Παρασκευή 9 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ
"Σχέδια" αντιμετώπισης της κρίσης

Οι διαδηλώσεις των Τσετσένων συνεχίζονται

ΜΟΣΧΑ.-

Ο Πρόεδρος Μπορίς Γιέλτσιν ανέθεσε στον πρωθυπουργό Βίκτορ Τσερνομίρντιν, που θα είναι επικεφαλής ομάδας εργασίας, να επεξεργαστεί μέσα σε δυο βδομάδες σχέδιο για τη διευθέτηση της κρίσης στην Τσετσενία. Σύμφωνα με το Πρακτορείο ΙΤΑΡ - ΤΑΣΣ, ο Γιέλτσιν επισήμανε πως εξετάζονται αυτή τη στιγμή εφτά επιλογές για τον τερματισμό του πολέμου, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Στο μεταξύ, συνεχίζονται για πέμπτη μέρα οι διαδηλώσεις των Τσετσένων οπαδών του Τζοχάρ Ντουντάγεφ στο κέντρο της πρωτεύουσας Γκρόζνι, με κύριο αίτημα την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων. Οι συγκεντρωμένοι έχουν αναρτήσει γύρω από το καταστραμμένο προεδρικό μέγαρο της πόλης πορτρέτα του Ντουντάγεφ, πράσινες σημαίες του Ισλάμ και πλακάτ με αντιρωσικά συνθήματα. Επίσης, τη νύχτα έστησαν οδοφράγματα στο σημείο της διαδήλωσης. Η κυβέρνηση του Ντοκού Ζαβγκάγεφ είχε ανακοινώσει την Τετάρτη ότι θα διαλύσει τη συγκέντρωση, αλλά αργότερα διευκρίνισε ότι δεν προτίθεται να χρησιμοποιήσει βία και θα προσφύγει μόνο στις μεθόδους της πειθούς. Νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι ρωσικά στρατεύματα και αστυνομικές δυνάμεις έχουν αποκλείσει την κεντρική πλατεία του Γκρόζνι. Επίσης, όλες οι προσβάσεις προς το Γκρόζνι ήταν κλειστές και δεν επιτρέπονταν η είσοδος και η έξοδος από την πόλη.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Σεργκέι Μεντβέντιεφ δήλωσε ότι μια πρόωρη αποχώρηση των ρωσικών ομοσπονδιακών δυνάμεων από την Τσετσενία εμπεριέχει κινδύνους για τη ζωή και την ασφάλεια των πολιτών της Δημοκρατίας, αν οι Τσετσένοι αυτονομιστές διατηρήσουν τα όπλα τους. Επέκρινε εκείνους που ζητούν από τον Γιέλτσιν την άμεση αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων "χωρίς να σκέπτονται τις συνέπειες".

Από την άλλη μεριά, το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας (Ανω Βουλή) πήρε απόφαση για σύσταση κρατικής επιτροπής για το συντονισμό των προσπαθειών διευθέτησης της κρίσης στην Τσετσενία. Σύμφωνα με την απόφαση, καλούνται ο Πρόεδρος Γιέλτσιν, η Κρατική Δούμα (Κάτω Βουλή) και το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ρωσίας "να διαμορφώσουν και να θέσουν σε εφαρμογή ενιαία πολιτική και κοινό πρόγραμμα για την αποκατάσταση των συνταγματικών δικαιωμάτων και της ελευθερίας των πολιτών της Δημοκρατίας της Τσετσενίας".

  • Στις 7 Φλεβάρη, στο Κεντρικό Μέγαρο των Δημοσιογράφων, ο πρόεδρος της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας Γκενάντι Ζιουγκάνοφ συναντήθηκε με τα μέλη της Ομάδας Πρωτοβουλίας, που τον πρότεινε υποψήφιο για το προεδρικό αξίωμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Στη συνάντηση ειπώθηκε ότι σε λιγότερο από ένα μήνα που πέρασε από την καταγραφή της Ομάδας αυτής στην Κεντρική Εκλογική Επιτροπή, συγκεντρώθηκαν πάνω από 1.500.000 υπογραφές στήριξης της υποψηφιότητας του Ζιουγκάνοφ. Ο νόμος προβλέπει ότι για να γίνει δεκτή η υποψηφιότητα, κάθε υποψήφιος πρέπει να συγκεντρώσει όχι λιγότερες από 1.000.000 υπογραφές στήριξής του.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ