Τρίτη 21 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Ανυποχώρητοι στην υπεράσπιση του καμποτάζ

Μαζικά ετοιμάζονται για τη "μάχη" του Σαββάτου ενάντια στους "πειρατές" του "Μάρκο Πόλο". Συνεχίζεται ο αποκλεισμός του ΓΕΝΕ

Αποφασισμένοι να χτυπήσουν αμείλικτα το καθεστώς των ανασφάλιστων πλοίων και την εφοπλιστική ασυδοσία, δηλώνουν οι ναυτεργάτες που προετοιμάζονται να δώσουν νέα μάχη το Σάββατο 25 του μήνα. Με ομόφωνη απόφαση της ΠΝΟ και προκειμένου να μην επιτρέψουν να προσεγγίσει στο λιμάνι του Πειραιά το υπό σημαία Μπαχάμες κρουαζιερόπλοιο "Μάρκο Πόλο" της αμερικάνικης εταιρίας"Οριεντ Λάιν",πραγματοποιούν νέα συγκέντρωση στο λιμάνι. Πριν δυο βδομάδες με τη δυναμική τους κινητοποίηση απέτρεψαν την προσέγγιση του κρουαζιερόπλοιου στο λιμάνι του Πειραιά, το οποίο με τις πλάτες της ελληνικής κυβέρνησης και του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας αποβίβασε και επιβίβασε τουρίστες στο λιμάνι του Ναυπλίου, παραβιάζοντας την ελληνική νομοθεσία και "σπάζοντας" το καμποτάζ!

Η Πανελλήνια Ενωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΝ) και η Ενωση Κατωτέρων πληρωμάτων Μηχανής ο "ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ" καλούν όλους τους εν ενεργεία και συνταξιούχους ναυτεργάτες, καθώς και όλους τους εργαζόμενους να συμμετέχουν μαζικά στις 25 Μάη το πρωί, στο λιμάνι του Πειραιά, στη συγκέντρωση ενάντια στο "Μάρκο Πόλο".Επίσης, στις 30 Μάη, στις 10 το πρωί να πάρουν μέρος στην Παναυτεργατική συγκέντρωση στην Ακτή Μιαούλη και 2ας Μεραρχίας.

Σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία αναφέρει ότι κάλεσε τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας να συγκαλέσει άμεσα ευρεία σύσκεψη στην οποία θα κληθούν να μετάσχουν οι Διοικήσεις της ΠΝΟ, της Ενωσης Ελλήνων Πλοιοκτητών, το υπουργείο Τουρισμού, τα κόμματα κλπ, "προκειμένου να υπάρξει σφαιρική, πλήρης και καθολική τοποθέτηση και επίλυση του προβλήματος".

Επίσης η ΠΝΟ στην ανακοίνωσή της αναφέρει ότι έλαβε γνώση δυο αιτήσεων της "Οριεντ Λάιν" που κατέθεσε στο Συμβούλιο της Επικρατείας - η πρώτη για την αναστολή εκτέλεσης της από 10/5/96 πράξης του Κεντρικού Λιμενάρχη Πειραιά και η δεύτερη για την ακύρωση της από 2/4/96 πράξης του υπουργού ΕΝ και της σχετικής πράξης του Κεντρικού Λιμενάρχη Πειραιά - και ανέθεσε στη Νομική Υπηρεσία της Ομοσπονδίας τη μελέτη των παραπάνω δικογράφων και την παρέμβασή της ενώπιον του Συμβουλίου. Και οι δυο αποφάσεις απαγόρευαν τον ελλιμενισμό του "Μάρκο Πόλο".

"Εντύπωση - αναφέρει η ανακοίνωση - προκαλεί η επιχειρηματολογία του καθηγητή και εκπροσώπου Τύπου της ΝΔ Π. Παυλόπουλου,δικηγόρου της "Οριεντ Λάιν" που στο κείμενο αίτησης αναστολής εκτέλεσης "κόπτεται" για την κοινωνική παράμετρο του προβλήματος, υποστηρίζοντας ότι "αν εκτελεστεί η πράξη του υπουργού, 350 εργαζόμενοι στο "Μάρκο Πόλο" θα αντιμετωπίσουν το φάσμα της ανεργίας"". Τέλος, η ΠΝΟ τονίζει ότι δεδομένου ότι εκπνέει ο πέμπτος μήνας από την έναρξη των διαπραγματεύσεων για την ανανέωση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας για το 1996, έστειλε "τελεσίγραφο" στις αντίστοιχες εφοπλιστικές ενώσεις, επισημαίνοντας ότι σε περίπτωση που οι συμβάσεις δεν κλείσουν μέχρι την 31η Μάη, θα προβεί σε απεργιακές κινητοποιήσεις.

  • Αποκλεισμένο ήταν για τέταρτη μέρα χτες το Γραφείο Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας από άνεργους ναυτεργάτες. Τα σωματεία ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ καλούν τους άνεργους ναυτεργάτες να συμμετέχουν στον αποκλεισμό του ΓΕΝΕ και να απαιτήσουν την άμεση απορρόφηση των ανέργων, τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της ανεργίας, καθώς και την αναδιοργάνωση του ΓΕΝΕ στη βάση των προτάσεων των ναυτεργατικών ενώσεων.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ