Πέμπτη 11 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ - ΙΣΡΑΗΛ
Υπό το "βλέμμα" των ΗΠΑ

Πρώτη περιοδεία για τον καινούριο χρόνο του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ουόρεν Κρίστοφερ

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ.-

Κινητικότητα προκάλεσε στο Ισραήλ η άφιξη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, ο οποίος πραγματοποιεί την πρώτη περιοδεία του, για το 1996, στην περιοχή. Ο Ουόρεν Κρίστοφερ θα επισκεφθεί και τη Δαμασκό σε μια προσπάθεια να δώσει νέα ώθηση στις ισραηλινο-συριακές σχέσεις. Στο Τελ Αβίβ έφθασε, χθες, για μονοήμερη επίσκεψη και ο Ιορδανός μονάρχης, που, βέβαια, θα εκμεταλλευτεί την ευκαιρία για να συναντηθεί με τον Αμερικανό διπλωμάτη. Σε μια κίνηση καλής θέλησης προς την αυτόνομη παλαιστινιακή αρχή, το Ισραήλ άφησε ελεύθερους 150 Παλαιστινίους κρατουμένους. Η Δυτική Οχθη, όμως, παραμένει αποκλεισμένη.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Ουόρεν Κρίστοφερ, έφτασε χτες στο Ισραήλ. Κατά τη διάρκεια της εβδομαδιαίας παραμονής του στην περιοχή, ο Ουόρεν Κρίστοφερ θα επισκεφθεί και τη Δαμασκό, όπου θα συναντηθεί με τον Σύρο Πρόεδρο, Χαφέζ αλ Ασαντ. Με δηλώσεις του, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών κατέστησε σαφές ότι σκοπός της νέας αυτής περιοδείας του είναι η προώθηση των ισραηλινοσυριακών συνομιλιών και η αναβάθμιση των διαπραγματευτικών αντιπροσωπειών. Από την πλευρά του, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Σιμόν Πέρες, υποδεχόμενος τον Κρίστοφερ, εξέφρασε την επιθυμία του να έχει επιτευχθεί συμφωνία με τη Συρία μέχρι τον Οκτώβρη του 1996, οπότε και θα διεξαχθούν οι κοινοβουλευτικές εκλογές στο Ισραήλ.

Λίγες ώρες αργότερα, έφθανε στο Τελ Αβίβ, με το ιδιωτικό του ελικόπτερο, ο βασιλιάς της Ιορδανίας Χουσεϊν. Οι Ισραηλινοί επιφύλαξαν ιδιαίτερα θερμή υποδοχή στον Ιορδανό μονάρχη, ο οποίος επισκέπτεται για πρώτη φορά επίσημα την ισραηλινή πρωτεύουσα. Πολλοί Ισραηλινοί είχαν κατακλύσει τους δρόμους, κρατώντας πανό που καλωσόριζαν τον Χουσεϊν και μάλιστα στην αραβική γλώσσα. Στο αεροδρόμιο τον υποδέχτηκαν ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Σιμόν Πέρες, αλλά και ο εκπρόσωπος του ισραηλινού Κοινοβουλίου Σχεβάχ Βάις.

Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, ο Ιορδανός βασιλιάς επισκέφθηκε το νοσοκομείο, όπου άφησε την τελευταία του πνοή ο Γιτζάκ Ράμπιν και συναντήθηκε με την οικογένεια του δολοφονημένου πρωθυπουργού. Κατά τη διάρκεια της μονοήμερης παραμονής του στην ισραηλινή πρωτεύουσα, ο Χουσεϊν επρόκειτο να συναντηθεί με τον Σιμόν Πέρες, αλλά και με τον Ουόρεν Κρίστοφερ. Το ενδιαφέρον των τριών ανδρών αναμενόταν να επικεντρωθεί στην πορεία των σχέσεων ανάμεσα στο Ισραήλ και στη Συρία και στην επιθυμία του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, οι συνομιλίες, στο εξής, να γίνονται σε επίπεδο ανώτερων κυβερνητικών αξιωματούχων.

Σχολιάζοντας την εντυπωσιακή υποδοχή του Ιορδανού μονάρχη στο Ισραήλ, πολιτικοί αναλυτές υπογράμμιζαν, χθες, ότι η όλη υπόθεση αποτελούσε ένα σαφές μήνυμα προς τη Δαμασκό. Η ισραηλινή κυβέρνηση θέλησε με αυτόν τον τρόπο να ξεκαθαρίσει τι είδους ειρήνη επιθυμεί να πετύχει με τη Συρία και γι' αυτό, άλλωστε, δεν είναι τυχαίο που ως παράδειγμα δεν επιλέχθηκαν οι σχέσεις Ισραήλ και Αιγύπτου, οι οποίες, αν και ειρηνικές, δεν έπαψαν ποτέ να είναι ψυχρές και τυπικές.

Την ίδια στιγμή, η ισραηλινή κυβέρνηση, σε μια εμφανή προσπάθεια να αποκλιμακώσει την ένταση με τους Παλαιστινίους, απελευθέρωσε 150 Παλαιστινίους κρατουμένους. Σύμφωνα με δηλώσεις ανώτερων αξιωματούχων των ισραηλινών αρχών ασφαλείας, που θέλησαν να κρατήσουν την ανωνυμία τους, μέσα στα προσεχή εικοσιτετράωρα πρόκειται να απελευθερωθούν άλλοι 1.000 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι. Ανάμεσά τους, μάλιστα, πρόκειται να είναι και μέλη των οργανώσεων "Χαμάς", "Τζιχάντ" και "Δημοκρατικό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης", οι οποίοι κατηγορούνται για εχθροπραξίες κατά Ισραηλινών πολιτών και δολοφονίες Παλαιστινίων συνεργατών των ισραηλινών αρχών.

Παρά την ενέργεια αυτή, όμως, η Δυτική Οχθη και η Λωρίδα της Γάζας παραμένουν αποκλεισμένες και απαγορεύεται σε όλους τους Παλαιστινίους να εισέλθουν στο ισραηλινό έδαφος, καθώς ο θόρυβος γύρω από τη δολοφονία του Γιεχία Αγιάς, του μηχανικού της "Χαμάς", δεν έχει, ακόμα, καταλαγιάσει. Οσον αφορά, δε, τους υπόλοιπους, περίπου, 5.000 Παλαιστινίους κρατουμένους που βρίσκονται μέσα στις ισραηλινές φυλακές, το Ισραήλ αρνείται, προς το παρόν, να τους απελευθερώσει, αφού κατηγορούνται για φόνους Ισραηλινών πολιτών.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Μίνι περιοδεία » του Ιορδανού μονάρχη σε Ραμάλα και Τελ Αβίβ (2000-08-23 00:00:00.0)
Απελευθέρωση - έκπληξη ηγέτη της "Χαμάς" (1997-10-02 00:00:00.0)
Σε τεντωμένο σχοινί (1996-10-08 00:00:00.0)
Υπό την κηδεμονία των ΗΠΑ (1996-09-10 00:00:00.0)
Προϋποθέσεις θέτουν οι Αραβες στο Ισραήλ (1996-06-25 00:00:00.0)
Κι άλλη "μεσολαβητική επιτυχία" των ΗΠΑ (1996-02-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ