Παρασκευή 21 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΔΥΕΘ
Ενάντια στον πολιτιστικό ιμπεριαλισμό

Δευτέρα βράδυ, εκατοντάδες φίλοι και αγωνιστές της ειρήνης ανηφόρισαν στο ανοιχτό Θέατρο του Δήμου Συκεών, για τη μεγάλη πολιτιστική εκδήλωση της Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης. Παρακολούθησαν τη δραματοποιημένη παράσταση του "Επιτάφιου" και σιγοτραγούδησαν τα 8 τραγούδια που μελοποίησε ο Μίκης Θεοδωράκης. Αυτή η εκδήλωση, που ήταν και η τελευταία του κύκλου ανοιξιάτικων πολιτιστικών εκδηλώσεων της ΕΔΥΕΘ, στηρίχτηκε και δομήθηκε από ντόπιους καλλιτέχνες. Ανθρώπους της τέχνης που προσέτρεξαν στο κάλεσμα της ΕΔΥΕΘ και συνέβαλαν να ακουστεί πιο δυνατά η φωνή αγωνίας για την υπεράσπιση της ειρήνης στην περιοχή και τον κόσμο ολάκερο.

"Στην περιοχή μας τα τελευταία χρόνια ζούμε έναν αδελφοκτόνο πόλεμο, που επέβαλαν οι ισχυροί της Νέας Τάξης Πραγμάτων, με εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς και εκατομμύρια ξεριζωμένους", ανέφερε στη σύντομη ομιλία του ο γραμματέας της ΕΔΥΕΘ Ν. Ζώκας και σημείωσε: "Οι κυβερνήσεις φρόντισαν να εμπλέξουν και τη χώρα μας σ' αυτό τον πόλεμο, που ολοένα μας πλησιάζει. Ο λαός μας όμως έδειξε όλο του τον ανθρωπισμό, αγκαλιάζοντας τα αθώα θύματα αυτής της βαρβαρότητας. Εχουμε τραγικές μνήμες από το πρόσφατο παρελθόν μας και γι' αυτό βροντοφωνάζουμε να σταματήσουν οι ξένες επεμβάσεις στα Βαλκάνια, να επιστρέψουν οι Ελληνες στρατιώτες από τη Βοσνία".

Αναφερόμενος ειδικά στην επιλογή του "Επιτάφιου" για τη μεγάλη πολιτιστική εκδήλωση, ο Ν. Ζώκας τόνισε: "Αποκτά ένα συμβολικό χαρακτήρα. Ο πόνος και η οδύνη της μάνας για το παιδί της, που θυσιάστηκε στους κοινωνικούς αγώνες, είναι ίδιος με τον πόνο της μάνας που το παιδί της σκοτώθηκε σ' έναν άδικο πόλεμο. Στέλνουμε λοιπόν ένα μήνυμα αγωνίας και παλεύουμε για έναν κόσμο ειρηνικό, όπου δε θα δούμε καμιά άλλη μάνα μαυροφορεμένη και δε θα θρηνούμε νέους ανθρώπους".

"Γλυκέ μου, εσύ δε χάθηκες, μέσα στις φλέβες μου είσαι. Γιε μου, στις φλέβες ολωνών, έμπα βαθιά και ζήσε". "Γιε μου, στ' αδέρφια σου τραβώ και σμίγω την οργή μου, σου πήρα το ντουφέκι σου, κοιμήσου, εσύ, πουλί μου".

Παράλληλα, η ΕΔΥΕΘ μέσα και από αυτή την εκδήλωση κατέθεσε την άλλη πρόταση απέναντι στον πολιτισμικό ιμπεριαλισμό και την υποκουλτούρα, έχοντας συμπαραστάτες Θεσσαλονικείς καλλιτέχνες, που δεν έπαψαν να σκέφτονται και να αγωνιούν, όπως η σκηνοθέτιδα της παράστασης, Ελένη Πίττα, η υπεύθυνη της μουσικής διδασκαλίας Αίγλη Χαβά - Βάγια, οι ηθοποιοί Ελένη Γεωργιάδου, Γεωργία Εμμανουήλ, Α. Σιταρίδου, Εφη Δρόσου, τα μέλη της χορωδίας ΚΟΡΑΗΣ, ο σκηνογράφος Γιάννης Πρώιος, ο τραγουδιστής Παναγιώτης Καραδημήτρης και η λαϊκή ορχήστρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ