Παρασκευή 9 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΑΤΖΙΚΙΣΤΑΝ
Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός

ΝΤΟΥΣΑΝΜΠΕ.-

Ο πρωθυπουργός του Τατζικιστάν, Τζαμσέντ Καρίμοφ, υπέβαλε χτες την παραίτησή του τέσσερις μέρες μετά τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης, που είχε προκαλέσει τη στάση των στρατιωτικών διοικητών των περιοχών Τουρσούν - Ζαντέ και Κουργκάν - Τιουμπέ, η οποία είχε οδηγήσει τη χώρα στα πρόθυρα του εμφυλίου πολέμου.

Εκπρόσωπος της προεδρίας δήλωσε ότι ο Πρόεδρος, Εμομαλί Ραχμόνοφ, έκανε δεκτή την παραίτηση και διόρισε νέο πρωθυπουργό των 48χρονο βιομήχανο, ιδιοκτήτη της μεγαλύτερης βιομηχανίας χαλιών στη χώρα, Ιάκιο Αζίμοφ.

Η ανακοίνωση της παραίτησης του Τατζίκου πρωθυπουργού ακολούθησε το συμβιβασμό για τον τερματισμό της στάσης, που είχε επιτευχθεί την Κυριακή, 4 Γενάρη, ανάμεσα στην ηγεσία της Δημοκρατίας και τους δυο προαναφερόμενους στρατιωτικούς διοικητές.

Ο Πρόεδρος Ραχμόνοφ συμφώνησε να χορηγήσει αμνηστία στους στασιαστές στρατιωτικούς και έκανε δεκτό το αίτημα για απομάκρυνση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, αρμόδιου για τις δυνάμεις ασφαλείας και το στρατό, Μαχμαντσαχίντ Χουντομπερντίεφ. Επίσης, η παραίτηση του πρωθυπουργού συνέπεσε με την προγραμματισμένη επανάληψη των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με την ισλαμική αντιπολίτευση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ