Κυριακή 19 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ιδιωτικοποίηση και αφελληνισμός πάνε πακέτο

Από τις 4 ελληνικές τσιμεντοβιομηχανίες (ΑΓΕΤ - ΤΙΤΑΝ - ΤΣΙΜΕΝΤΑ ΧΑΛΚΙΔΑΣ και ΧΑΛΥΨ), η πρώτη και η τέταρτη παραδόθηκαν στον έλεγχο των Ιταλών και των Γάλλων, αντίστοιχα, ενώ επίκειται και η πώληση της τρίτης στους Ιταλούς

Η ελληνική τσιμεντοβιομηχανία, με τις 4 εταιρίες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο, αποτέλεσε το μεγαλύτερο εξαγωγέα τσιμέντου στην ΕΕ και το δεύτερο παγκοσμίως.Την περίοδο 1983 - 1985, αναγκασμένη να πουλάει τον ένα σχεδόν στους δύο τόνους τσιμέντου που παράγει, αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα. Το διάστημα αυτό κατέρρεαν η μια μετά την άλλη οι παραδοσιακές εξαγωγικές αγορές τσιμέντου της Σαουδικής Αραβίας και άλλων χωρών της Μέσης Ανατολής, του Ιράκ, καθώς και χωρών της Βορείου Αφρικής, όπως η Αίγυπτος και η Αλγερία. Ωστόσο, η ελληνική τσιμεντοβιομηχανία κατάφερε να μπει σε νέες αγορές, όπως αυτή της Ευρώπης, η οποία τελούσε υπό την αυστηρή επίβλεψη του περίφημου ευρωπαϊκού καρτέλ. Παρά τον πόλεμο που δέχτηκε απ' τους μεγάλους Ευρωπαίους παραγωγούς, το ελληνικό τσιμέντο λόγω της ανταγωνιστικότητάς του κατάφερε να επικρατήσει στην ευρωπαϊκή αγορά και η ελληνική τσιμεντοβιομηχανία κέρδισε την πρώτη θέση στις εξαγωγές της Ευρώπης.

Το 1993 η συνολική παραγωγή του κλάδου ανήλθε στα 12.668 εκατ. τόνους τσιμέντου και 1.383 εκατ. τόνους κλίνκερ. Την ίδια χρονιά οι εξαγωγές ανήλθαν σε 6.918 εκατ. τόνους τσιμέντου και κλίνκερ, ενώ η εσωτερική κατανάλωση έφτασε τα 7.231 εκατ. τόνους. Το 1994, σύμφωνα με ανεπίσημα στοιχεία, οι συνολικές παραδόσεις του κλάδου σημείωσαν μείωση κατά 6,7% σε σχέση με το 1993. Παράγοντες του κλάδου ερμηνεύουν τη μείωση αυτή ως αποτέλεσμα της αυστηρής δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής, η οποία έπληξε την οικοδομική δραστηριότητα και ιδιαίτερα τις επενδύσεις σε κατοικίες του ιδιωτικού τομέα. Παράλληλα, η σημαντική καθυστέρηση των μεγάλων δημοσίων έργων (μετρό, αεροδρόμιο κλπ.) δεν επέτρεψε τη μερική αναπλήρωση των απωλειών που παρουσίασε η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα. Την ίδια χρονιά παρουσιάστηκε αύξηση των εισαγωγών τσιμέντου στο επίπεδο των 35 χιλ. τόνων, αποκλειστικά από χώρες της ΕΕ.Το 50% περίπου της ελληνικής παραγωγής τσιμέντου εξάγεται. Το μεγαλύτερο μέρος του συνόλου των εξαγωγών κατευθύνεται προς τις ΗΠΑ και την Ιταλία, ενώ μεγάλη ποσότητα εξάγεται και στην Αγγλία.

Ας δούμε, όμως, ορισμένες βασικές εξελίξεις, που σημειώθηκαν τα τελευταία χρόνια, στις 4 εταιρίες του κλάδου τσιμέντου:

Η ΑΓΕΤ - Ηρακλής

Η ΑΓΕΤ - Ηρακλής είναι η μεγαλύτερη ελληνική τσιμεντοβιομηχανία. Από το 1992, το 70% περίπου των μετοχών της ΑΓΕΤ - Ηρακλής, με απόφαση της τότε κυβέρνησης της ΝΔ περιήλθε στον ιταλικό όμιλο "Καλτσεστρούτσι".Και ενώ τότε το ΠΑΣΟΚ από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε καταγγείλει την ιδιωτικοποίηση της ΑΓΕΤ σαν σκάνδαλο και είχε δεσμευτεί - όταν επανέλθει στην κυβέρνηση - να την επαναφέρει στο δημόσιο, σήμερα ετοιμάζεται να παραδώσει στους Ιταλούς τον πλήρη έλεγχο.Εκτός απ' την παραγωγή, διανομή και εξαγωγή τσιμέντου, που είναι και το κύριο αντικείμενο των εργασιών της ΑΓΕΤ Ηρακλής, ο κύκλος δραστηριοτήτων του ομίλου της ΑΓΕΤ καλύπτει - μέσω θυγατρικών επιχειρήσεων - μια σειρά από άλλες δραστηριότητες, όπως: Ναυτιλιακές εργασίες σχετικές με τη μεταφορά τσιμέντου και πρώτων υλών, παραγωγή και εμπορία έτοιμου σκυροδέματος, διακίνηση και εμπορία άνθρακα, παραγωγή χαρτοσάκων και ειδών συσκευασίας, διάφορες εξορυκτικές εργασίες πρώτων υλών τσιμέντου, γύψου και ελαφρόπετρας, μεταλλικές κατασκευές και μετασκευές πλοίων, εργασίες συντήρησης και ανέγερσης βιομηχανικών εγκαταστάσεων, ασφαλιστικές δραστηριότητες, καθώς και δραστηριότητες στον τομέα υψηλής τεχνολογίας της πληροφορικής, κυρίως με το σχεδιασμό και την κατασκευή συστημάτων βιομηχανικού αυτοματισμού. Ο κύριος όγκος των παραγωγικών δραστηριοτήτων του ομίλου εντοπίζεται στις δύο μεγάλες εργοστασιακές μονάδες του Βόλου ΟΛΥΜΠΟΣ και του Αλιβερίου ΗΡΑΚΛΗΣ ΙΙ, με όγκο παραγωγής για το 1994 5.5 εκατ. τόνους. Διαθέτει 7 κέντρα διανομής τσιμέντου σε Δραπετσώνα, Θεσσαλονίκη, Καβάλα, Ηγουμενίτσα, Ρίο, Ηράκλειο και Ρόδο. Οι περισσότερες θυγατρικές της εταιρίες, 18 συνολικά, εδρεύουν στη Λυκόβρυση Αττικής, όπου βρίσκεται και το κέντρο αποφάσεων της εταιρίας.

Ο ΤΙΤΑΝ

Η τσιμεντοβιομηχανία ΤΙΤΑΝ είναι η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρία στον κλάδο τσιμέντου, με αξιόλογη δράση και ανάπτυξη στην εγχώρια και τις διεθνείς αγορές τα τελευταία χρόνια. Εχει εργοστάσια στη Μάνδρα Ελευσίνας, στη Θεσσαλονίκη και στο Ρίο, καθώς και στις ΗΠΑ. Η ετήσια παραγωγική ικανότητα της εταιρίας φτάνει τους 5 μέχρι 5,5 εκατ. τόνους τσιμέντου. Διαθέτει κέντρο διανομής στο Ηράκλειο Κρήτης, σε Ιταλία, Γαλλία και Ισπανία. Ελέγχει εταιρίες μεταφορών, μεταλλευτικές, λατομικές, ναυτικές εμπορικές κ.ά.

Τα "Τσιμέντα Χαλκίδας"

Η τρίτη στη σειρά μεγάλη τσιμεντοβιομηχανία της χώρας, είναι τα "Τσιμέντα Χαλκίδας". Μια αξιόλογη εταιρία, την οποία βούλιαξε στα χρέη η διοίκηση των Κιοσέογλου - Τακόπουλου, με την ανοχή και τα στραβά μάτια που έκαναν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Και η τρίτη ελληνική τσιμεντοβιομηχανία βρίσκεται στο δρόμο του αφελληνισμού. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχει δρομολογήσει την πώλησή της στον όμιλο "Καλτσεστρούτσι" και το κλείσιμο του "παζαριού" αποτελεί θέμα χρόνου. Η εταιρία έχει ένα εργοστάσιο στη Χαλκίδα, παραγωγικής ικανότητας 2,5 - 3 εκατ. τόνων τσιμέντου ετησίως. Διαθέτει κέντρα διανομής στην Αθήνα, στην Κρήτη και στα Τρίκαλα. Ελέγχει μεταφορικές, εμπορικές και ναυτιλιακές εταιρίες.

Ο ΧΑΛΥΨ

Η τέταρτη από άποψη μεγέθους τσιμεντοβιομηχανία που λειτουργεί στην Ελλάδα είναι η εταιρία ΧΑΛΥΨ και διαθέτει ένα εργοστάσιο στον Ασπρόπυργο. Η ετήσια παραγωγική ικανότητα της εταιρίας είναι περίπου 0,06 μέχρι 0,7 εκατ. τόνοι τσιμέντου. Και η τσιμεντοβιομηχανία ΧΑΛΥΨ έχει περάσει κάτω από τον έλεγχο ξένων και συγκεκριμένα κάτω από τον έλεγχο γαλλικής εταιρίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ