Παρασκευή 17 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
Εσωτερικές ανακατατάξεις στους Σέρβους

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ.-

Η απομάκρυνση του Ράικο Κάσαγκιτς από το αξίωμα του πρωθυπουργού των Σερβοβόσνιων ήταν μία από εκείνες τις αποφάσεις του Ράντοβαν Κάρατζιτς, που δεν άρεσε καθόλου στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στα στρατηγεία του ΝΑΤΟ. Ηδη, αυτή η εξέλιξη "αξιοποιείται" "δεόντως" από τις Βρυξέλλες, προκαλώντας, αν μη τι άλλο, απρόβλεπτη ένταση στις σχέσεις Μπάνια Λούκα και Πάλε. Την ίδια στιγμή, προβλήματα εμφανίζονται και στην εσωτερική πολιτική σκηνή του Βελιγραδίου. Αφορμή, η απομάκρυνση του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Ν. Γιουγκοσλαβίας, Ντράγκοσλαβ Αβράμοβιτς, με απόφαση του Κοινοβουλίου."Με απομάκρυναν, αλλά παραμένω. Η κυβέρνηση μπορεί να λειτουργήσει και από την Μπάνια Λούκα", ήταν η χτεσινή δήλωση του Ράικο Κάσαγκιτς, που τροφοδότησε τα σενάρια των ξένων ειδησεογραφικών πρακτορείων ακόμη και για εδαφική αποσκίρτηση (αυτονόμηση;) της σερβοβοσνιακής βορειοδυτικής πόλης, Μπάνια Λούκα, από το Πάλε. Σύμφωνα με τα πρακτορεία, ο Ράικο Κάσαγκιτς δήλωσε ότι ο "λαός της Μπάνια Λούκα δεν αποδέχεται την ηγεσία του Πάλε" και κατηγόρησε τον Σερβοβόσνιο ηγέτη, Ράντοβαν Κάρατζιτς, ότι δεν έχει εκλεγεί νόμιμα από το λαό και ότι οδηγεί τη χώρα με γνώμονα μια πολιτική "απομόνωσης" από τη διεθνή κοινότητα. Επιπλέον, κατηγόρησε την ηγεσία του Πάλε ότι αφαίρεσε από το θησαυροφυλάκιο της εθνικής τράπεζας της Σερβικής Δημοκρατίας στην Μπάνια Λούκα 28.000.000 γερμανικά μάρκα και ότι τα μετέφερε σε τράπεζα του Ζβόρνικ, "χωρίς να είναι γνωστό ποιος έχει στην κατοχή του τα χρήματα αυτά".

Πέρα από αυτές τις δηλώσεις, ο Κάσαγκιτς προχώρησε και σε συμφωνίες, αφού προηγουμένως είχε εξασφαλίσει την υποστήριξη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Νωρίς το απόγευμα, και μετά τις επαφές που είχε με αξιωματούχους των Ηνωμένων Εθνών, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, ο Κάσαγκιτς και ο διεθνής μεσολαβητής για τη Βοσνία, Καρλ Μπιλντ, εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση, με την οποία γνωστοποιούν ότι "θα συνεχίσουν τη συνεργασία τους για να σπάσουν τις δυνάμεις της απομόνωσης", που απειλούν τη Συνθήκη του Ντέιτον και την ευημερία των σερβοβοσνιακών εδαφών! Ο Καρλ Μπιλντ δεν παρέλειψε να προβεί και σε μια "μικρή ανάλυση" των προβλημάτων στις σχέσεις Μπάνια Λούκα και Πάλε, αποδίδοντας ευθύνες στον Σέρβο Πρόεδρο, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. "Η θέση του Μπιλτ είναι ότι ο Μιλόσεβιτς δεν προσπαθεί αρκετά για να επιλύσει το πρόβλημα Κάρατζιτς και Ράτκο Μλάντιτς. Οτι πρέπει να κάνει περισσότερα και ότι τώρα είναι ώρα για να δραστηριοποιηθεί", είπε ο εκπρόσωπος του διεθνούς μεσολαβητή, Κόλουμ Μέρφι. Πολιτικοί παρατηρητές, ερμηνεύοντας τις λέξεις "το πρόβλημα Κάρατζιτς, Μλάντιτς", εκτιμούν ότι δεν πρόκειται μόνογια τις γνωστές κατηγορίες του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης περί διάπραξης εγκλημάτων στον πόλεμο της πρώην Γιουγκοσλαβίας, αλλά για το ακόλουθο ενδεχόμενο: Ο Κάρατζιτς και ο Μλάντις, που διατηρούν τον έλεγχο των ΜΜΕ και των σερβοβοσνιακών δυνάμεων ασφαλείας, μπορεί να οργανώσουν το φθινόπωρο παράλληλες εκλογές (μ' αυτές που προβλέπει η Συνθήκη του Ντέιτον) για να εδραιώσουν τη θέση τους και με βάση τα αποτελέσματα των καλπών.

Δηλώσεις - σε ανάλογους τόνους υπέρ της Συνθήκης του Ντέιτον και του Ράικο Κάσαγκιτς - έκανε και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Χαβιέ Σολάνα, ο οποίος πραγματοποίησε χτες επίσκεψη στην Μπάνια Λούκα. "Θα συνεχίσουμε να διαπραγματευόμαστε μαζί με τον Κάσαγκιτς για την εφαρμογή της Συμφωνίας του Ντέιτον. Για μένα, ο Κάσαγκιτς είναι ο πρωθυπουργός!", δήλωσε ευθαρσώς ο γγ του ΝΑΤΟ, Χ. Σολάνα. Κατ' αυτόν, ο "Κάσαγκιτς παραμένει ο μόνος συνομιλητής για τη Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας"...

Τέλος, η Ευρωπαϊκή Ενωση εξέφρασε, με ανακοίνωσή της, μεγάλη ανησυχία για την απομάκρυνση του Κάσαγκιτς από το αξίωμα του πρωθυπουργού, σχολιάζοντας την εξέλιξη αυτή ως "ενέργεια που προκαλεί πρόκληση γι' αυτούς που ασχολούνται με την εφαρμογή της ειρηνευτικής διαδικασίας".

Πολιτική ένταση στο Βελιγράδι

Μετά από αρκετές μέρες έντονων αντιπαραθέσεων ανάμεσα στον διοικητή της κεντρικής τράπεζας της Ν. Γιουγκοσλαβίας, Ντραγκοσλάβ Αβραάμοβιτς, και την κυβέρνηση του Προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, σχετικά με τους όρους ένταξης της Ν. Γιουγκοσλαβίας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και τη δημοσιονομική πολιτική, τα δύο σώματα του γιουγκοσλαβικού Κοινοβουλίου κλήθηκαν να αποφασίσουν για την τύχη του πρώτου. Με αρκετές ψήφους διαφορά, αποφάσισαν την απομάκρυνση του Αβραάμοβιτς από τη θέση του διοικητή. Η απόφαση αυτή, που ήρθε σε μία περίοδο πραγματοποίησης εργατικών κινητοποιήσεων στο Βελιγράδι υπέρ του Αβραάμοβιτς και των προτάσεών του για την οικονομική πολιτική, φάνηκε να τροφοδοτεί την πολιτική κρίση στη σερβική πρωτεύουσα.

Ο μέχρι προχτές διοικητής της κεντρικής τράπεζας, προβλέποντας την επιστροφή του καλπάζοντος πληθωρισμού μέσα στις επόμενες βδομάδες, δήλωσε στη διάρκεια αποχαιρετιστήριας δεξίωσης: "Μέσα σε έναν, ενάμιση μήνα, όλα θα καταρρεύσουν".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δικαστήριο με προτίμηση στις καταδίκες Σέρβων... (2009-11-01 00:00:00.0)
Παραιτήσεις προκαλεί η υπόθεση «ΟΡΑΟ»... (2002-10-30 00:00:00.0)
Αμφίβολα τα αποτελέσματα της συμφωνίας ειρήνης (1997-09-28 00:00:00.0)
Ενιαίο στρατιωτικό σώμα υπό αμερικανική παρακολούθηση (1996-05-16 00:00:00.0)
Ακατάλληλο "κλίμα" για εκλογές (1996-03-23 00:00:00.0)
Προσπάθεια βελτίωσης των σχέσεων (1996-01-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ