Τρίτη 21 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΠΑΙΔΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΒΥΡΩΝΑ
Μήνυμα ειρήνης παιδιών σε παιδιά

Με θέμα "Βύρωνας - Βοσνία - Προσφυγιά - Φιλοξενία",ξεκινά αύριο το "11ο Παιδικό Φεστιβάλ Βύρωνα".Πρόκειται για ένα θεσμό, που, όπως ανέφερε στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου ο δήμαρχος Βύρωνα, Νίκος Ρογκάκος, "ξεπερνά τα γεωγραφικά όρια του δήμου, αλλά και τα ελληνικά σύνορα".

Το "11ο Παιδικό Φεστιβάλ" είναι αφιερωμένο στα παιδιά της Βοσνίας. Πρωταγωνιστές του φετινού δεκαημέρου είναι τα παιδιά των σχολείων του Βύρωνα, αλλά και τα φιλοξενούμενα, για εφτά μήνες, 20 παιδιά - ορφανά από πατέρα - από την Ντερβέντα.

Μέσα στις εκδηλώσεις του "11ου Παιδικού Φεστιβάλ" είναι και η απαίτηση των παιδιών του Βύρωνα για την επιστροφή των Μαρμάρων, που αφαίρεσαν οι άνθρωποι του Ελγιν από την Ακρόπολη. Ετσι, οι 7.000 περίπου, μαθητές και μαθήτριες των σχολείων του Βύρωνα, υπογράφουν ψήφισμα - αίτημα προς τη βρετανική κυβέρνηση, το οποίο θα παραδοθεί στις 31/5 στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κ. Στεφανόπουλο.

"Μέσα από το φετινό Φεστιβάλ", τόνισε ο καλλιτεχνικός διευθυντής πολιτισμού στο Βύρωνα, Βασίλης Κολοβός, "θέλουμε να πετύχουμε την έμπρακτη αλληλεγγύη μας, σαν Δήμος και "Πνευματικό Κέντρο", αλλά και την αλληλεγγύη της βυρωνιώτικης κοινωνίας στο φίλο αδελφικό λαό. Να διαπαιδαγωγήσουμε και τα δικά μας παιδιά, στο πνεύμα της φιλίας και της ειρήνης στα Βαλκάνια και σε όλο τον κόσμο. Να μας γνωρίσουν και να τους γνωρίσουμε πλευρές του πολιτισμού των δύο λαών".

Στις εκδηλώσεις φιλοξενούνται κλόουν, σαλτιμπάγκοι, ταχυδακτυλουργοί, καραγκιόζης, κουκλοθέατρο, επαγγελματικά σχήματα. Επίσης, θα προβληθεί ντοκουμέντο, με κεντρικό θέμα: "Προσφυγιά τότε και τώρα",όπου οι πρόσφυγες της Μικράς Ασίας συναντιούνται με τα προσφυγόπουλα της Σερβικής Βοσνίας. Στα πλαίσια του Φεστιβάλ, θα φιλοξενηθούν 35 παιδιά, μέλη του καλλιτεχνικού συγκροτήματος από τη Σερβία, που θα τραγουδήσουν, θα χορέψουν και θα παίξουν. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η Αθλητική Ολυμπιάδα Ειρήνης, στην οποία συμμετέχουν 16 δημοτικά σχολεία, 80 φιλοξενούμενα παιδιά από τη Βοσνία, αλλά και πολλά μεγάλα ονόματα Ελλήνων και Σέρβων αθλητών.

Σημειώνουμε ότι στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων συμμετέχουν οι: Απ. Γκλέτσος, Α. Φόνσου, Γ. Βούρος, Γ. Ζουγανέλης, Ι. Σιδέρη, Γ. Θωμόπουλος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ