Τετάρτη 19 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Πλημμυρίζουν και το καλοκαίρι!

Επί δεκαετίες οι καλλιέργειες σε μεγάλες εκτάσεις στην περιοχή Γραμματικού - Λεονταρίου και των γύρω χωριών της Καρδίτσας, πλημμυρίζουν με την παραμικρή "μπόρα", περιμένοντας να καθαριστούν τα κανάλια και να ανοιχτεί "διέξοδος" στο τοπικό ποτάμι της Κακάρας

Ο κάμπος της Θεσσαλίας δεν αντιμετωπίζει μόνον τη... "φυλλοξήρα" της αντιαγροτικής κοινοτικής πολιτικής που εφαρμόζεται από τις κυβερνήσεις του δικομματισμού και η οποία οδήγησε, ήδη, σε αδιέξοδο στις καλλιέργειες. Αντιμετωπίζει, ακόμα, πρόβλημα επαρκούς άρδευσης των καλλιεργειών, καθώς η εκτροπή του Αχελώου στοίχειωσε και, τελικά, πάνε να ματαιώσουν την εκτροπή, περιορίζοντας το έργο σε ενεργειακό. Αλλά και το γνωστό έργο του Σμοκόβου, που ολοκληρώνεται ήδη, φαίνεται το προορίζουν για περιβαλλοντικό έργο - αντί αρδευτικού - ώστε να συμβιβάζεται με τις κοινοτικές κατευθύνσεις που επιδιώκουν τη μείωση αντί της αύξησης της αγροτικής παραγωγής. Ομως, το τραγικότερο, για τους αγρότες της Θεσσαλίας, είναι πως σε ορισμένες μεγάλες περιοχές γύρω από τον Πηνειό (περιοχή Πηνειάδας σε Ζάρκο - Φαρκαδόνα), και στην Καρδίτσα (Γραμματικό - Λεοντάρι, Ασημοχώρι κλπ.) αντιμετωπίζουν οξύτατο πρόβλημα πλημμυρών, ακόμα και το καλοκαίρι! Μεγάλες εκτάσεις, στις παραπάνω περιοχές, πνίγονται όταν φουσκώνει ο Πηνειός, ενώ στην Καρδίτσα, τη ζημιά κάνει το τοπικό ποτάμι, η Κακάρα, το οποίο δε βρίσκει διέξοδο και όταν "ρίξει μια μπόρα" ακόμα και το καλοκαίρι ξεχειλίζει και πλημμυρίζει μεγάλες εκτάσεις σπαρμένες και καταστρέφει τις καλλιέργειες.

Την οξύτητα του προβλήματος των πλημμυρών διαπιστώσαμε "ιδίοις όμμασι" όταν επισκεφθήκαμε τα χωριά το Γραμματικό, Λεοντάρι, Ασημοχώρι και τα γύρω χωριά περιοδεύοντας και συζητώντας με τους αγρότες της Θεσσαλίας. Χιλιάδες στρέμματα σπαρμένα με βαμβάκι, καλαμπόκι και στάρια που δεν είχαν προλάβει να τα θερίσουν, είχαν κατακλυστεί από τα νερά που μαζεύτηκαν μετά από μια καλοκαιρινή μπόρα 3 ωρών που είχε προηγηθεί τρεις μέρες νωρίτερα. Ετσι, ήταν φυσικό να μας θέσουν με οξύτητα το πρόβλημα αυτό στο χωριό Γραμματικό, αλλά και στα άλλα γύρω χωριά, Ασημοχώρι, Λεοντάρι, Αχλάδι, που επισκεφθήκαμε και συζητήσαμε με τους εκπροσώπους αλλά και απλούς αγρότες της περιοχής.

"Εδώ δε μας φθάνουν όλα τα άλλα, κάθε χρόνο και ανά πάσα στιγμή, αντιμετωπίζουμε τις πλημμύρες που καταστρέφουν παντελώς την παραγωγή μας. Είμαστε στη μέση του Ιούνη και τα χωράφια είναι πλημμυρισμένα. Τα στάρια "μαύρισαν" από τα νερά και στα βαμβακοχώραφα, το βαμβάκι είναι σκεπασμένο ακόμα και καταστρέφεται", λέει με απόγνωση ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Γραμματικού, Πλατογιάννης Πέτρος.Ενώ ο Βασίλης Κυριτσόπουλος συμπληρώνει: Το πρόβλημα είναι παλιό και το ξέρουν όλοι οι αρμόδιοι. Πρόπερσι εδώ πλημμύρισε όλη η περιοχή και το νερό σκέπασε και σπίτια, ενώ χάσαμε, τελικά, μεγάλο μέρος της βαμβακοπαραγωγής μας, την οποία και δε μας αποζημίωσαν... Τότε όλο το ενδιαφέρον επικεντρώθηκε στις μεγάλες πράγματι καταστροφές των σπιτιών και δεν πέρασε το σοβαρό ζήτημα των καταστροφών στις καλλιέργειες που είναι μια μόνιμη πληγή για χιλιάδες αγρότες.

Αν άνοιγαν το δρόμο...

"Κι όμως, αν άνοιγαν στο δρόμο να φεύγουν τα νερά από την κάτω πλευρά, όπως πρόβλεπε η αρχική μελέτη από τη δεκαετία του '50, δε θα πλημμυρίζαμε". Τώρα τα νερά γυρίζουν πίσω μόλις φθάσουν στο δρόμο, αφού δεν μπορούν να φύγουν. Ενώ και τα αποστραγγιστικά χαντάκια έχουν βουλώσει και κανένας δεν ενδιαφέρθηκε να τα καθαρίσουν, λένε οι κάτοικοι των χωριών. Μόνο, με τις μεγάλες πλημμύρες υποσχέθηκαν 9 δισεκατομμύρια να δώσουν και να καθαρίσουν το κανάλι. Κι ας πληρώνουμε με 350 δραχμές το στρέμμα κάθε χρόνο, εξηγεί ο Αντ. Σαλαγιάννης από το Λεοντάρι, τίποτα, ουσιαστικά, δεν έγινε... Ετσι, οι αγρότες εξακολουθούν να καταστρέφονται χρόνια τώρα, διαπιστώνουν με οργή και στο διπλανό χωριό, το Ασημοχώρι. Πάντως, όλοι οι κάτοικοι, στα γύρω χωριά όπου συζητήσαμε, υπογραμμίζουν πως δεν μπορεί να συνεχίσει αυτή η κατάσταση και οφείλουν όλοι οι αρμόδιοι της κυβέρνησης να πάρουν τις ευθύνες τους... "Εμείς ζητάμε να χαρακτηριστεί η περιοχή μας πλημμυροπαθής και να προστατευτεί επιτέλους. Να ανοίξει η Κακάρα και να καθαριστούν τα κανάλια", θα προβάλει, εν κατακλείδι, ο πρόεδρος της Κοινότητας Γραμματικού, Γάκης Βαγγέλης, ο οποίος μας ενημέρωσε ότι οι κάτοικοι της περιοχής ετοιμάζονταν για μια ευρεία σύσκεψη τις μέρες εκείνες προετοιμάζοντας κινητοποίηση για το πρόβλημα.

Κατάσταση...

Ωστόσο, έντονες ανησυχίες στους κατοίκους της περιοχής, όπως μας είπαν στο Ασημοχώρι και το Γραμματικό, δημιουργεί και το γεγονός πως καθυστερεί η κατασκευή αρδευτικού δικτύου για την άρδευση της περιοχής με τα νερά του φράγματος Σμοκόβου. "Ενώ, λένε, στο τέλος του 1997 το φράγμα θα γεμίσει και θα μπορεί να αξιοποιηθεί το νερό για άρδευση, ωστόσο, ακόμα δεν έχει αρχίσει το πρώτο στάδιο της κατασκευής αρδευτικού δικτύου - που κι αν άρχιζε, από σήμερα, πάλι θα χρειαζότανε 4 με 5 χρόνια να ολοκληρωθεί η πρώτη φάση... Και να σκεφθείτε, μας λένε, πως με το έργο αυτό προβλέπεται να αρδεύονται πάνω από 250.000 στρέμματα". Αλλά φαίνεται πως δεν έχουν τελικά τέτοιο στόχο, εκφράζουν την ανησυχία τους οι κάτοικοι της περιοχής. Λένε, τώρα, πως δε θα φτιάξουν αρδευτικό δίκτυο και πως τα νερά θα τα ρίξουν στα υπάρχοντα κανάλια για να εμπλουτιστούν τα νερά και να βελτιωθεί το περιβάλλον! Κι αυτό γιατί η ΕΟΚ δε χρηματοδοτεί αρδευτικά έργα και κινδυνεύουν να μην πάρουν επιδότηση για το φράγμα... Αυτά είναι απαράδεκτα πράγματα και δεν μπορεί να στέκουν, τονίζουν οι αγρότες και προειδοποιούν πως δε θα το ανεχθούν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ