Πέμπτη 23 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ
Ιστορία προς πώληση

Την τελευταία στιγμή, αποτράπηκε η πώληση της Παναγίας Χρυσοτριμμυθιώτισσας με τοιχογραφίες, όσες γλίτωσαν από τη μανία της καταστροφής, του 12ου αι. μ.Χ.

Σε εφημερίδα αγγλόφωνη, τουρκοκυπριακή, που ανήκει σε κτηματομεσιτική εταιρία, είναι λογικό να περιμένουμε να διαβάσουμε για πωλήσεις σπιτιών, οικοπέδων, κτιριακών συγκροτημάτων κ.ά. Να πωλείται, όμως, βυζαντινή εκκλησία αυτό είναι ανήκουστο ...αλλά πραγματικό.Η εκκλησία της Παναγίας Χρυσοτριμμυθιώτισσας (12ος αι. μ.Χ.), στο χωριό Τριμμύθι της επαρχίας Κερήνειας, βγήκε στο σφυρί, αντί 32.500 λιρών Αγγλίας.

Βέβαια, την τελευταία στιγμή και μετά τη διεθνή κατακραυγή, η πώληση ματαιώθηκε,αλλά αξίζει να αναφερθεί το ιστορικό, τόσο της παραλίγο πώλησης, όσο και της συστηματικής μανίας καταστροφής δεκάδων ακόμα μνημείων,σύμφωνα με τον Θανάση Παπαγεωργίου,βυζαντινολόγο και πρώην διευθυντή Αρχαιοτήτων της Κύπρου. Το μνημείο, πριν ακόμα χαρακτηριστεί διατηρητέο, περιήλθε στα χέρια του ψευδοκράτους του Ντενκτάς, ο οποίος το νοίκιασε σε έναν Αγγλο. Η πώληση των δικαιωμάτων της ενοικίασης θα γινόταν από τον Αγγλο, ενώ πρέπει να πούμε ότι από τις τοιχογραφίες του ναού σώζονται μόνο εκείνες της νότιας πλευράς.Ο Θ. Παπαγεωργίου μίλησε για την Αγία Χρυσοκάββα,στην περιοχή της Κερήνειας, η οποία σήμερα είναι στάνη,για τον Αγιο Θεμωνιανό (17ος αι.), του οποίου οι τοιχογραφίες πωλήθηκαν και εντοπίστηκαν αργότερα από την Αρχιεπισκοπή Κύπρου, για το ναό του Χριστού Αντιφωνητή,στην Καλογραία, στον οποίο όσες τοιχογραφίες δεν αφαιρέθηκαν, καταστράφηκαν.Και κατέληξε στις τρεις μόνο ελληνικές εκκλησίες που λειτουργούν στα Κατεχόμενα.

Να σημειωθεί ότι ψήφισμα καταγγελίας της παραλίγο πώλησης, αλλά και της καταστροφής της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου, έστειλε η Χριστιανική Αρχαιολογική Εταιρεία,η οποία, αφού υπενθυμίζει και καταδικάζει τις κατά συρροήν καταστροφές, καλεί τους "διεθνείς οργανισμούς και τη διεθνή κοινότητα να ενεργήσουν άμεσα και να σταματήσουν την καταστροφή των μνημείων της Κύπρου".

Η Χριστιανική Αρχαιολογική Εταιρεία εξέδωσε ψήφισμα και για τη Ροτόντα, τονίζοντας ότι "η αξία της Ροτόντας ως πολιτιστικό αγαθό δεν επιτρέπει τη χρησιμοποίησή της ως προσκυνηματικό ή ενοριακό ναό, όπως επιδιώκει η Μητρόπολη Θεσσαλονίκης ενίοτε μέσω δυναμικών ενεργειών (...)".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ