Τετάρτη 19 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΕ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟ - ΤΟΥΡΙΣΜΟ
Απεργούν αύριο για σύμβαση

Συγκεντρώσεις σε Αθήνα - Θεσσαλονίκη. Συνέντευξη Τύπου για τα προβλήματα έδωσε χτες το προεδρείο της Ομοσπονδίας

Απεργούν αύριο, Πέμπτη, πανελλαδικά, οι εργαζόμενοι στα επισιτιστικά και τουριστικά επαγγέλματα με κεντρικό αίτημα την υπογραφή των συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Στην Αθήνα οι εργαζόμενοι θα συγκεντρωθούν στις 10 π.μ. στο θέατρο "Ακάδημος" και στη Θεσσαλονίκη την ίδια ώρα στο Εργατικό Κέντρο της πόλης.

Τα οξύτατα προβλήματα των εργαζομένων και τους λόγους που επέβαλαν την απεργία ανέπτυξαν χτες, σε συνέντευξη Τύπου, συνδικαλιστές της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό - Τουρισμό.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Στ. Κωλέτσης,σημείωσε: "Δεχόμαστε ότι υπάρχει κρίση στον τουρισμό, αλλά δεν μπορεί να την πληρώνουν πάντα οι εργαζόμενοι. Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο: Δε δεχόμαστε να γίνουμε ξένοι στον τόπο μας. Οι εργαζόμενοι του κλάδου μας είναι καταρτισμένοι με πτυχία ξένων γλωσσών και σχολών, δεν μπορεί λοιπόν να αμείβονται κάτω κι από την Εθνική Σύμβαση".

Ο Χ. Κατσώτης γεν. γραμματέας της Ομοσπονδίας, επισήμανε: "Κάθε υποχώρηση και συμβιβασμός θα χειροτερέψει τα ήδη οξυμένα προβλήματα του κλάδου και των εργαζομένων. Ο μόνος δρόμος για τη λύση στο πρόβλημα της απασχόλησης, του ασφαλιστικού, της σύμβασης κι άλλων είναι η συνεχής επαφή με τους εργαζόμενους και η αγωνιστική διεκδίκηση".

Ο Ν. Μελισσάρης,αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας, σημείωσε την ανάγκη να χαραχτεί μια εθνική τουριστική πολιτική και καυτηρίασε την κυβερνητική πολιτική στον τουρισμό. Τόνισε ακόμα: "Η απεργία αποτελεί ένα μήνυμα προς τους εργοδότες που αρνούνται αυξήσεις σε εργαζόμενους που εργάζονται μόνο 4 μήνες, δεν πάει άλλο, αρκετά".

Τα βασικά αιτήματα της απεργίας είναι η υπογραφή ικανοποιητικής κλαδικής σύμβασης για το 1996 - που παραμένει σε εκκρεμότητα εξαιτίας της επιμονής των εργοδοτών για αυξήσεις μικρότερες από αυτές της Εθνικής Σύμβασης Εργασίας - και να μην υπαχθεί το Ταμείο Ασφάλισης Ξενοδοχοϋπαλλήλων (ΤΑΞΥ) στις διαδικασίες προληπτικού ελέγχου από τον πάρεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, αφού αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να πληρώνουν από την τσέπη τους οι ασφαλισμένοι τα φάρμακα και τους γιατρούς και να αποζημιώνονται μετά από αρκετό καιρό. Ηδη, φαρμακευτικοί σύλλογοι και γιατροί άρχισαν να διακόπτουν τις συμβάσεις τους με το ΤΑΞΥ.

Γι' αυτό το πρόβλημα, χτες, εκπρόσωποι της ΓΣΕΕ, των ΔΣ των Σωματείων Επισιτισμού - Τουρισμού και της κλαδικής Ομοσπονδίας, πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στο γενικό γραμματέα του υπουργείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ν. Σαλαγιάννη,από τον οποίο όμως δεν απέσπασαν καμία ουσιαστική δέσμευση.

Κάλεσμα συμμετοχής στην απεργία απευθύνουν, με ανακοινώσεις τους, τα Σωματεία Σερβιτόρων Αθήνας και Ξενοδοχοϋπαλλήλων Αθήνας και Πειραιά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ