Τετάρτη 22 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
"Γνωμοδότηση" με τη σφραγίδα του ΣΕΒ!

Με προτάσεις χειρότερες και από αυτές της Εκτελεστικής Επιτροπής της, ενέκρινε η ολομέλεια της ΟΚΕ το νομοσχέδιο - έκτρωμα για την ανεργία

Με αλλαγές προς το χειρότερο, σε σχέση με την εισήγηση της Εκτελεστικής Επιτροπής της, διαμορφώθηκε η, θετική πάντα, γνώμη της ολομέλειας της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής, για το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, το οποίο με το πρόσχημα της ενίσχυσης της απασχόλησης, εισάγει τα"μερίδια εργασίας και κατάρτισης", για να χρηματοδοτούνται οι εργοδότες από τον ΟΑΕΔ.

Η Ολομέλεια της ΟΚΕ,ανάμεσα στις άλλες παρατηρήσεις της, ζητά ο καινούριος λογαριασμός ΛΑΕΚ, που συστήνει το νομοσχέδιο με τη συνένωση των υπαρχόντων ΕΚΛΑ και ΕΛΠΕΚΕ,να χρηματοδοτείται αποκλειστικά από εργοδότες - εργαζόμενους και να διατηρήσει την "αυτονομία" του. Για την ΟΚΕ "αυτονομία" σημαίνει, να μην υπόκεινται "στην έγκριση του ΔΣ του ΟΑΕΔ και στον προληπτικό έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου", οι αποφάσεις της επιτροπής διαχείρισης του λογαριασμού.

Ακόμα μια τροποποίηση προς το χειρότερο είναι ότι η ΟΚΕ δε θέλει να περιληφθεί στο νομοσχέδιο ούτε καν το όριο των 12 μηνών, κατά τους οποίους ο εργοδότης δεν πρέπει να έχει κάνει απολύσεις, ώστε να αναλάβει κάποιο πρόγραμμα.Αντιθέτως, προτείνει το χρονικό διάστημα να μείνει αόριστο (!), τονίζοντας: "Το χρονικό διάστημα που απαιτείται, ο τρόπος διαπίστωσης, το εύρος και το πεδίο εφαρμογής ανά επιχείρηση και κατάστημα, το είδος των απολύσεων ρυθμίζονται με υπουργική απόφαση, ύστερα από γνώμη των εργοδοτικών οργανώσεων και της ΓΣΕΕ"!

Επίσης, η ολομέλεια της ΟΚΕ θεωρεί ότι για τη διαδικασία νομιμοποίησης των αλλοδαπών εργαζομένων, οι δυο μήνες, που αφήνει περιθώριο το νομοσχέδιο για να γνωμοδοτήσει η "Ειδική Επιτροπή Μελέτης", είναι λίγοι και προτείνει περιθώριο 6 μηνών! Επιπλέον, ζητά να αφεθεί στην κρίση της επιτροπής και να μην υπάρχει δέσμευση από το νομοσχέδιο, για τη διάρκεια των καρτών "προσωρινής παραμονής αλλοδαπών" και "παραμονής περιορισμένης χρονικής διάρκειας αλλοδαπών".Η ΟΚΕ την ερμηνεύει σαν πρόταση "ουσιαστικης επιμήκυνσης του χρόνου εργασίας" των αλλοδαπών. Στο νομοσχέδιο η διάρκειά τους προβλέπεται σε 2 - 6 μήνες και 1 - 3 έτη αντίστοιχα, όρια που έτσι κι αλλιώς οδηγούν σε καθεστώς ομηρίας τους αλλοδαπούς.

Η ΟΚΕ δεν ξεχνά να επαναφέρει το θέμα της μείωσης του έμμεσου κόστους εργασίας,με την προσθήκη ότι δεν... πρέπει να θίγονται τα ασφαλιστικά ταμεία και ο κρατικός προϋπολογισμός, χωρίς όμως να γίνεται λόγος για την προστασία των κοινωνικών παροχών προς τους εργαζόμενους!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ