Πέμπτη 16 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Διαβουλεύσεις για σχηματισμό κυβέρνησης

ΡΩΜΗ. -

Διαβουλεύσεις με την πολιτική ηγεσία της Ιταλίας για το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης άρχισε χτες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Οσκαρ Λουίτζι Σκάλφαρο.

Ο Σκάλφαρο δέχτηκε χτες χωριστά τους προέδρους της Βουλής και της Γερουσίας, Λουτσιάνο Βιολάντε και Νικόλα Μαντσίνο, αντίστοιχα, και χτες το απόγευμα είχε συνομιλίες με ηγετικά στελέχη του συνασπισμού της "Ελιάς" και του "Πόλου της Ελευθερίας". Οι επαφές του Ιταλού Προέδρου θα έχουν ολοκληρωθεί ως σήμερα το βράδυ και στη συνέχεια αναμένεται να δοθεί εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον ηγέτη της "Ελιάς", Ρομάνο Πρόντι.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του ιταλικού Τύπου, προέκυψαν διαφωνίες ανάμεσα στον Πρόντι και το μεγαλύτερο κόμμα της "Ελιάς" - το Δημοκρατικό Κόμμα της Αριστεράς - για τα υπουργεία Εσωτερικών και Αμυνας. Το Δημοκρατικό Κόμμα της Αριστεράς διεκδικεί και τα δύο αυτά υπουργεία, γεγονός όμως που συναντά την αντίδραση του Πρόντι.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Βουλής, Λουτσιάνο Βιολάντε αρνήθηκε χτες την εγγραφή της κοινοβουλευτικής ομάδας υπό την ονομασία "Λέγκα της ανεξάρτητης Παδανίας", τονίζοντας ότι "δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή διότι είναι αντίθετη με τη θεμελιώδη αρχή της ενότητας και του αδιαίρετου της δημοκρατίας που προσδιορίζεται από το σύνταγμα". Ο Βιολάντε αποφάσισε ότι η κοινοβουλευτική αυτή ομάδα θα ονομάζεται προσωρινά "Λέγκα της Παδανίας", μέχρι να υπάρξει συμφωνία για μια λύση "στο πλαίσιο του Συντάγματος και των κανόνων του". Υπενθυμίζεται ότι ο ηγέτης της "Λέγκας του Βορρά", Ουμπέρτο Μπόσι σχημάτισε την περασμένη Κυριακή "σκιώδη κυβέρνηση" της Βόρειας Ιταλίας και απείλησε με απόσχιση, ασκώντας πίεση στη νέα κυβέρνηση να εισαγάγει το ομοσπονδιακό μοντέλο στους ιταλικούς θεσμούς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ