Πέμπτη 13 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΚΟΥΒΑ
Αμερικανικοί εκβιασμοί στις επιχειρήσεις

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Παρά τις διεθνείς αντιδράσεις που προκαλεί ο αμερικανικός νόμος Χελμς - Μπάρτον, οι ΗΠΑ θα επιμείνουν στην εφαρμογή του προειδοποίησε χτες ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών, Τζον Κόρνμπλουμ, δίνοντας το στίγμα της άκαμπτης αντικουβανικής πολιτικής της κυβέρνησης Κλίντον, η οποία, πλέον, έχει σημαντικές επιπτώσεις στις επενδύσεις που πραγματοποιούν ξένες επιχειρήσεις στην Αβάνα.

"Ο νόμος είναι αμερικανικός και θα τηρηθεί. Το θέμα είναι να διαχειριστούμε τις σχέσεις με τους συμμάχους μας όσο θετικότερα γίνεται. Να γίνει αντιληπτό ότι, όσο επώδυνες και εάν είναι ορισμένες διατάξεις του νόμου για την τάδε ή δείνα χώρα, είναι ένα μικρό τμήμα μιας πολύ μεγάλης πολιτικής - εμπορικής σχέσης", υποστήριξε ο Κόρνμπλουμ μιλώντας σε εκδήλωση του περιοδικού "Γιούροπ Μάγκαζιν" στην Ουάσιγκτον.

Οπως είναι γνωστό, ο νόμος Χελμς - Μπάρτον επιβάλλει κυρώσεις σε αλλοδαπές επιχειρήσεις και απαγορεύει την άδεια εισόδου στις ΗΠΑ όσων ξένων επιχειρηματιών πραγματοποιούν επενδύσεις στην Κούβα, κάνοντας χρήση κτιρίων που ήταν αμερικανικής ιδιοκτησίας πριν την κουβανική κομμουνιστική επανάσταση και την άνοδο του Φιντέλ Κάστρο στην εξουσία. Η κυβέρνηση Κλίντον έχει ήδη γνωστοποιήσει την πρόθεσή της να επιβάλλει κυρώσεις σε καναδικές, μεξικάνικες και ευρωπαϊκές εταιρίες που πραγματοποιούν επενδύσεις εκατομμυρίων δολαρίων στην Κούβα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ