Παρασκευή 9 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Ναυάγιο των συνομιλιών Γιλμάζ - Τσιλέρ

Στον Ερμπακάν στρέφεται, ελλείψει εναλλακτικής λύσης, ο εντολοδόχος ηγέτης του Κόμματος της Μητέρας Πατρίδας

ΑΓΚΥΡΑ.-

Οριστικοποιήθηκε, όπως φαίνεται, η ρήξη μεταξύ του Κόμματος της Μητέρας Πατρίδας και του Κόμματος του Ορθού Δρόμου, καθώς ο Μεσούτ Γιλμάζ και η Τανσού Τσιλέρ δεν υποχώρησαν από τις δεδομένες θέσεις τους.

Ο κάτοχος της εντολής σχηματισμού κυβέρνησης, Γιλμάζ, σύμφωνα με πληροφορίες, πρότεινε στη χτεσινή συνάντησή του με την Τσιλέρ να συμμαχήσουν με την προϋπόθεση ότι την πρωθυπουργία να αναλάβει κάποιο τρίτο πρόσωπο. Αλλά η Τσιλέρ, έχοντας τη στήριξη των βουλευτών του κόμματός της, αρνήθηκε να συμμετάσχει σε μια κυβερνητική συμμαχία εξαιρουμένης της ιδίας από την πρωθυπουργία.

Ο Μεχμέτ Γκολχάν, πρωτοκλασάτο στέλεχος του Ορθού Δρόμου, δήλωσε ότι το σχέδιο για συγκρότηση κυβέρνησης από τα δύο κόμματα της τουρκικής Δεξιάς, απέτυχε οριστικά.

Μετά την απευκταία αλλά αναμενόμενη για τον Γιλμάζ άρνηση της Τσιλέρ, ο αρχηγός του Κόμματος της Μητέρας Πατρίδας στράφηκε στον Ερμπακάν. Ανακοίνωσε, συγκεκριμένα, ότι θα επιδιώξει να επιτύχει συνασπισμό με το ισλαμικό Κόμμα της Ευημερίας (Ρεφάχ) "για να μην αφεθεί η χώρα χωρίς κυβέρνηση".

Αλλά παραμένει αμφισβητούμενο το εάν και κατά πόσον θα δεχτεί ο Ερμπακάν τις προτάσεις του Γιλμάζ, καθώς είναι γνωστή η άποψή του ότι δικαιωματικά θα πρέπει να πρωθυπουργεύσει ο ίδιος, ως αρχηγός του πρώτου τη τάξει κόμματος στη Βουλή (158 έδρες).

Αν ούτε και ο Ερμπακάν καταλήξει σε έστω στοιχειώδη συμφωνία για το σχηματισμό κυβέρνησης, προσδοκώντας την επανέναρξη του κύκλου των αναθέσεων της διερευνητικής εντολής, ο Γιλμάζ πιθανότατα θα βρεθεί σε μειονεκτική θέση. Μένει να παρακολουθήσουμε το πώς θα κινηθούν οι δύο άνδρες, κάτι που μπορεί να προκύψει ακόμη και σήμερα.

  • Τρία μέλη της τουρκικής ισλαμικής οργάνωσης "Χεζμπολά" (δε σχετίζεται με την ομώνυμη λιβανέζικη οργάνωση) σκότωσαν Τούρκοι αστυνομικοί χτες, σε ανταλλαγή πυροβολισμών στην πόλη Πιριντσλίκ του Ντιγιαρμπακίρ.

Η οργάνωση, μέλη της οποίας ποτέ στο παρελθόν δεν είχαν συγκρουστεί με την Αστυνομία, κατηγορείται για αρκετές μυστηριώδεις δολοφονίες υποστηρικτών των Κούρδων, τα τελευταία χρόνια.

  • Σαράντα οκτώ τούρκοι αστυνομικοί θα παραπεμφθούν σε δίκη κατηγορούμενοι για ανάμειξή τους στο θάνατο, στις 8 του Γενάρη, του δημοσιογράφου της εφημερίδας "Εβρενσέλ", Μετίν Γκοκτεπέ, σύμφωνα με επίσημη πηγή στην Κωνσταντινούπολη.

Σύμφωνα με μαρτυρίες ανθρώπων που είχαν συλληφθεί μαζί με το θανόντα, ο Γκοκτεπέ ξυλοκοπήθηκε άγρια από 15 αστυνομικούς.

Η οργάνωση "Δημοσιογράφοι χωρίς σύνορα", διά στόματος του διευθυντή της, Ρομπέρ Μενάρ, τόνισε χτες ότι "είναι απαράδεκτο μια χώρα στην οποία τα βασανιστήρια αποτελούν συνήθη πρακτική, να είναι μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης - Οργανισμού που κατεξοχήν έχει ως σκοπό την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων".

Εντύπωση προκάλεσε και η δήλωση του προέδρου της Επιτροπής Ασφαλείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ολλανδού Ζαν - Βίλεμ Μπέρτενς, ο οποίος υπήρξε στην πρώτη γραμμή των υπέρμαχων της τελωνειακής σύνδεσης.

Ο Μπέρτενς καταδίκασε τη δολοφονία του Γκοκτεπέ και υπενθύμισε μια παράγραφο στη συμφωνία, που προβλέπει ακόμη και "πάγωμά" της σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι παραβιάζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ