Πέμπτη 13 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Τρομοκρατία με πολλούς αποδέκτες στις εκλογές

ΜΟΣΧΑ (ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ). -

Τέσσερα άτομα σκοτώθηκαν και 14 τραυματίστηκαν από ισχυρή έκρηξη που σημειώθηκε στη στάση Τούλα του μετρό της Μόσχας. Μεταξύ των τραυματιών είναι ένα παιδί και 6 γυναίκες που βρίσκονται στο νοσοκομείο. Χτες το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι υπάρχουν απειλές για επανάληψη τρομοκρατικών ενεργειών. Ο δήμαρχος της Μόσχας Γιούρι Λουζκόφ δήλωσε από τον τόπο του συμβάντος ότι αυτή "η τρομοκρατική ενέργεια είναι μια από τις πιο βάρβαρες, η έκρηξη συνδέεται με τις προεδρικές εκλογές και αποβλέπει στη ματαίωσή τους". Αυτή τη φορά δεν κατηγόρησε τους αριστερούς "Ανπιλοφικής χρειάς", όπως έκανε πριν από λίγες μέρες, όταν από έκρηξη βόμβας, στην είσοδο του σπιτιού του, τραυματίστηκε σοβαρά ο υποψήφιος αντιδήμαρχος της Μόσχας Βαλέρι Σάντσεφ. Ο Λουζκόφ δεν απέκλεισε, πάντως, το ενδεχόμενο η βομβιστική επίθεση να συνδέεται και με τα γεγονότα στην Τσετσενία, όπου οι Τσετσένοι αυτονομιστές αντιτίθενται στη διεξαγωγή εκεί προεδρικών και βουλευτικών εκλογών. "Τρομοκρατική ενέργεια με πολιτικούς στόχους" ήταν η βομβιστική επίθεση στο μετρό, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσίας. Η Εισαγγελία της Μόσχας διεξάγει έρευνες. Ο Βίκτορ Ανπίλοφ και ο Στανισλάβ Τέρεχοφ απέδωσαν την επίθεση σε σχέδια του Γιέλτσιν και του περιβάλλοντός του. Πρέπει να σημειώσουμε ότι, σύμφωνα με τις φήμες και τα σενάρια που δίνουν και παίρνουν και βλέπουν το φως της δημοσιότητας, ο κύκλος του Μπορίς Γιέλτσιν αρχίζει να αντιλαμβάνεται ότι όχι μόνο δε θα νικήσει στον πρώτο γύρο των εκλογών, αλλά δεν είναι σίγουρο ότι θα περάσει στο δεύτερο γύρο. Η εφημερίδα "Νεζαβίσιμαγια Γκαζέτα" (11 Ιούνη) δημοσίευσε ένα από τα σενάρια της προεδρικής ομάδας για τους τρόπους εξασφάλισης της νίκης του Γιέλτσιν (με "ειδικά μέτρα" στις εφορευτικές επιτροπές όλων των επιπέδων) και διάφορες εκδοχές αναβολής ή ματαίωσης των εκλογών, αν τα "μέτρα" δεν αποδώσουν. Μεταξύ τους δεν αναφέρονται οι εκρήξεις, αλλά η προαναφερόμενη εφημερίδα είχε δημοσιεύσει το Σάββατο άρθρο, σύμφωνα με το οποίο οι κομμουνιστές ετοιμάζουν τρομοκρατικές ενέργειες, πράγμα που ανάγκασε το ΚΚΡΟ να καταγγείλει αυτές τις διαδόσεις στη Γενική Εισαγγελία της Ρωσίας. Ενα, όμως, είναι βέβαιο, ότι το περιβάλλον του Γιέλτσιν οξύνει την κατάσταση και πολλοί εκφράζουν τη σοβαρή τους ανησυχία για το πώς θα εξελιχθούν τα γεγονότα τις τελευταίες μέρες μέχρι τις 16 Ιούνη.

Ο Μπορίς Γιέλτσιν καταδίκασε την τρομοκρατική ενέργεια και κάλεσε το λαό "να ψηφίσει υπέρ της εσωτερικής γαλήνης και της σταθερότητας" στις προεδρικές εκλογές, εννοώντας τον εαυτό του. Σχετικά μ' αυτό, ένα από τα κεντρικά επιχειρήματα της προεκλογικής εκστρατείας του είναι μόνιμα ο κίνδυνος εμφυλίου πολέμου, σε περίπτωση που δε νικήσει στις εκλογές. Γι' αυτό και οι κομμουνιστές και άλλες δυνάμεις της αντιπολίτευσης εκφράζουν την υποψία τους για νόθευση των εκλογών ή για το ενδεχόμενο ο Γιέλτσιν και το περιβάλλον του να μην παραδώσουν την εξουσία σε περίπτωση ήττας. Οι υποψίες αυτές έχουν σχέση και με τις επαναλαμβανόμενες δηλώσεις στελεχών του γιελτσινικού επιτελείου, που άλλοτε ζητούν την αναβολή των εκλογών και άλλοτε απειλούν με κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης. Τελευταίος στη σειρά ο σύμβουλος του Γιέλτσιν για νομικά θέματα Μιχαήλ Κρατσόφ, ο οποίος δήλωσε ότι ο Πρόεδρος ενδέχεται να μην προσυπογράψει τον πρόσφατο νόμο που υιοθέτησε η Κρατική Δούμα για την ομαλή παράδοση της εξουσίας. Από την πλευρά του, και ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ κατήγγειλε ότι υπάρχουν σενάρια και γίνεται προετοιμασία για να μην παραδοθεί η εξουσία.

Στις 12 Ιούνη είναι η Μέρα της Ανεξαρτησίας της Ρωσίας. Ο Γιέλτσιν δήλωσε στην τηλεόραση: "Σας έδωσα την ελευθερία!" Εχει δίκιο. Μόνο που πρόκειται για ελευθερία από το δικαίωμα στην ασφαλή ζωή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ