Πέμπτη 16 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
Νέες αντιδράσεις κατά της SHELL

ΛΟΝΔΙΝΟ. -

Δεκάδες Νιγηριανοί πρόσφυγες και Βρετανοί συνδικαλιστές συμμετείχαν σε χτεσινή πορεία διαμαρτυρίας στο Λονδίνο, καταγγέλλοντας την εκμετάλλευση της γης και του λαού της νιγηριανής φυλής των Ογκόνι από την αγγλο-ολλανδική πολυεθνική πετρελαϊκή εταιρία SHELL.

Το βασικό σύνθημα των διαδηλωτών ήταν ένα: "Εξω η Shell από τη Νιγηρία". Αφορμή για τις νέες κινητοποιήσεις που εκδηλώνονται αυτή την περίοδο σε διάφορες πόλεις της Βρετανίας είναι ο εγκλεισμός 19 μελών του "Κινήματος για την Επιβίωση του Λαού των Ογκόνι" σε φυλακές της Νιγηρίας υπό συνθήκες φρίκης. Οι φυλακισμένοι κατάφεραν προχτές να απευθύνουν απελπισμένη έκκληση στη Δύση, μέσω μιας επιστολής που κατάφεραν να βγάλουν παράνομα δωροδοκώντας έναν φρουρό. Οι κρατούμενοι εξηγούν στην επιστολή, που δημοσιεύτηκε χτες στους "Τάιμς" του Λονδίνου, ότι βρίσκονται σε φυλακή - κόλαση αντιμετωπίζοντας την κατηγορία της διάπραξης φόνου. "Στο κελί επικρατεί το αδιαχώρητο, καθώς έχουν φυλακίσει 120 άτομα σε κελιά 20 επί 28 τ.μ. με ελάχιστο εξαερισμό και στρώματα γεμάτα τσιμπούρια, ψύλλους και κοριούς. Το κελί είναι γεμάτο αρουραίους, ενώ το νερό είναι μολυσμένο από υπολείμματα αποσυντεθειμένων ανθρωπίνων πτωμάτων!" καταγγέλλουν στην επιστολή - σοκ οι φυλακισμένοι αγωνιστές του "Κινήματος για την Επιβίωση του Λαού των Ογκόνι". Καταλήγοντας, γνωστοποίησαν ότι ο συστηματικός υποσιτισμός σε συνδυασμό με το καθημερινό μαρτύριο που υφίστανται οι κρατούμενοι στις νιγηριανές φυλακές - κολαστήρια, είχε ως αποτέλεσμα να πεθάνει ένας απ' αυτούς τον περασμένο Αύγουστο.

Πριν επτά μήνες, η συνεργασία της Shell με το στρατοκρατούμενο στυγνό καθεστώς της Νιγηρίας και ο διά απαγχονισμού θάνατος του θεατρικού συγγραφέα Κεν Σάρο Ουίουα, καθώς και άλλων 19 αγωνιστών της φυλής των Ογκόνι, έγινε αφορμή για την εκδήλωση οξύτατων αντιδράσεων της διεθνούς κοινής γνώμης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ