Παρασκευή 17 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΙΑ
Οι ινδουιστές - εθνικιστές στην κυβέρνηση

Αναλυτές, όμως, εκτιμούν ότι η κυβέρνηση του κόμματος Μπαρατίγια Τζανάτα έχει βραχεία... ημερομηνία λήξης

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ. -

Σε μια "αστραπιαία" διαδικασία, ο Ινδός Πρόεδρος Σανκάρ Νταγιάλ Σάρμα ανέθεσε στο ινδουιστικό - εθνικιστικό Κόμμα Μπαρατίγια Τζανάτα (BJP) το σχηματισμό της κυβέρνησης και, ώρες μετά, όρκισε τον πρώτο ινδουιστή πρωθυπουργό της χώρας: τον ηγέτη του BJP, Ατάλ Μπιχάρι Βαϊπαγί.

Το Μπαρατίγια Τζανάτα δε διαθέτει πλειοψηφία στο 545μελές κοινοβούλιο ικανή να του δώσει αυτοδυναμία, και γι' αυτό προσβλέπει στην υποστήριξη άλλων - φαινομενικά αντιπάλων του - πολιτικών δυνάμεων και ανεξάρτητων βουλευτών.

Πάντως, η κυβέρνηση του Βαϊπαγί θα πρέπει να επιτύχει ως την 31η του Μάη την υποστήριξη σημαντικής μερίδας βουλευτών, καθώς οι αντίπαλοί του, του Αριστερού - Εθνικού Μετώπου, καραδοκούν. Τα κόμματα που αποτελούν τη συμμαχία ανακοίνωσαν ότι διαθέτουν αρκετή ισχύ για να ανατρέψουν την κυβέρνηση.

Το Μπαρατίγια Τζανάτα αποτελεί ένα ιδιόμορφο ψηφιδωτό χωρίς ενιαία ιδεολογικοπολιτική κατεύθυνση. Προεκλογικά, η ηγεσία του υποσχόταν πάταξη της διαφθοράς, ενδυνάμωση του πυρηνικού προγράμματος της χώρας, και... πάταξη της πρόθεσης των μουσουλμάνων να θυσιάσουν τις "ιερές" αγελάδες για να εξευρεθεί λύση στο πρόβλημα της τροφής...

Πάντως, η κυβέρνηση του Βαϊπαγί δεν έχει πολλά περιθώρια ελιγμών και εκτιμάται ότι θα έχει πολλά προβλήματα στην άσκηση της εξουσίας. Συν τοις άλλοις, το κόμμα δεν έχει δοκιμαστεί στον τομέα της διαχείρισης των οξύτατων προβλημάτων της χώρας - κάτι φυσικό, αφού επί δεκαετίες στην κυβέρνηση βρισκόταν το κόμμα του Κογκρέσου...

Θα τα καταφέρει το Μπαρατίγια Τζανάτα να συγκεντρώσει την υποστήριξη 80 βουλευτών και να εδραιωθεί; Είναι αμφίβολο. Η ανίερη συμμαχία του ηττηθέντος Ναρασίμα Ράο του Κογκρέσου και του Αριστερού - Εθνικού Μετώπου προοιωνίζεται σκληρή αντιπαράθεση, εφ' όλης της ύλης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ