Πέμπτη 6 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Με δύο τακτικές η ομάδα Σημίτη

Στόχος του πρωθυπουργού είναι να κυριαρχήσει στο κυβερνών κόμμα με την "καθαρή λύση" της εκλογής στη θέση του αντιπροέδρου, αλλά παράλληλα διατηρεί ως εφεδρεία τη λύση της μη εκλογής αντιπροέδρου

Με δύο εναλλακτικές "γραμμές", που αποσκοπούν στον ίδιο στόχο, την κυριαρχία στο κυβερνών κόμμα, προσέρχεται στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ η ομάδα Σημίτη. Η βασική γραμμή πλεύσης του "εκσυγχρονιστικού μπλοκ" είναι η "καθαρή λύση" της κατά μέτωπον επίθεσης και κατάκτησης της θέσης του αντιπροέδρου. Παράλληλα όμως, προωθείται ως εφεδρική λύση, στην περίπτωση που δεν είναι ευνοϊκοί οι συσχετισμοί για τον πρωθυπουργό, η μη εκλογή αντιπροέδρου.

Η λύση αυτή έρχεται τις τελευταίες μέρες πιο έντονα στο προσκήνιο από στελέχη που κυρίως τάσσονται υπέρ της "ενιαίας έκφρασης κυβέρνησης και κόμματος" από τον Κ. Σημίτη και αποσκοπεί, μεταξύ άλλων, να εμφανιστεί η ομάδα Σημίτη ότι δε θέλει να εμπλακεί σε "προσωπικές συγκρούσεις" και να εκθέσει ταυτόχρονα στα μάτια της βάσης την τακτική του Α. Τσοχατζόπουλου,ο οποίος επιμένει "χάρη της εξυπηρέτησης προσωπικών φιλοδοξιών" στην εκλογή αντιπροέδρου. Δεν είναι τυχαίο ότι η πρόταση αυτή προβάλλεται ιδιαίτερα λίγο πριν την εκλογή των 4.500 αντιπροσώπων, που θα γίνει τις δύο επόμενες Κυριακές.

Την πρόταση για τη μη εκλογή αντιπροέδρου στο συνέδριο υπερασπίστηκαν με κοινή τους δήλωση οκτώ από τους δέκα ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι ο πρόεδρος του Κινήματος, Α. Παπανδρέου,ο γραμματέας, το Εκτελεστικό και η ΚΕ "μπορούν άριστα να διεκπεραιώνουν την καθημερινή πολιτική δουλιά και να αντιμετωπίζουν τις εξελίξεις". Οι οκτώ ευρωβουλευτές (Αυγερινός, Κατηφόρης, Κληρονόμος, Κοκκόλα, Κρανιδιώτης, Παναγόπουλος, Ρουμπάτης, Τσάτσος) υποστηρίζουν ότι η εκλογή αντιπροέδρου οδηγεί αναπόφευκτα σε σύγκρουση χωρίς να μπορεί να δώσει λύση στο θέμα της διαδοχής. Οι δύο ευρωβουλευτές που δεν υπέγραψαν το κείμενο είναι η Ειρ. Λαμπράκη και ο Ν. Παπακυριαζής.

Πάντως ο Π. Αυγερινός μιλώντας στον "Φλας" ξεκαθάρισε ότι από τη στιγμή που το συνέδριο αποφασίσει εκλογή αντιπροέδρου πρέπει να τη διεκδικήσει ο Κ. Σημίτης. Περισσότερο επιθετικός ο Θ. Πάγκαλος, δήλωσε ότι "η διαρχία δεν είναι συλλογική ηγεσία αλλά συνταγή διάσπασης και αποσύνθεσης". Στη γραμμή της "καθαρής λύσης" κινήθηκε ο υφυπουργός Υγείας Θ. Κοτσώνης, ο οποίος δήλωσε ότι ο Κ. Σημίτης δε θα μείνει όμηρος του κομματικού μηχανισμού και θα παραιτηθεί αν δεν εκλεγεί.

Από την πλευρά του ο Α. Τσοχατζόπουλος απέκλεισε το ενδεχόμενο διάσπασης του ΠΑΣΟΚ. "Το ΠΑΣΟΚ, είπε, δεν κινδυνεύει από διάσπαση, υπάρχει μεγαλύτερη ενότητα από οποτεδήποτε άλλοτε στο παρελθόν". Μιλώντας χτες το βράδυ σε κομματική εκδήλωση, διαβεβαίωσε ότι το αποτέλεσμα του συνέδριο θα γίνει σεβαστό, υπερασπίστηκε τη θέση του για συλλογική ηγεσία με διακριτούς ρόλους, ενώ απέκρουσε τους εκβιασμούς από όπου και αν προέρχονται.

Εξάλλου σήμερα οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ψηφίζουν για την ανάδειξη των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων τους. Θα εκλεγούν έξι αντιπρόσωποι από τους οποίους θα επιλεγούν τρεις. Την επιλογή θα την κάνει ο Α. Παπανδρέου, ο οποίος μάλλον θα συνεργαστεί με τον Κ. Σημίτη. Το ΕΓ του ΠΑΣΟΚ συνεδρίαζε χτες το βράδυ με αντικείμενο τον απολογισμό της απερχόμενης ΚΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ