Πέμπτη 11 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΡΒΙΑ - ΚΡΟΑΤΙΑ
Προσπάθεια βελτίωσης των σχέσεων

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-

Τρόπους βελτίωσης των σχέσεων Ζάγκρεμπ - Βελιγραδίου και την εφαρμογή της συμφωνίας του Ντέιτον συζήτησε χτες ο Κροάτης υπουργός Εξωτερικών, Μάτε Γκράνιτς, με ανώτατους αξιωματούχους της σερβικής κυβέρνησης. Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη Κροάτη κυβερνητικού αξιωματούχου στη Σερβία από το 1991, χρονιά που το Ζάγκρεμπ κήρυξε την ανεξαρτησία του.

"Εγιναν πολύ σημαντικά βήματα για την επίλυση ορισμένων βασικών ζητημάτων, που αφορούν τις συγκοινωνίες, επικοινωνίες και τις οικονομικές σχέσεις των δυο χωρών", δήλωσε ο Κροάτης υπουργός μετά τη συνάντησή του με τον Γιουγκοσλάβο ομόλογό του Μίλαν Μιλουτίνοβιτς, υπογραμμίζοντας ότι θα υπογραφούν προσεχώς διμερείς συμφωνίες στους τομείς των συγκοινωνιών. Το ίδιο 24ωρο, ο Σέρβος Πρόεδρος Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς συζητούσε με τον διοικητή του ΝΑΤΟ στη Βοσνία, ναύαρχο Λέιτον Σμιθ, τους ρυθμούς ανάπτυξης των στρατιωτικών πολυεθνικών δυνάμεων, αλλά και το φλέγον ζήτημα της μελλοντικής διοίκησης των σερβοκρατούμενων προαστίων του Σαράγεβο. Ο ναύαρχος Σμιθ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την τήρηση της συνθήκης του Ντέιτον, "παρά τα μεμονωμένα προβλήματα", διαβεβαιώνοντας ωστόσο ότι δε θα δοθεί παράταση στην προθεσμία παράδοσης των σερβικών δήμων του Σαράγεβο στην ομοσπονδία μουσουλμάνων και Κροατών, λέγοντας μάλιστα ότι κάτι τέτοιο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί σε διάστημα 45 ημερών...

Σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες, ο Σέρβος Πρόεδρος πρόκειται σήμερα να συναντηθεί με υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία των Σερβοβόσνιων για να συζητήσει, μεταξύ άλλων, θέματα σχετικά με την άρση του εμπάργκο στον ποταμό Δρίνο, καθώς και ζητήματα που αφορούν τα προβλήματα των Σέρβων που κατοικούν στα προάστια του Σαράγεβο. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η σερβοβοσνιακή αντιπροσωπεία θα αποτελείται από τον Ράντοβαν Κάρατζιτς, τον Νίκολα Κόλιεβιτς και τον πρωθυπουργό Ράικο Κάσαγκιτς.

Και ενώ στο Βελιγράδι επικρατεί διπλωματική κινητικότητα, στο Σαράγεβο αξιωματούχοι των δυνάμεων του ΝΑΤΟ εξέτασαν χτες τη ρουκέτα που ερρίφθη σε τραμ της βοσνιακής πρωτεύουσας, βγάζοντας το συμπέρασμα ότι οι δράστες το εκτόξευσαν από παρακείμενη περιοχή που κατοικείται από Σερβοβόσνιους. Η σερβοβοσνιακή ηγεσία αρνήθηκε, πάντως, κάθε σχέση και ευθύνη μ' αυτό το επεισόδιο, που στοίχισε τη ζωή σε ένα άτομο και προκάλεσε τον τραυματισμό 19 άλλων.

Στο Μόσταρ επικρατούσε και χτες σε γενικές γραμμές ηρεμία. Ομως, νωρίς το μεσημέρι έγινε γνωστό ότι τα ξημερώματα Τρίτης προς Τετάρτη στο δυτικό τμήμα της πόλης εκτοξεύτηκαν δύο χειροβομβίδες ενάντια σε μουσουλμανικό στρατόπεδο και ότι στο ανατολικό τμήμα ακούγονταν εκρήξεις και ανταλλαγές πυροβολισμών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ