Σάββατο 18 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΡΕΑ
Συνοριακό επεισόδιο χωρίς συνέχεια

ΣΕΟΥΛ.-

Ανέβηκε χτες για λίγη ώρα η θερμοκρασία στην Κορεατική Χερσόνησο, μετά την εισχώρηση εφτά ένοπλων βορειοκορεατών στρατιωτών στην αποστρατικοποιημένη ζώνη που χωρίζει τη ΛΔ από τη Νότια Κορέα. Σύμφωνα με εκπρόσωπο ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών, στρατιώτες και των δύο χωρών αντάλλαξαν πυρά, χωρίς ωστόσο να προκληθούν θύματα.

Εκπρόσωπος του νοτιοκορεατικού υπουργείου Αμυνας ανακοίνωσε ότι το συγκεκριμένο επεισόδιο δεν πήρε άλλες διαστάσεις καθώς οι βορειοκορεάτες στρατιώτες επέστρεψαν στη χώρα τους μετά από προειδοποιητικές βολές που έριξαν άνδρες του νοτιοκορεατικού στρατού. Πάντως, αυτό το γεγονός αποτέλεσε την αφορμή ώστε να τεθούν σε κατάσταση ύψιστης ετοιμότητας οι περίπου 650.000 άνδρες που συγκροτούν το νοτιοκορεατικό στρατό.

Ανεξάρτητα από αυτό το τελευταίο συνοριακό επεισόδιο στην Κορεατική Χερσόνησο, οι πρώτες επαφές ανάμεσα στις ΗΠΑ, την Κίνα και τη ΛΔ Κορέας, όχι μόνον άρχισαν αλλά και φαίνεται να αποδίδουν τους πρώτους καρπούς. Αυτό, τουλάχιστον, υπαινίχθηκε χτες ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ουόρεν Κρίστοφερ, που δήλωσε ότι επιτεύχθηκε "σχετική πρόοδος" μεταξύ αυτών των τριών χωρών αναφορικά με την πρόταση για τετραμερείς συνομιλίες (ΗΠΑ, Κίνα, Νότια και ΛΔ Κορέας) για την εκτόνωση της έντασης στην Κορεατική Χερσόνησο.

Διαδηλώσεις και συλλήψεις στη Σεούλ

Με αίτημα την απομάκρυνση των 37.000 Αμερικανών στρατιωτών από τη Νότια Κορέα διαδήλωσαν χτες εκατοντάδες φοιτητές του πανεπιστημίου της Σεούλ "Ντανγκούκ". Στη διάρκεια της διαδήλωσης δεν έλειψαν οι συγκρούσεις με τις αστυνομικές δυνάμεις. Οι αστυνομικοί έριξαν κατά των νεαρών διαδηλωτών βροχή δακρυγόνων και οι φοιτητές απάντησαν εκτοξεύοντας κατά των ειδικών δυνάμεων δεκάδες βόμβες μολότοφ.

Το ίδιο 24ωρο, η Αστυνομία και ειδικοί "ερευνητές" του στρατού ανακοίνωσαν τη σύλληψη τουλάχιστον 13 ατόμων (συμπεριλαμβανομένων και τεσσάρων στρατιωτών) με την κατηγορία της ένταξης σε αριστερές οργανώσεις. Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στο δικαστήριο και εάν κριθούν "ένοχοι" αντιμετωπίζουν ποινή ακόμη και ισόβιας κάθειρξης.

Να σημειωθεί ότι από την αρχή του χρόνου μέχρι χτες, οι νοτιοκορεατικές αστυνομικές δυνάμεις έχουν συλλάβει 130 άτομα με την κατηγορία της ένταξης σε αριστερές ή κομμουνιστικές οργανώσεις!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ