Παρασκευή 9 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΟΛΩΝΙΑ
"Ιδια πολιτική" υποσχέθηκε η νέα κυβέρνηση

ΒΑΡΣΟΒΙΑ (ανταπόκριση ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ) . -

Ορκίστηκε την Τετάρτη η νέα κυβέρνηση της Πολωνίας και ο πρωθυπουργός Βλοντζίμιεζ Τσιμοσιέβιτς δήλωσε ότι θα συνεχίσει την πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης του Γιόζεφ Ολέκσι.

Οι λίαν παρατεταμένες συνομιλίες του κυβερνητικού συνασπισμού, της Ενωμένης Αριστεράς και του Αγροτικού Κόμματος, αφορούσαν κύρια αιτήματα του Αγροτικού Κόμματος, τόσο για τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης, όσο και για την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων της εθνικής περιουσίας και κατοχύρωση της πολωνικής αγροτικής οικονομίας.

Πέτυχε ορισμένες αλλαγές στη σύνθεση της κυβέρνησης, διεύρυνση του ελέγχου στις ιδιωτικοποιήσεις και επιδότηση των Πολωνών αγροτών, καθώς και αύξηση των αγροτικών συντάξεων.

Οι προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης αναμένονται την επόμενη βδομάδα, όπου θα πάρει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή, μια και τα δύο συνεργαζόμενα κόμματα έχουν την πλειοψηφία στη Βουλή.

Αξιο προσοχής είναι ότι και η κυβέρνηση Τσιμοσιέβιτς θα συνεχίσει τις προσπάθειες για τη γρηγορότερη εισδοχή της Πολωνίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στο ΝΑΤΟ.

Στο μεταξύ, ο Πρόεδρος της χώρας, Αλεξάντρ Κβασνιέφσκι, υπέγραψε την Τετάρτη τον κρατικό προϋπολογισμό για το 1996. Δεν είναι ισοσκελισμένος. Από τον προϋπολογισμό προβλέπεται να μειωθεί η πληθωρισμός και να συνεχιστεί η αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής και η αύξηση των εξαγωγών. Η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης μπορεί να χαρακτηριστεί σκληρή, γιατί οι τελευταίες ανατιμήσεις που προβλέπονταν εξανέμισαν τις δοθείσες αυξήσεις στους συνταξιούχους και τους εργαζόμενους.

Ανεξάρτητα αν οι απεργούντες ανθρακωρύχοι (8 ανθρακωρυχεία της Σιλεσίας) ανήκουν στα συνδικάτα της "Αλληλεγγύης", τα οικονομικά τους αιτήματα έχουν βάση, πράγμα που φαίνεται καθαρότερα και από το αίτημα του συνδικάτου OPZZ, που απαιτεί γραπτή καταχώρηση από την κυβέρνηση των κοινωνικών παροχών στους εργαζομένους και να μην παίζει το ρόλο της τσόντας στις αποφάσεις της Ενωμένης Αριστεράς που λαμβάνονται χωρίς τη συμμετοχή της.

Μια μικρή ιδέα των οικονομικών προβλημάτων των εργαζομένων μας δίνει το γεγονός ότι το 41% των οικογενειών της Πολωνίας μείωσε τις αγορές σε πολλά άλλα είδη πρώτης ανάγκης για να διαθέσει αυτό το ποσό για τρόφιμα.

Παράλληλα, αξίζει να σημειωθεί ότι το 1996 αναμένεται να γίνουν επενδύσεις 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων από το ξένο κεφάλαιο, οι οποίες δεν είναι ανεξάρτητες από την πολιτική της Πολωνίας απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ενωση, τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και ειδικότερα έναντι της Ρωσίας. Η γεωπολιτική της θέση, η αγορά των 40 περίπου εκατομμυρίων, η φτηνή εργατική δύναμη έχουν τον καθοριστικό ρόλο.

Δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι η Πολωνία παίζει το ρόλο του Δούρειου Ιππου για την περισσότερη εξασθένηση της Ρωσίας και την παραπέρα άλωσή της. Και αυτός είναι ο κύριος λόγος της διαρκούς αύξησης του οικονομικού επιπέδου της Πολωνίας, του διαρκώς αυξανόμενου πολωνικού κεφαλαίου, που σήμερα συνεργάζεται αναγκαστικά με το ξένο κεφάλαιο, αλλά που αύριο, ανεξάρτητα της ξένης συνεργασίας του, θα παίζει καθοριστικό ρόλο στην όλη πολωνική πολιτική.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ