Πέμπτη 13 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Προς χάραξη μιας ενιαίας πολιτικής των Αράβων;

Μία μικρή σύσκεψη είχαν οι πρεσβευτές των αραβικών χωρών στο Τελ Αβίβ ενόψει της παναραβικής συνόδου της επόμενης βδομάδας. Την ίδια στιγμή, ο Φαϊσάλ Χουσεϊνί, εκπρόσωπος της ΟΑΠ στην Ιερουσαλήμ, δέχτηκε στα τοπικά γραφεία της οργάνωσης, τον Οίκο της Ανατολής, ξένους διπλωμάτες και λίγο αργότερα συναντήθηκε με τον δήμαρχο του Τελ Αβίβ, Ρόνι Μίλο, μετριοπαθές στέλεχος του Λικούντ. Σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη "σκληρή" πολιτική απέναντι στους Παλαιστινίους που υπερασπίζει ο νεοεκλεγείς Ισραηλινός πρωθυπουργός, δεν πραγματοποιήθηκε χτρς η προγραμματισμένη συνεδρίαση του Παλαιστινιακού Συμβουλίου. Την ίδια στιγμή πολύ θετικά και ταυτόχρονα πολύ τραγικά χαρακτηρίζονται τα βήματα που έχουν γίνει στα πλαίσια της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή, σε μία έκθεση του Διεθνούς Ινστιτούτου Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης.

Ποικίλες συναντήσεις

Στόχος της παναραβικής συνόδου δεν είναι άλλος από τη χάραξη μιας ενιαίας πολιτικής του αραβικού κόσμου απέναντι στο Ισραήλ. Αυτό επανέλαβε, χτες ο πρεσβευτής της Ιορδανίας στο Τελ Αβίβ, μετά από συνάντηση που είχε με τους ομολόγους του της Αιγύπτου, της Τυνησίας και της Μαυριτανίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι τέτοιου είδους αραβική συνάντηση δεν είχε ποτέ πριν πραγματοποιηθεί στο ισραηλινό έδαφος.

Την ίδια περίπου ώρα, χθες το πρωί, ο Φαϊσάλ Χουσεϊνί, επικεφαλής της παλαιστινιακής αντιπροσωπείας στην Ιερουσαλήμ, δέχτηκε ξένους αξιωματούχους στον αμφισβητούμενο, από το Ισράηλ, Οίκο της Ανατολής, στους οποίους υπογράμμισε ότι η Παλαιστινιακή Αρχή δεν πρόκειται να υποχωρήσει στις ισραηλινές απαιτήσεις και ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί από τις αξιώσεις της για την Ιερουσαλήμ. Τις θέσεις αυτές ο Χουσεϊνί ανέλυσε και στον δήμαρχο του Τελ Αβίβ, Ρόνι Μίλο, με τον οποίο συναντήθηκε λίγο αργότερα. Ο Μίλο, που είναι μέλος του Λικούντ αλλά θεωρείται ιδιαίτερα μετριοπαθής, εξέφρασε την άποψη ότι ο Μπέντζαμιν Νετανάχιου, παρά τις σκληρές προεκλογικές του διακηρύξεις, θα συναντηθεί, στο άμεσο μέλλον, με τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ για να αποδείξει τη σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίζει το θέμα της ισραηλινο - παλαιστινιακής ειρηνευτικής διαδικασίας.

Οι "κατευναστικές" αυτές δηλώσεις, όμως, δεν μπορούν να μετριάσουν τη δυσαρέσκεια της Παλαιστινιακής Αρχής για την απαίτηση των ισραηλινών στρατιωτών να ελέγξουν τις αποσκευές, περίπου, 88 μελών του Παλαιστινιακού Συμβουλίου που ήθελαν να μεταβούν από το Ισραήλ και άλλες πόλεις της Δυτικής Οχθης στην πόλη της Γάζας. Οι Παλαιστίνιοι βουλευτές αρνήθηκαν να υποστούν έλεγχο και σε ένδειξη διαμαρτυρίας επέστρεψαν στις κατοικίες τους με αποτέλεσμα να μην πραγματοποιηθεί η προγραμματισμένη συνεδρίαση του Παλαιστινιακού Συμβουλίου.

Ελπιδοφόρα τραγωδία

Ελπιδοφόρα και συγχρόνως τραγική χαρακτηρίζεται η ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή στη σχετική έκθεση του Δειθνούς Ινστιτούτου Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης. Στο κείμενο του αυτό, που δημοσιεύτηκε χθες, το Ινστιτούτο υπογραμμίζει ότι η πρόοδος που έχει σημειωθεί ανάμεσα στους Παλαιστινίους και τους Ισραηλινούς είναι πάρα πολύ σημαντική, όμως "έχει σημαδευτεί από πολύ αίμα, με αποκορύφωμα τη δολοφονία του Ισραηλινού πρωθυπουργού Γιτζάκ Ράμπιν, η οποία απέδειξε ότι οι εκρήξεις βίας και ο εξτρεμισμός, από όπου και αν προέρχεται, δεν έχει καταπολεμηθεί στη Μέση Ανατολή".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ