Παρασκευή 21 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Τεχνολογικό - Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου

Επιστημονικό - πολιτιστικό διήμερο, με θέμα "Τεχνολογικό - Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου",διοργανώνει (28, 29/6) το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.Οπως ανέφερε σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου ο πρύτανης του ΕΜΠ, Ν. Μαρκάτος,"στη Λαυρεωτική, εξελίσσεται ένα πρωτοποριακό έργο με επιστημονικές, οικονομικές και πολιτιστικές διαστάσεις. Το ιστορικό -βιομηχανικό συγκρότημα της πρώην Γαλλικής Εταιρίας μετατρέπεται σε πάρκο τεχνολογίας, βιομηχανικής καινοτομίας και έρευνας, εκπαίδευσης και πολιτισμού". "Φιλοδοξούμε - τόνισε ο δήμαρχος Λαυρίου Σ. Παπασταυρόπουλος - να γίνει η περιοχή χώρος διεθνούς μελέτης και να αναδειχτεί το Λαύριο σε τόπο ιστορικής προβολής", ενώ ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου σημείωσε ότι "είναι μια σοβαρή αναπτυξιακή προσπάθεια, με περιβαλλοντικές προτεραιότητες".

Από το Μάρτη του 1995 έως και τον προηγούμενο μήνα, δαπανήθηκαν 225 εκατομμύρια (Τα 170 εκατ. έδωσε το υπουργείο Βιομηχανίας). Οι ομιλητές τόνισαν την ανάγκη "καλύτερης ροής χρηματοδότησης". Το 1999, θα έχει παραδοθεί το 1/3 του συνολικού έργου, ενώ μεγάλο κόστος θα έχει το δεύτερο στάδιο των εργασιών για εξυγίανση των εδαφών.

Οπως σημείωσε ο αντιπρύτανης, Ι. Πολύζος,"το Πολυτεχνείο στηρίζει οικονομικά τις εργασίες, ενώ πάνω από 120 τελειόφοιτοί του δουλεύουν αφιλοκερδώς". Προβλήματα οικονομικών πόρων υπάρχουν και στη δημιουργία ενός Μουσείου Τεχνολογίας.Ηδη, αναμένεται, σχετική απάντηση του ΥΠΠΟ.

Η πρώτη μέρα του διήμερου (ξεκινά στις 10πμ), στοχεύει στην ανταλλαγή απόψεων και προβληματισμών, για τα ελληνικά επιστημονικά - τεχνολογικά πάρκα, και τις προοπτικές εξέλιξής τους. Τη δεύτερη μέρα θα παρουσιαστεί αναλυτικότερα η πορεία των εργασιών, που αφορά στα έργα υποδομής, καθώς και τις προμελέτες αναστήλωσης και κατασκευής κτιρίων στο Τεχνολογικό Πάρκο. Το πολιτιστικό μέρος του διημέρου περιλαμβάνει έκθεση φωτογραφιών του Σ. Β. Σκοπελίτη με θέμα: "Εικόνες από την πρώην Γαλλική Εταιρία Μεταλλείων Λαυρίου", έκθεση μελετών ευρωπαϊκού αρχιτεκτονικού διαγωνισμού με αντικείμενο την ανάπλαση της συνοικίας του Κυπριανού στο Λαύριο και προβολή του τηλεοπτικού ντοκιμαντέρ "Εντροπία" του Β. Μωυσίδη.Το διήμερο θα κλείσει με συναυλία ροκ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ