Πέμπτη 23 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΡΓΟΥΣ
Ετοιμόρροπο και φέτος

"Είναι επικίνδυνο και ετοιμόρροπο",είπε ο Χ. Μπούρας στην προχτεσινή συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, αναφερόμενος στο Αρχαίο Θέατρο του Αργους,με αφορμή το φετινό αίτημα του Φεστιβάλ Αργους για τέσσερις εκδηλώσεις από 14 έως 17 Ιουνίου.Το ίδιο θέατρο έπασχε και πέρσι, αλλά κανείς, και πολύ περισσότερο ο ΕΟΤ που το χρησιμοποιεί, δεν έσπευσε για τη συντήρηρη και αναστήλωση του μνημείου.Σήμερα εξακολουθεί να βρίσκεται στην ίδια κακή κατάσταση, όπου κάποιοι "σωροί λίθων",όπως ακούστηκε, απειλούν και τους θεατές. Σημειώνεται ότι η αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων έχει ζητήσει τον περιορισμό των παραστάσεων.Την ίδια στιγμή ο Ι. Δημακόπουλος έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου, λέγοντας ότι "οι χρήσεις των μνημείων είναι μείζονος σημασίας. Κάποιοι ζητάνε ακόμα και την επίστρωση με μάρμαρο χωμάτινων θεάτρων".

Ο γενικός γραμματέας του ΥΠΠΟ, Γιώργος Θωμάς,είπε ότι το θέατρο έχει ενταχθεί στο Β Πακέτο Ντελόρ,μαζί τα αρχαία θέατρα Θάσου, Δωδώνης, Μεγαλόπολης, Θορικού, Ερέτριας και Αιγείρας.Σε περιφερειακά προγράμματα έχουν ενταχθεί τα θέατρα Δημητριάδας και Φιλίππων.

Ωστόσο, ο διευθυντής Αρχαιοτήτων, Γιάννης Τζεδάκις υπενθύμισε την υποχρέωση του ΕΟΤ να συντηρεί το θέατρο (υποχρέωση την οποία στην πράξη δεν αναγνωρίζει ούτε στην Επίδαυρο). Υστερα από αυτά το ΚΑΣ αποφάσισε να σταλεί έγγραφο προς το Δήμο Αργους, την Εφορεία και τον ΕΟΤ, σύμφωνα με το οποίο: οι θεατές δε θα κάθονται σε επικίνδυνα σημεία, θα γίνει αυτοψία παρουσία του αρχιτέκτονα Κ. Μπολέτη και θα επανέλθει το αίτημα για μελέτη συντήρησης και αποκατάστασης.

Αν και θα περίμενε κανείς το θέατρο να μην παραχωρηθεί, συνέβη το αντίθετο, ύστερα και από την παρέμβαση της διευθύντριας του Φεστιβάλ Αργους, Ελένης Βαροπούλου, που είπε ότι οι παραστάσεις δε θα επιβάλουν καμία σκηνική επιβάρυνση στο θέατρο.Ενώ στο μέλλον αναμένονται και οι εκδηλώσεις του δήμου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ