Πέμπτη 16 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Σε ένταση η προεκλογική ατμόσφαιρα

Ελαφρά τραυματισμένος στα πόδια μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της πόλης Χέρτζλια του βορείου Ισραήλ, νεαρός οπαδός του Εργατικού Κόμματος, νωρίς χτες το πρωί. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες και με την κατάθεση του ιδίου, δέχθηκε επίθεση από τρεις αγνώστους, που επέβαιναν σε φορτηγάκι, ενώ κολλούσε αφίσες του νυν πρωθυπουργού και υποψηφίου Σιμόν Πέρες. Οπως ανακοίνωσαν οι ισραηλινές αρχές το φορτηγάκι των 3 οπλοφόρων είχε νοικιαστεί, πριν από λίγες μέρες, από το κόμμα της "Λικούντ", γεγονός που έδωσε αφορμή στον εκπρόσωπο τόσο της κυβέρνησης όσο και του Εργατικού Κόμματος να κατηγορήσουν την αντιπολίτευση για πρόκληση βίαιων και αιματηρών επεισοδίων. Από την πλευρά της, η ηγεσία της "Λικούντ" δεσμεύθηκε να ερευνήσει σε βάθος το επεισόδιο ενώ κάλεσε τους οπαδούς της να απέχουν από κάθε εκδήλωση βίας.

Τεταμένη η ατμόσφαιρα, όμως και χτες, στη ζώνη της ισραηλινής κατοχής στο Νότιο Λίβανο. Ενας Ισραηλινός στρατιώτης τραυματίστηκε ελαφρά όταν εξερράγη βόμβα που είχε τοποθετηθεί στην άκρη δρόμου, από όπου περνά ισραηλινή περίπολος. Χωρίς να χάσει καιρό, το ισραηλινό πυροβολικό βομβάρδισε θέσεις της "Χεζμπολάχ" στους λόφους Ικλίμ αλ Τουφά. Τα αλλεπάλληλα επεισόδια των τελευταίων 4 ημερών έχουν προκαλέσει σοβαρούς κλυδωνισμούς στην εκεχειρία ανάμεσα στο Ισραήλ και στη "Χεζμπολάχ". Λίγες ώρες νωρίτερα, είχε λήξει χωρίς κανένα αποτέλεσμα η δεύτερη συνάντηση των εκπροσώπων των εγγυητριών δυνάμεων στην Ουάσιγκτον. Οι εκπρόσωποι των ΗΠΑ, της Γαλλίας, του Ισραήλ, της Συρίας και του Λιβάνου δεν κατάφεραν, ούτε αυτή τη φορά, να συμφωνήσουν σχετικά με την προεδρία της επιτροπής, τη σύνθεσή της και ως προς τη μέθοδο που θα πρέπει να ακολουθηθεί για τη διαλεύκανση επεισοδίων στα ισραηλινο - λιβανικά σύνορα.

Στο μεταξύ, δημοσιεύθηκε, χτες, η έκθεση του ισραηλινού στρατού για τα "σταφύλια της οργής", με αφορμή την καταδικαστική και πολυσυζητημένη έκθεση των Ηνωμένων Εθνών. Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις επιρρίπτουν το μεγαλύτερο μέρος των ευθυνών για τους βομβαρδισμούς στο Νότιο Λίβανο, οι οποίοι στοίχισαν τη ζωή, συνολικά, σε περισσότερους από 150 αμάχους, στους κυανόκρανους του ΟΗΕ, που σταθμεύουν στην περιοχή. Σύμφωνα με την ισραηλινή έκθεση, οι κυανόκρανοι θα μπορούσαν να αποτρέψουν και καταστείλουν τις επιθέσεις της "Χεζμπολάχ" με Κατιούσα στο βόρειο Ισραήλ, οι οποίες, σύμφωνα πάντα με το κείμενο, προκάλεσαν τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ