Τετάρτη 15 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Δικαστική παρέμβαση σε σωματείο

Μέσω δικαστηρίων, στελέχη της ΟΒΕΣ επιχειρούν να ανατρέψουν απόφαση γενικής συνέλευσης

Για "ευθεία παρέμβαση" στα εσωτερικά και στη λειτουργία του με τη "συνδρομή" δυο μελών της διοίκησής του, καταγγέλλει τη δικαστική αρχή το σωματείο εργαζομένων της ΠΥΡΚΑΛ Ελευσίνας.

Οι παρεμβάσεις άρχισαν, όταν το ΔΣ του σωματείου συγκάλεσε γενική συνέλευση, προκειμένου να συζητηθεί η αποχώρησή του από την Ομοσπονδία Βιομηχανικών Εργοστασιακών Σωματείων (ΟΒΕΣ) και η προσχώρησή του στην Ομοσπονδία Χημικής Βιομηχανίας.

"Το διοικητικό συμβούλιο, τηρώντας όλες τις νόμιμες διαδικασίες", αναφέρει η ανακοίνωση, "έφερε το θέμα αυτό στη ΓΣ στις 6 Μάη, όπου με μυστική ψηφοφορία το αποτέλεσμα ήταν 217 υπέρ της αποχώρησης και 54 κατά".Ομως τα μέλη του ΔΣ Α. Χατζησαββίδης και Δ. Ηλιάκης,οι οποίοι είναι πρόεδρος και γραμματέας αντίστοιχα της ΟΒΕΣ, κατέθεσαν από τις 3 Μάη αίτηση για τη λήψη ασφαλιστικών μέτρων, προκειμένου να μην πραγματοποιηθεί η συνέλευση!

"Ο δικαστής Ι. Μαγγίνας", αναφέρει η ανακοίνωση, "έκανε δεκτή την αίτηση αναστολής χωρίς δυστυχώς να καλέσει το σωματείο για ν' ακούσει τις απόψεις του" και όρισε δικάσιμο την επόμενη μέρα της συνέλευσης, δηλαδή την Τρίτη 7 Μάη. Κατά την εκδίκαση της υπόθεσης, τα δυο στελέχη της ΟΒΕΣ απέσυραν την αγωγή, αλλά δήλωσαν - πατώντας πάνω στην προσωρινή απόφαση των ασφαλιστικών μέτρων - ότι θα επανέλθουν με νέα αγωγή, ζητώντας την ακύρωση της συνέλευσης! "Αυτή η προσωρινή διαταγή του δικαστή ήταν αυθαίρετη και προϊόν πλάνης, συνιστά δε ευθεία παρέμβαση στην αυτόνομη λειτουργία του συνδικαλιστικού κινήματος", σημειώνει το σωματείο.

"Είναι παράδοξο", αναφέρεται στην καταγγελία, "πώς ορίζεται δικάσιμος μετά την ημερομηνία της γενικής συνέλευσης,ενώ μπορούσε να είχε εκδικαστεί πριν ή κατά την ημέρα της γενικής συνέλευσης".

Το σωματείο επισημαίνει ότι καμία συλλογική απόφαση εργαζομένων, οι οποίοι τηρούν νόμιμες καταστατικές διαδικασίες, δεν μπορεί να τεθεί σε δικαστική κρίση και ρωτά, γιατί ο δικαστής δε συμβουλεύτηκε το καταστατικό του σωματείου, ενώ δε ζήτησε το πρακτικό του ΔΣ που είχε γίνει στις 25/4 και είχε αποφασίσει τη ΓΣ, που αποφάσισε την αποχώρηση από την ΟΒΕΣ.

Είναι γνωστό ότι η ΟΒΕΣ δεν αποτελείται από σωματεία του ίδιου κλάδου και δεν υπογράφει συλλογική σύμβαση. Να σημειωθεί, ωστόσο, ότι στα πλαίσια της ύπαρξής της, λειτουργούν τρία επιδοτούμενα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ