Παρασκευή 9 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΥΡΩΠΑ'Ι'ΚΗ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ
Επιχείρηση πολλών ταχυτήτων

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-

Στην προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Ενωσης να υπερκεραστούν οι αδυναμίες αρκετών χωρών - μελών της να προλάβουν το... τρένο του ενιαίου νομίσματος, παρέχονται αθρόες διαβεβαιώσεις ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν αποκλεισμοί.., αλλά ταυτόχρονα ετοιμάζεται το έδαφος για τη θεσμοποίηση των πολλών ταχυτήτων στις χώρες - μέλη. Και ειδικά τη χρονιά της Διακυβερνητικής Διάσκεψης. Ο εκπρόσωπος του Ευρωπαίου επιτρόπου αρμόδιου για τις νομισματικές υποθέσεις δήλωσε χτες ότι τα κράτη που δε θα μπορέσουν "να προσχωρήσουν αμέσως στο σύστημα του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος (ευρέως γνωστού ως Euro) την Πρωτοχρονιά του 1999, θα συνεχίσουν την πολιτική σύγκλισης των οικονομιών τους και δε θα κινδυνεύσουν να έχουν στη συνέχεια υψηλότερο πληθωρισμό".

Τα κράτη που θα καθυστερήσουν να ενταχθούν στο σύστημα του ενιαίου νομίσματος, θα πρέπει να εκπληρώσουν ακριβώς τους όρους εκείνους βάσει των οποίων θα ενταχθεί η πρώτη ομάδα κρατών, αλλά όχι αυστηρότερους όρους. Ανάμεσα στους όρους που έχουν τεθεί από τη διαβόητη Συνθήκη του Μάαστριχτ είναι και ο περιορισμός του ελλείμματος του δημοσίου τομέα κάθε χώρας στο 3% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος (ΑΕΠ), στόχος κατά πολλούς εξωπραγματικός και κατά άλλους απλώς ανέφικτος στις καθορισμένες προθεσμίες, με δεδομένο ότι αυτή τη στιγμή τον προσεγγίζει μόνο το Λουξεμβούργο.

Αναφερόμενος στην πιθανότητα καθυστέρησης της νομισματικής ένωσης, ο ίδιος αξιωματούχος επέμεινε ότι θα υλοποιηθεί όπως προβλέπει η Συνθήκη του Μάαστριχτ την 1/1/1999.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ