Σάββατο 18 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Στη "δίνη" των εκλογών

ΜΟΣΧΑ(ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ).-

Ο προεκλογικός αγώνας στη Ρωσία εντείνεται κάθε μέρα όλο και περισσότερο. Σχεδόν κάθε μέρα οι πολιτικοί και αυτοί που έχουν σχέση με την προεκλογική εκστρατεία - από τα μέλη των επιτελείων των υποψηφίων ως και τους δημοσιογράφους - εμφανίζονται στην κοινωνία με νέες όψεις. Ο Μπορίς Γιέλτσιν εξακολουθεί να δίνει υποσχέσεις. Στις 16 Μάη υπέγραψε μερικά νέα Διατάγματα. Το ένα προβλέπει τη "σταδιακή" αποζημίωση των πολιτών για τις τραπεζικές αποταμιεύσεις που υποτιμήθηκαν ως αποτέλεσμα των μεταρρυθμίσεων. Η καταβολή των αποζημιώσεων θα αρχίσει "στο πρώτο στάδιο" με τους συνταξιούχους ηλικίας 80 χρονών. Η εφημερίδα "Φινάνσοβιε Ιζβέστια" δημοσίευσε στις 17 Μάη άρθρο που περιέχει μια σειρά δημογραφικά στοιχεία, στα οποία αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι η μείωση της διάρκειας ζωής στη Ρωσία στα 1991 - 1994 ήταν στους άντρες 5,9 χρόνια και στις γυναίκες 3,1 χρόνια. Η κατώτατη σύνταξη στη χώρα είναι 69.575 ρούβλια (περίπου 3.500 δραχμές, με βάση την επίσημη ισοτιμία ρουβλιού - δολαρίου). Επομένως, το μέτρο αυτό του Γιέλτσιν σημαίνει: πάρτε, παππού και γιαγιά τα λεφτουδάκια σας από τον Πρόεδρο στον άλλο κόσμο!

Από την άλλη μεριά, ο Γιέλτσιν συνέχισε τις συναντήσεις με αντιπάλους του στις προεδρικές εκλογές. Στις 16 Μάη συναντήθηκε με τον Γκριγκόρι Γιαβλίνσκι. Ο Γιαβλίνσκι δήλωσε ότι ο Γιέλτσιν αποδέχτηκε τις προτάσεις του για τις αλλαγές στην κυβέρνηση και την οικονομία της χώρας, για τον περιορισμό των προεδρικών εξουσιών, τη διόρθωση της "πορείας των μεταρρυθμίσεων" και για άμεσες διαπραγματεύσεις με τους "Τσετσένους αυτονομιστές". Επίσης, είπε ότι ο Γιέλτσιν συμφωνεί ότι πρέπει να αποχωρήσουν από την κυβέρνηση ο πρωθυπουργός, Βίκτορ Τσερνομίρντιν, ο πρώτος αντιπρόεδρος, Ολέγκ Σοσκοβέτς και ο υπουργός Αμυνας, Πάβελ Γκρατσόφ.

Μια μέρα νωρίτερα ο Γιέλτσιν συναντήθηκε με άλλον υποψήφιο Πρόεδρο, τον Σβιατοσλάβ Φιόντοροφ. Σε συνέντευξη Τύπου ο Φιόντοροφ σημείωσε ότι ο Γιέλτσιν έδειξε ενδιαφέρον για την πρότασή του για σχηματισμό "κυβέρνησης λαϊκής εμπιστοσύνης", και, μάλιστα, με τη συμμετοχή των κομμουνιστών. Οι ίδιοι οι κομμουνιστές από καιρό έχουν προτείνει μια τέτοια κυβέρνηση, όχι, όμως, στο όνομα των προεκλογικών επιτυχιών, αλλά για την αλλαγή της καταστροφικής γιελτσινικής πολιτικής. Ο αντιπρόεδρος της ΚΕ του ΚΚΡΟ, Βαλεντίν Κουπτσόφ, επισήμανε στο πρακτορείο ΙΝΤΕΡΦΑΞ ότι μια τέτοια κυβέρνηση πρέπει να σχηματιστεί όχι πριν, αλλά μετά τις προεδρικές εκλογές. Σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή των κομμουνιστών στην κυβέρνηση, ο Κουπτσόφ απάντησε: "Θα δούμε τότε ποιος θα είναι ο συσχετισμός δυνάμεων. Ολα θα εξαρτηθούν από το ποιος θα διοριστεί πρωθυπουργός και από το τι θα προταθεί στο ΚΚΡΟ".

Στο μεταξύ, στη διάρκεια της συνόδου κορυφής των ηγετών των χωρών - μελών της Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών, που πραγματοποιήθηκε στις 17 Μάη στη Μόσχα, πολλοί απ' αυτούς εκφράστηκαν ανοιχτά υπέρ της νίκης του Γιέλτσιν στις εκλογές στις 16 Ιούνη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ