Σάββατο 1 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ξεκινά το ανακριτικό έργο για τα ψηφιακά

Αρχίζει από την ερχόμενη βδομάδα η δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης των 1.100.000 ψηφιακών παροχών, που προμηθεύτηκε ο ΟΤΕ το 1994 από τις εταιρίες ΙΝΤΡΑΚΟΜ και ΖΗΜΕΝΣ. Οι εφέτες - ειδικοί ανακριτές, Γ. Ναυπλιώτης και Χρ. Γεωργαντόπουλος,στους οποίους ανατέθηκε η έρευνα από την Ολομέλεια Εφετών της Αθήνας, μελετούν ήδη την ογκώδη δικογραφία, προκειμένου να καλέσουν τους πρώτους μάρτυρες προς εξέταση. Μεταξύ των μαρτύρων θα είναι πολιτικά και μη πρόσωπα, που γνωρίζουν στοιχεία για την υπόθεση (Κ. Μητσοτάκης,Α. Ανδριανόπουλος,Σ. Κόκκαλης,διευθυντικά στελέχη του ΟΤΕ, υπεύθυνοι της εταιρίας ΖΗΜΕΝΣ κ.ά.).

Από τις πρώτες, ίσως, ενέργειες των εφετών - ειδικών ανακριτών θα είναι η υποβολή αιτήματος δικαστικής συνδρομής προς τις γερμανικές αρχές, μέσω των αντίστοιχων υπουργείων Δικαιοσύνης, για το άνοιγμα των επίμαχων τραπεζικών λογαριασμών που φέρονται να σχετίζονται με την ερευνώμενη υπόθεση. Στα χέρια της ελληνικής Δικαιοσύνης βρίσκονται ήδη ορισμένα τέτοια στοιχεία, που συνέλεξε ο εισαγγελέας Πρωτοδικών, Ι. Διώτης,όταν επισκέφθηκε τον περασμένο Οκτώβρη τη Γερμανία για ζητήματα τρομοκρατίας.

Σημαντικό, επίσης, στοιχείο της έρευνας θα αποτελέσει η διενέργεια πραγματογνωμοσύνης, που έχουν ζητήσει οι υπεύθυνοι του ΟΤΕ, για να διαπιστωθεί αν με την προμήθεια των ψηφιακών επήλθε ή όχι βλάβη στον Οργανισμό.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ε. Βενιζέλος,δήλωσε χτες πως "η Δικαιοσύνη κάνει και πρέπει να κάνει τη δουλιά της με ψυχραιμία, χωρίς να έχει ανάγκη ούτε από προτροπές, ούτε από επαίνους, ούτε από ψόγους".

Για την ερχόμενη Τρίτη έχει κληθεί να καταθέσει στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Αναστ. Κανελλόπουλο,ο Σωκρ. Κόκκαλης,στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης για τις καταγγελίες του περί πολιτικών εκδοτών και δημοσιογράφων, που "έχουν εμπλακεί στο πλέον άνομο σύμπλεγμα οικονομικοπολιτικών συναλλαγών, εκβιασμού και αλληλεξαρτήσεων".

Ο Σωκράτης Κόκκαλης

Για συκοφαντική εκστρατεία κατά της ΙΝΤΡΑΚΟΜ έκανε λόγο ο Σωκράτης Κόκκαλης, μιλώντας χτες στην ετήσια Γενική Συνέλευση των μετόχων της εταιρίας. Ο πρόεδρος της ΙΝΤΡΑΚΟΜ υποστήριξε ότι ο ΟΤΕ προμηθεύεται ψηφιακά κέντρα διεθνών προδιαγραφών σε πολύ ανταγωνιστικές τιμές και αναφέρθηκε στη δυνατότητα που δίνει στην Ελλάδα η κοινοτική νομοθεσία να θεσπίσει όρους στις κρατικές προμήθειες των τηλεπικοινωνιών, που να υποστηρίζουν την ανάπτυξη των εγχώριων βιομηχανιών.

Σύμφωνα με τον Σ. Κόκκαλη η ΙΝΤΡΑΚΟΜ, όπως και άλλες ελληνικές βιομηχανίες, αν και έχουν αποδείξει τη βιωσιμότητα και τη δυναμικότητά τους, όχι μόνο δεν απολαμβάνουν ειδικών προνομίων, αλλά συνήθως αντιμετωπίζονται από την εκάστοτε πολιτική ηγεσία και από μερίδα της κοινής γνώμης, με αδιαφορία, καχυποψία, ακόμα και με απροκάλυπτη εχθρότητα.

Στο μεταξύ, ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, διέψευσε τα σχετικά δημοσιεύματα που τον έφεραν να έχει συζητήσει με τον καγκελάριο Χ. Κολ το ζήτημα της ΙΝΤΡΑΚΟΜ και των δραστηριοτήτων της.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ