Τετάρτη 19 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Το 22ο Φεστιβάλ να αγκαλιάσει πλατιά τη νεολαία

Αποσπάσματα από την ομιλία του Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ Νίκου Σοφιανού, στην πανελλαδική σύσκεψη στελεχών της Οργάνωσης, που έγινε την Κυριακή και στην οποία συζητήθηκαν οι δραστηριότητες και οι στόχοι του φετινού Φεστιβάλ

Το στελεχικό δυναμικό της οργάνωσης έχει σημαντική εμπειρία, σαν οργάνωση έχουμε κάποιο επίπεδο στην καλοκαιρινή μας δραστηριότητα που συνεχίζουμε μόνο εμείς από όλες τις πολιτικές νεολαίες, να κάνουμε δηλαδή, μια δημιουργική συνάντηση του πολιτισμού με την πολιτική μέσα από τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ μας.

Να σταθούμε στο γεγονός ότι πέρσι εχτιμήσαμε σαν το μεγαλύτερο άνοιγμα των τελευταίων πέντε - έξι χρόνων, τις 140 περίπου εκδηλώσεις του Φεστιβάλ και να θεωρήσουμε από την αρχή σαν θετικό δεδομένο, ότι έχουμε τα φόντα και από τον ίδιο τον σχεδιασμό που υπάρχει, να στοχεύσουμε ακόμα παραπάνω. Δεν είναι μια λατρεία σε ποσοτικούς δείκτες, είναι όμως μια έκφραση χειροπιαστή της δυνατότητας που έχει η οργάνωση, να διευρύνει το ακροατήριό της, τους ορίζοντές της, να μεγαλώνει το κύρος και την επιρροή της στη νεολαία. Πρέπει όμως εμείς, σαν στελεχικό δυναμικό, φέτος να σταθούμε περισσότερο και καλύτερα σε μια σειρά στοιχεία της καθοδηγητικής μας δουλιάς, τα οποία συμβάλλουν αποφασιστικά στα ποιοτικά βήματα που κάνει το 22ο Φεστιβάλ της ΚΝΕ.

Στηριζόμενοι στην εμπειρία που έχουμε αποχτήσει, να επιδιώξουμε να αξιοποιηθούν όλες αυτές οι δυνατότητες που μας δίνει ο θεσμός του Φεστιβάλ της ΚΝΕ, που είναι αναγνωρισμένος πλατύτερα στη νεολαία, πλατύτερα και από τη νεολαία την οποία γνωρίζουμε και είμαστε σε επαφή. Ολες αυτές τις δυνατότητες σίγουρα δε θα μπορέσουμε να τις πιάσουμε, να τις καλύψουμε και αυτό το καλοκαίρι. Ομως πρέπει να γίνει ένα σημαντικό βήμα. Με μεγαλύτερες απαιτήσεις θα πρέπει να πάμε σε οργανώσεις που έχουν συγκεντρώσει μια φεστιβαλική εμπειρία, σε οργανώσεις των μεγάλων πόλεων και των πρωτευουσών νομών, που έχουν και το δυναμικό και τα στελέχη και την προηγούμενη δουλιά για να φιλοδοξούμε για ένα ποιοτικό βήμα στο 22ο Φεστιβάλ και με διαφορετικές φυσικά απαιτήσεις σε εκδηλώσεις που κάνουν για πρώτη φορά οργανώσεις μας.

Χρειάζεται να σταθούμε περισσότερο στο θέμα των εκδηλώσεών μας. Πρέπει καλύτερα και το ΚΣ και τα όργανα να κατανοήσουν την ανάγκη της πολύμορφης και πολύπλευρης δράσης του Φεστιβάλ. Αυτό γίνεται επειδή η παρέμβαση της άρχουσας τάξης στη νεολαία έχει τέτοια στοιχεία. Είναι και πολύπλευρη και πολύμορφη. Η προσπάθεια που κάνει η άρχουσα τάξη στη συνείδηση, στην αντίληψη, στη συμπεριφορά, στη στάση της νέας γενιάς, γίνεται μέσα από πολλούς δρόμους, με πολλές μορφές με στόχο φυσικά την παθητικοποίηση, την αδράνεια, την υποταγή, τη λογική της συναίνεσης, με τις όποιες εκφράσεις της φανερώνεται, με τα όποια επιχειρήματα ακούγονται στις συζητήσεις και στις εξορμήσεις που κάνουμε στους χώρους της νεολαίας. Ολα αυτά τα επιχειρήματα, τα οποία πολλές φορές έρχονται στις δουλιές μας από τον ζωντανό διάλογο με τη νέα γενιά, είναι το καταστάλαγμα της επίδρασης που γίνεται στη συνείδηση, στη σκέψη και στη συμπεριφορά του νέου ανθρώπου.

Πάρα πολλές εκδηλώσεις μας είναι αφιερωμένες στην ανεργία. Μπορούμε να μιλήσουμε γι' αυτήν, ξεχνώντας το θέμα ρατσισμός - ξένοι εργάτες και τα "επιχειρήματα" που διαμορφώνονται στη συνείδηση της νεολαίας; Το πρόβλημα δε βρίσκεται σε επίπεδα πάρα πολύ υψηλά όπως σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ομως, αν δεν πάρουμε μέτρα, αν δεν πιάσουμε στην προπαγάνδα μας το θέμα της εκμετάλλευσης των ξένων εργατών, τις αυταπάτες που καλλιεργούν στη νεολαία ότι για την ανεργία και για τα χαμηλά μεροκάματα ευθύνονται οι ξένοι εργάτες, αν δε δούμε τι γίνεται με τους ξένους εργάτες επειδή μιλάμε για εκατοντάδες χιλιάδες κόσμο και μιλάμε για νεολαία, τότε σίγουρα θα βρίσκει έδαφος στη νέα γενιά η ξενοφοβία και ο ρατσισμός, θα αποπροσανατολίζεται από την ευθύνη των πολυεθνικών και των κομμάτων τους.

Θα μιλήσουμε για την ανεργία, θα μιλήσουμε και για τα ναρκωτικά. Η έκθεση του ΚΕΘΕΑ είναι αναλυτικότατη. Η συντριπτική πλειοψηφία των χρηστών είναι άνεργοι και αυτοί οι άνεργοι δεν προέρχονται από τις ελίτ συνοικίες της ΑΘήνας. Είναι από τις δυτικές συνοικίες και γενικά από τις φτωχογειτονιές. Δεν υπάρχουν τείχη απέναντι στα προβλήματα τα οποία θέλουμε να αναδείξουμε. Για να είναι πειστικός ο λόγος μας στην προσπάθειά μας να δείξουμε στους νέους την αιτία των προβλημάτων τους και την ανάγκη μιας αγωνιστικής στάσης απέναντι στα προβλήματα, απέναντι στην ίδια τη ζωή, πρέπει να είναι πολύπλευρη αυτή η παρέμβασή μας.

Πρέπει να δούμε πώς το θέμα που επιλέγουμε, θα ξεδιπλώνεται αποκαλυπτικά και πειστικά στο ακροατήριό μας και στην ίδια την οργάνωση που θα δουλέψει αυτό το θέμα. Πάνω σε αυτά τα θέματα τα οποία επιλέγουμε και τα οποία δεν είναι άσχετα μεταξύ τους, πρέπει να ξεκινήσει η δουλιά πατώντας φυσικά στην προηγούμενη εμπειρία της οργάνωσης, στα μέτωπα που έχουμε ανοίξει.

Το προηγούμενο διάστημα έγινε μια σημαντική δουλιά της Οργάνωσης για την ανεργία, την παιδεία, τα ναρκωτικά, την αντιιμπεριαλιστική δράση της νεολαίας. Αυτή τη δουλιά πρέπει να τη χρησιμοποιήσουμε και να την αναδείξουμε με ακόμα καλύτερους όρους φέρνοντας σε επαφή πιο πολλούς νέους με τις θέσεις μας και την πολιτική του Κόμματος. Αυτή η προσπάθεια και τα αποτελέσματά της θα μας δώσουν νέα ώθηση από τον Σεπτέμβρη, στους στόχους της ΚΝΕ στο κίνημα της νεολαίας. Η προβολή των μετώπων πάλης της νεολαίας, η πλατιά συσπείρωση της νεολαίας σ' αυτά τα μέτωπα δράσης, θα δημιουργεί τα "ρυάκια", που με την ολόπλευρη δουλιά της ΚΝΕ, θα συμβάλλουν στις βάσεις για τη συγκρότηση του αντιιμπεριαλιστικού μετώπου που, με τις αποφάσεις του συνεδρίου του Κόμματος, έχουμε σαν άμεσο πολιτικό μας στόχο.

Ο θεσμός του Φεστιβάλ είναι γνωστός στη νεολαία. Η εικόνα της οργάνωσης, με την πραγματικότητα της οργάνωσης, διαφέρει. Η εικόνα που δίνει μια οργάνωση με τους 70.000 - 80.000 επισκέπτες στο κεντρικό Φεστιβάλ, με την πραγματοποίηση των δεκάδων εκδηλώσεων σε όλη τη χώρα, είναι σε αντίθεση με την πραγματικότητα της οργάνωσης, με τον ρυθμό ανάπτυξής της. Μπορεί να γίνει ένα ακόμα μεγαλύτερο άνοιγμα της ΚΝΕ, με εκατοντάδες νέα μέλη στις γραμμές μας. Πιο πολύ επίσης να μας απασχολήσει, πώς όλη η ΚΝΕ συγκροτημένα θα δίνει τη μάχη της προετοιμασίας των εκδηλώσεων, αξιοποιώντας το μεράκι, τη διάθεση, τα ταλέντα, τις γνώμες και σκέψεις των συντρόφων μας. Αυτές τις δύο διαστάσεις χρειάζεται να τις ιεραρχήσουμε στην καθοδηγητική μας δουλιά, γιατί, σε καθοριστικό βαθμό, θα κρίνουν τα αποτελέσματα που επιδιώκουμε. Αυτό το μεγάλο άνοιγμα του 22ου Φεστιβάλ που ξεκίνησε στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ από τον Μάη, μπορεί να έχει μεγάλη επιτυχία και να αγκαλιάσει πλατιά τη νεολαία.

Η αντιιμπεριαλιστική εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη, στις 6 και 7 Ιούλη, είναι ο πρώτος πανελλαδικός σταθμός του Φεστιβάλ. Αυτή η προσπάθεια είναι μια πλατιά εξόρμηση της ΚΝΕ στους νέους, για να μιλήσουμε για τον ρόλο του ΝΑΤΟ, για τη δύναμη ταχείας επέμβασης, την κατάσταση στο Αιγαίο, τους νέους εξοπλισμούς, για να καταγγείλουμε τους ιμπεριαλιστές στη νέα γενιά. Από την ίδια την επικαιρότητα, αποκτά ειδικό βάρος και παίρνουμε όλα τα μέτρα για την επιτυχία της.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ