Παρασκευή 21 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΙΜΒΡΟΣ - ΤΕΝΕΔΟΣ
Η υποτέλεια ο μεγάλος ένοχος

Παρέμβαση του Στρ. Κόρακα στην Επιτροπή Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής

"Οι περιπτώσεις της Ιμβρου και της Τενέδου είναι απόεκείνες που δείχνουν ανάγλυφα τις επιπτώσεις που έχει η πολιτική της υποτέλειας, της υποταγής, της "καλής διαγωγής" προς τους ιμπεριαλιστές με την ελπίδα, στην καλύτερη περίπτωση, "να γλείψουμε κάποιο κοκαλάκι". Κι αυτή η στάση δεν είναι, όπως περιέργως ισχυρίζονται ορισμένοι, πατριωτική". Την υπογράμμιση αυτή έκανε χτες ο βουλευτής του ΚΚΕ Στρ. Κόρακας, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση στη Διαρκή Επιτροπή Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής - που ας σημειωθεί συνεδρίασε κεκλεισμένων των θυρών - όπου συζητήθηκε το ζήτημα των δύο προαναφερόμενων νήσων.

"Τα γεγονότα που έλαβαν χώρα σε Ιμβρο και Τένεδο - συνέχισε ο κομμουνιστής βουλευτής - είναι γνωστά και αναφέρθηκαν αρκετά από τους μάρτυρες που κατέθεσαν στην Επιτροπή κατά την προηγούμενη συνεδρίαση. Η επίσημη Ελλάδα από την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάνης μέχρι σήμερα "απέφυγε" να αξιοποιήσει τις δυνατότητες που μας δίνει η Συνθήκη αυτή όπως και όλες οι μετέπειτα διεθνείς συμβάσεις και συνθήκες, το Διεθνές Δίκαιο γενικότερα. Η πολιτική των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων είναι πολιτική εγκατάλειψης της ελληνικής μειονότητας στην Ιμβρο και την Τένεδο. Και το έκαναν αυτό με απαίτηση των "συμμάχων". Χαρακτηριστικό Παράδειγμα είναι είναι ότι το 1964 η ελληνική κυβέρνηση προσέφυγε στην UNESCO, διαμαρτυρόμενη για το κλείσιμο των ελληνικών σχολείων στα δύο νησιά. Στη συνέχεια όμως, απέσυρε την προσφυγή με συμβουλή των συμμάχων". Ο βουλευτής του ΚΚΕ κατήγγειλε ότι και σήμερα συνεχίζεται η ίδια αδιαφορία από μέρους της κυβέρνησης, τη στιγμή που η Τουρκία με την εφαρμογή του κτηματολογίου κατοχυρώνει τις περιουσίες των μειονοτικών που είτε απαλλοτριώθηκαν είτε αρπάχτηκαν. "Ενδεικτικό της κυβερνητικής αδιαφορίας, σημείωσε ο Στρ. Κόρακας, είναι η απουσία του υπουργείου Εξωτερικών από τη συζήτηση του θέματος στην Επιτροπή".

Αναφερόμενος στο τι πρέπει να γίνει, ο βουλευτής του Κόμματος σημείωσε ότι πρέπει να αλλάξει η στάση της κυβέρνησης και να αξιοποιηθούν οι δυνατότητες που δίνει στην Ελλάδα το Διεθνές Δίκαιο καθώς και οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η ίδια η Τουρκία, η οποία έχει δεχτεί τη ρήτρα της ατομικής προσφυγής σύμφωνα με το άρθρο 25 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ακόμη ο ομιλητής εξέφρασε την υποστήριξή του στις προτάσεις που έχει κάνει για το θέμα ο σύλλογος Ιμβρίων Αθήνας.

Καταλήγοντας ο Στρ. Κόρακας τόνισε ότι το θέμα της Ιμβρου και της Τενέδου δεν προσφέρεται ούτε για αλυτρωτικές προπαγάνδες, ούτε για εθνικιστικές κορόνες. "Σε τελευταία ανάλυση - είπε - όλα αυτά πάνε να διασκεδάσουν την αγανάκτηση και την πικρία των Ιμβρίων και Τενεδίων για την εγκατάλειψη, από την εφαρμογή μιας πολιτικής υποτέλειας και υποταγής στους "συμμάχους". Κι αυτή η πολιτική συνεχίζεται και σήμερα σε όλους τους τομείς: Υποταγή στα κελεύσματα, των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ που παίζουν το χαρτί της τεχνητής, σε μεγάλο βαθμό, έντασης των σχέσεών μας με την Τουρκία, όπως φάνηκε με την κρίση για την Ιμια και τη Γαύδο. Καταλήξαμε έτσι να είμαστε οι καλύτεροι πελάτες, σε όπλα, των ΗΠΑ (1,8 δισ. δολάρια για το 1995 έναντι 1,5 δισ. της Τουρκίας). Ο εξωφρενικός εξοπλιστικός ανταγωνισμός - συνέχισε ο κομμουνιστής βουλευτής - ανάμεσα στις δύο χώρες, σε συνθήκες εξαθλίωσης των λαών τους - και μάλιστα με διακηρυγμένο στόχο την ενίσχυση των επιθετικών μηχανισμών της ΝΑ πτέρυγας του ΝΑΤΟ - καταδεικνύει με τον πιο κραυγαλέο τρόπο πού είναι υποταγμένη η εξωτερική και αμυντική πολιτική των δύο χωρών".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απαντήστε στους ευρωλάγνους και ΝΑΤΟφρονες (1999-05-29 00:00:00.0)
Υπεύθυνη η ασυδοσία του μεγάλου κεφαλαίου (1997-11-28 00:00:00.0)
Αδιαφορεί η κυβέρνηση για τα προβλήματα των αστυνομικών (1997-10-18 00:00:00.0)
Πρόσχημα ο "κοινωνικός διάλογος" (1997-05-23 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (1996-11-19 00:00:00.0)
Περιοδεία του Στρ. Κόρακα στη Λήμνο (1995-03-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ