Παρασκευή 9 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
Κι άλλη "μεσολαβητική επιτυχία" των ΗΠΑ

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ .-

Ολοκληρώθηκε, χτες, η περιοδεία του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Ουόρεν Κρίστοφερ, στο Ισραήλ και τη Συρία. Επιτεύχθηκε, βέβαια, και η επιδιωκόμενη από την Ουάσιγκτον συγκατάβαση των δύο πλευρών στην επανάληψη της ειρηνευτικής διαδικασίας, παρά τις πρόωρες ισραηλινές εκλογές. Στην περιοχή, όμως, παραμένει ο γγ της Διεθνούς Αμνηστίας, ο οποίος έχει στα χέρια του πληθώρα καταγγελιών για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δε φαίνεται να είναι ιδιαίτερα ευχαριστημένος από τις διαβεβαιώσεις, τόσο της ισραηλινής, όσο και της παλαιστινιακής ηγεσίας. Πόσο, μάλλον, που η παραμονή του συνέπεσε με τη σύλληψη από τις ισραηλινές αρχές ενός Παλαιστίνιου ανθρωπιστή και η επανάληψη των παλαιστινιακών εκλογών σε 3 περιφέρειες εξαιτίας της μεγάλης νοθείας στην ψηφοφορία.

Αναχώρησε, χτες, από το Ισραήλ, ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ουόρεν Κρίστοφερ. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών αποχώρησε ιδιαίτερα ευχαριστημένος, αφού η περιοδεία του ικανοποίησε τους στόχους της: Η συριακή ηγεσία αποδέχτηκε να επαναλάβει και να προωθήσει τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ, έστω και αν στον ορίζοντα διαγράφεται αρκετά ανησυχητική η προοπτική των πρόωρων κοινοβουλευτικών ισραηλινών εκλογών. Μάλιστα, ανώνυμες, ανώτερες κυβερνητικές πηγές του Ισραήλ αποκάλυψαν ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Σιμόν Πέρες ανακοίνωσε στον Κρίστοφερ πως η οριστική ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών αυτών είναι η 28η Μάη.

Στο Ισραήλ και στη Δυτική Οχθη, όμως, συνεχίζει να περιοδεύει ο γενικός γραμματέας της ανθρωπιστικής οργάνωσης Διεθνής Αμνηστία, Πιέρ Σαν. Ο Π. Σαν συναντήθηκε, χτες, με τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ στην πόλη της Γάζας. Ο Παλαιστίνιος ηγέτης, απαντώντας στις καταγγελίες για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την παλαιστινιακή Αστυνομία, παραδέχτηκε ότι έχουν γίνει λάθη, αλλά δεσμεύτηκε ότι σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να επαναληφθούν αυτά τα φαινόμενα.

Εντούτοις, λίγο αργότερα, Παλαιστίνιοι εκλογικοί παρατηρητές ανακοίνωσαν ότι μέσα στο μήνα θα διεξαχθούν επαναληπτικές εκλογές στις πόλειςΡαμάλα, Χεβρώνα και Ιεριχώ. Η επανάληψη της ψηφοφορίας, υποστηρίζουν πάντα οι ίδιες πηγές, είναι αναγκαία, αφού κατά τις εκλογές της 20ής Γενάρη καταγράφηκαν φαινόμενα εκφοβισμού, εκβιασμού, ισχυρότατη παρουσία της παλαιστινιακής Ασφάλειας, ενώ αποδείχτηκε ότι διαπράχθηκε νοθεία.

Ανάλογες, περίπου, ήταν οι συνθήκες συνάντησης του γγ της Διεθνούς Αμνηστίας με την ισραηλινή ηγεσία. Ο Πιέρ Σαν μετέφερε στον Ισραηλινό υπουργό Δικαιοσύνης, Νταβίντ Λιμπάι, σωρεία καταγγελιών για σκληρά βασανιστήρια και παραβίαση των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων κρατουμένων. Ο Π. Σαν, μάλιστα, εστίασε το ενδιαφέρον του στα σχέδια της ισραηλινής κυβέρνησης να καταθέσει στο ισραηλινό Κοινοβούλιο νομοσχέδιο, που να επιτρέπει "ορισμένα είδη βασανισμού" σε βάρος κρατουμένων οι οποίοι είναι ύποπτοι για "τρομοκρατικές ενέργειες".

Ο Ισραηλινός υπουργός υπερασπίστηκε τα σχέδια της κυβέρνησής του, υποστηρίζοντας ότι είναι η πρώτη φορά που μια ηγεσία προσπαθεί να "ορίσει με τόσο μεγάλη λεπτομέρεια τις δικαιοδοσίες των ανδρών των Σωμάτων Ασφαλείας κατά την ανάκριση". Η στάση αυτή δεν ικανοποίησε τον Πιερ Σαν, ο οποίος δεν έκρυψε τη δυσαρέσκειά του, προειδοποίησε ότι μια τέτοια ενέργεια ετοιμάζει το έδαφος για κατάφωρες παραβιάσεις και πλήρη ασυδοσία και υπενθύμισε πως, ήδη, εκκρεμεί σε βάρος των ισραηλινών αρχών πληθώρα καταγγελιών για απάνθρωπα βασανιστήρια σε Παλαιστινίους κρατουμένους, κατά τη διάρκεια της κράτησής τους, χωρίς να τους έχει απαγγελθεί καμία κατηγορία. Οι ισχυρισμοί του Π. Σαν επιβεβαιώθηκαν, στο μεγαλύτερο βαθμό, από τη σύλληψη στις αρχές της βδομάδας, ενός ηγετικού στελέχους ανθρωπιστικής παλαιστινιακής οργάνωσης, ο οποίος κρατείται, ακόμα, χωρίς να του έχει απαγγελθεί καμία κατηγορία και χωρίς να έχει ανακοινωθεί ο λόγος της σύλληψής του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ