο διάλογο, σχέδιο, το οποίο θα 'ταν "προϊόν" όλου του ΚΚΕ. Αυτά για το μέλλον, τώρα μερικές παρατηρήσεις και προτάσεις:

-Στη σελ. 8 (ΕΔ): "Το ΚΚΕ θα προωθήσει δραστηριότητες που συμβάλλουν στη στήριξη των σχέσεων των ΚΚ...". Ποιων ΚΚ, σύντροφοι, άλλα από τη δεκαετία του '50 θέλανε την "ειρηνική" συνύπαρξη, άλλα καταδίκαζαν τη δικτατορία του προλεταριάτου, άλλα αφαιρούσαν και το σφυροδρέπανο και θέλανε "ευρωκομμουνισμό", άλλα τώρα ζητάνε να μπουν στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ... Χρειάζεται προσοχή, σύντροφοι, με ποια ΚΚ θα προσπαθήσουμε για να πετύχουμε την ενότητα του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος.

- Στη σελ. 13: "...Δεν έγινε δυνατό να ανακοπεί η πτώση της κυκλοφορίας του "Ρ". Πώς να ανακοπεί σύντροφοι, αφού δεν τον ΑΓΟΡΑΖΟΥΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ τα μέλη του Κόμματος; Πώς θα ανακοπεί όταν και με το ΣΧΕΔΙΟ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ, στο άρθ. 4 λέμε "...να μελετά το "Ριζοσπάστη"...", πώς θα τον μελετά, αφού δεν τον αγοράζει, αφού δεν μπαίνει ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΗ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ να τον αγοράζει; Ακόμα όταν δε δημοσιεύει από "έλλειψη" χώρου επιστολές αναγνωστών (σχεδόν καθημερινό φαινόμενο: "Λάβαμε το γράμμα σου, όμως από έλλειψη χώρου δε δημοσιεύτηκε...") Δημοσιεύονται όμως σελίδες ολόκληρες για Τσιτσάνηδες, Σωτ. Μπέλλου και σε συνέχειες, για τον ρίψασπι Μ. Θεοδωράκη, τον "πρεσβευτή" του ΠΑΣΟΚ και υπουργό χωρίς καρέκλα Νεοδημοκράτη, που έχει ξεστομίσει τα πιο βρωμερά επίθετα για τη Νεολαία μας. Είναι ανάγκη ο "Ρ" να γίνει το καθημερινό βήμα των αναγνωστών του, των φίλων του, του λαού μας. Οταν κάποτε ρωτήθηκε ο διευθυντής της εφημερίδας των Τσεχοσλοβάκων κομμουνιστών, πώς κυκλοφορεί σε εκατοντάδες χιλιάδες καθημερινά, απάντησε, ΤΗ ΓΡΑΦΟΥΝ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΟΙ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΤΗΣ. Αυτό θα πρέπει να κάνει και ο "Ριζοσπάστης", να γίνει εφημερίδα των αναγνωστών, εφημερίδα μας.

- Στη σελ. 16 σημ. 15: "...Δεν μπόρεσε να προωθήσει ταυτόχρονα και συνδυασμένα τα πολύπλευρα καθήκοντα που έθεσε η ίδια η ζωή και οι αποφάσεις της ΚΕ...". Αν, σύντροφοι, προσέχαμε λίγο περισσότερο το Καταστατικό μας, το άρθ. 16 παρ. στ. λέει: "Η ΚΟΒ έχει υποχρέωση, τουλάχιστον μια φορά το χρόνο, να οργανώνει ανοιχτή λαϊκή συνέλευση, για τους εργαζόμενους ή τους κατοίκους του χώρου της, με σκοπό το δημόσιο απολογισμό της δουλιάς της ή τη συζήτηση σοβαρών προβλημάτων". Το κάναμε αυτό σύντροφοι; Πόσες Οργανώσεις Βάσης το κάναν;

- Στη σελ. 16 σημ. 16: "Η ΚΕ δεν μπόρεσε να συγκροτήσει όλα τα βοηθητικά τμήματα που χρειάζονταν και να διασφαλίσει τη σύνθεση που απαιτούσαν οι ανάγκες...". Εχει γίνει πρόταση, σύντροφοι, να συγκροτηθεί Τμήμα ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ και απορρίφθηκε αυτή η πρόταση. Γιατί σύντροφοι; Την ξαναβάζω αυτή την πρόταση για μελέτη από τη νέα ΚΕ. Οι αντιστασιακοί μαζί με τις οικογένειές τους, είναι κάμποσες εκατοντάδες χιλιάδες. Δε νομίζω πως με τις κομματικές ομάδες που προβλέπει το Καταστατικό, αντιμετωπίζονται τα πολύ σοβαρά και χρονίζοντα προβλήματα των αντιστασιακών. Οι διάφοροι νόμοι που ψηφίστηκαν για δήθεν προστασία των αντιστασιακών (στην ουσία αντι-αντιστασιακοί, αντικομμουνιστικοί νόμοι), κατάφεραν να τους περάσουν από τη Βουλή οι κυβερνώντες (ΠΑΣΟΚ και ΝΔ) και από το γεγονός της έλλειψης συντονισμού ενεργειών, ανάμεσα στις αντιστασιακές μας οργανώσεις και την ΚΕ του ΚΚΕ. Αν υπήρχε ΤΜΗΜΑ Εθνικής Αντίστασης, πιστεύω πως η προστασία των αντιστασιακών θα 'ταν καλύτερη.

- Στη σελ. 26, σημ. 29: "Το ΚΚΕ πρέπει να εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες και τα περιθώρια που υπάρχουν... και να μην εγκλωβιστούν οι θετικές διεργασίες και να οδηγηθούν στην αναπαραγωγή της ίδιας πολιτικής με άλλο σχήμα...". Εδώ, σύντροφοι, έχουμε την πρόσφατη εμπειρία με το Συνασπισμό της Αριστεράς και της Προόδου. Είναι συμμετοχή στον προσυνεδριακό διάλογο για το 13ο Συνέδριό μας. Είχα όμως την ατυχία να το παραδώσω με τα χέρια μου στους Τ. Παλιούρα και Μ. Ανδρουλάκη, σ' αυτούς με οδήγησαν από το γραφείο υποδοχής, στον Περισσό (ο σ. Μαρ. Οικονόμου με πήγε), με αποτέλεσμα να μη δημοσιευτεί στο "Ριζοσπάστη", ασφαλώς και το εξαφάνισαν γιατί δε συμφωνούσαν με το περιεχόμενο. Είναι και τώρα επίκαιρο το περιεχόμενο του γραφτού μου. Σας το στέλνω, όχι για δημοσίευση, αλλά για να μπει στα υλικά του 15ου Συνεδρίου. Μέτωπο σύντροφοι, ναι αλλά με ΠΟΙΟΥΣ. Οχι, σύντροφοι, να αναπαράγουμε ίδια πολιτική...

- Στη σελ. 27 σημ. 30: "...Το ΚΚΕ δρα με συνέπεια και μαχητικότητα στις γραμμές του αντιιμπεριαλιστικού - αντιμονοπωλιακού αγώνα και του ενιαίου μετώπου πάλης. Παράλληλα, διατηρεί την οργανωτική πολιτική και ιδεολογική του αυτοτέλεια...". Ομως, σύντροφοι, στη σελ. 19 στο σημ. 29 του Σχεδίου Προγράμματος, λέμε "...Τα καθοδηγητικά όργανα του αντιιμπεριαλιστικού, αντιμονοπωλιακού λαϊκού μετώπου, οι λαογέννητοι θεσμοί που εμφανίζονται στη διάρκεια της αναμέτρησης και των ταξικών αγώνων, θα αποτελέσουν τα έμβρυα της νέας πολιτικής εξουσίας της εργατικής τάξης και των συμμάχων της". Αν γίνει αυτό, τότε πώς το ΚΚΕ θα διατηρήσει την οργανωτική, πολιτική και ιδεολογική του ταυτότητα; "Μπερδεμένα" πράγματα, σύντροφοι. Το Πρόγραμμά μας, η δράση μας και το Καταστατικό για κόμμα κομμουνιστικό, κόμμα μπολσεβίκικο, πρέπει να είναι κρυστάλλινα.

- Στη σελ. 28 σημ.31 "...Το καθήκον των κομμουνιστών είναι: Η υπεράσπιση της θεωρίας του επιστημονικού σοσιαλισμού, η διάδοση και η εκλαϊκευσή της, η προσπάθεια να ανακτήσει το κύρος και την αίγλη της, ύστερα από τη δυσφήμιση και τη συκοφάντηση που ακολούθησε τις ανατροπές του '89 - '91...". Μα, σύντροφοι, η συκοφάντηση της κοσμοθεωρίας μας, η συκοφάντηση του μαρξισμού - λενινισμού άρχισε πολύ πριν από το '89 - '91. Αρχισε από τη δεκαετία του '50, όταν ο χρουστσοφισμός διέλυσε ολόκληρες οργανώσεις και ΚΚ, όταν φυλάκιζε και εξόριζε ήρωες και ηγέτες, δοξασμένων ΚΚ, παλικάρια, μπροστάρηδες στους αγώνες των λαών τους. Τότε που όλα σχεδόν τα ΚΚΕ (με εξαίρεση 2 ΚΚ) πειθαρχούσαν και εκτελούσαν, άκριτα, το χρουστσοφισμό. Πρέπει, σύντροφοι, αν θέλουμε να ατσαλώσουμε το κόμμα μας για να το κάνουμε κόμμα μπολσεβίκικο, κόμμα αρχών, κόμμα νέου τύπου, να κριτικάρουμε όλα τα γεγονότα εκείνης της εποχής, να κάνουμε και την αυτοκριτική μας καθαρά και ξάστερα. Ξεχνιούνται, σύντροφοι, εκείνες οι γιγαντοαφίσες, που "στόλιζαν" όλες τις πλατείες στο λεκανοπέδιο της Αττικής, με το "πατριωτικό" σύνθημα: "ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ"... Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου.

- Στη σελ. 30, σημ. 34: Ο αγώνας των κομμουνιστών δεν αρκεί να είναι μαχητικός, συνεπής, επίμονος και με σωστή επεξεργασμένη στρατηγική. Ταυτόχρονα, πρέπει, σε κάθε μορφή εκδήλωσής του, σε κάθε φάση, να είναι και ηρωικός, τόσο ηρωικός, όπως ήταν σε άλλες εποχές που γνώρισε το Κόμμα και το λαϊκό κίνημα του τόπου μας.

Και δύο παρατηρήσεις για το Σχέδιο Καταστατικού:

Με ειδικό άρθρο στο νέο τροποποιημένο Καταστατικό, να ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΗ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ των μελών του ΚΚΕ η αγορά και η ανάγνωση του ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ και των περιοδικών εντύπων του Κόμματος.

- Στο κεφάλαιο ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ, να προστεθεί: "το ΚΚΕ είναι κόμμα των μελών. Πηγή όλων των αποφάσεων είναι η θέληση των κομματικών μελών. Φυσικά το ΚΚΕ είναι κόμμα της ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ, όμως, οι αποφάσεις του πρέπει να είναι και ΘΕΛΗΣΗ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΙΚΩΝ ΜΕΛΩΝ.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΟΥΣΗΣ - ΞΑΝΘΟΣ

αντιστασιακός

Βόλος

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μήνυμα του ΚΚΕ στο ΚΚ Ιταλίας (2018-03-08 00:00:00.0)
«Εφυγε» ο Χ. Καρέρα Πρόεδρος του ΚΚ Βενεζουέλας (2013-05-02 00:00:00.0)
Από το 15ο στο 19ο: Εμπλουτισμός ή Αναθεώρηση; (2013-02-09 00:00:00.0)
Η ίδρυση της Κομμουνιστικής Διεθνούς (2012-03-11 00:00:00.0)
0405412. txt (1996-05-10 00:00:00.0)
220496r.251 (1996-04-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ