Παρασκευή 21 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Τιμητικές αλλά... λίγες

Εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών φορέων των καλλιτεχνών στη Βουλή, για το οξύ ασφαλιστικό πρόβλημα και τα ψιχία των τιμητικών συντάξεων

Περισσότεροι από 20 φορείς των καλλιτεχνών (εικαστικών, ηθοποιών, σκηνοθετών, μουσουργών, θεατρικών συγγραφέων κ.ά.) συναντήθηκαν, το απόγευμα της Τετάρτης, στη Βουλή, με την Επιτροπή Μορφωτικών και Πολιτιστικών Υποθέσεων,προκειμένου να εκθέσουν τις απόψεις τους για το νέο σχέδιο νόμου του ΥΠΠΟ, που αφορά στις τιμητικές συντάξεις.

Οι πενήντα συνολικά βουλευτές των κομμάτων της Βουλής και ο υπουργός Πολιτισμού, Σταύρος Μπένος, άκουσαν τα χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι καλλιτέχνες, με κυριότερο το ασφαλιστικό.Μακρόχρονο, οξύ, ζωτικό αίτημα των καλλιτεχνών είναι η καθολική ασφάλιση.Είναι γνωστό ότι κλάδοι, όπως λογοτέχνες, εικαστικοί και μουσουργοί, είναι παντελώς ανασφάλιστοι. Το θέμα αυτό υπογραμμίστηκε, προκειμένου να φανεί ότι το νομοσχέδιο για τις τιμητικές συντάξεις θα είναι "σταγόνα στον ωκεανό",όπως χαρακτηριστικά είπε η πρόεδρος του ΕΕΤΕ, Εύα Μελά,αν δε λυθεί συνολικά το πρόβλημα της ασφάλισης.

Οσο για το νομοσχέδιο, κοινή διαπίστωση των καλλιτεχνών είναι ότι το θετικό μέτρο της επέκτασης των τιμητικών συντάξεων σε όλους τους κλάδους ακυρώνεται αυτομάτως από τη μη αύξηση του σχετικού κονδυλίου.Με άλλα λόγια, η ίδια "πίτα" θα μοιράζεται σε περισσότερους, κι αυτό το ΥΠΠΟ το θεωρεί "επέκταση" των τιμητικών συντάξεων. Οι φορείς ζήτησαν να αυξηθεί το κονδύλι που αναλογεί στις συντάξεις, αλλά και ο αριθμός των συνταξιοδοτούμενων.Ο πρόεδρος του ΣΕΗ, Γιάννης Βούρος,πρότεινε διπλασιασμό του ποσού, δηλαδή από 120 εκατ. σε 240 εκατ. δραχμές.

Οι καλλιτέχνες επισήμαναν στους βουλευτές ότι πρέπει να λυθεί η αντίφαση ανάμεσα στον τιμητικό και στον κοινωνικό χαρακτήρα του νομοσχεδίου και να υπερισχύσει ο δεύτερος.Αντίφαση που πηγάζει από την ανυπαρξία ασφαλιστικής πολιτικής για τους καλλιτέχνες. Αυτό σημαίνει ότι, ως ελάχιστο μέτρο, θα πρέπει να προηγούνται οι ανασφάλιστοι,τουλάχιστον μέχρι να λυθεί το ζήτημα της καθολικής ασφάλισης.

Οι φορείς κατήγγειλαν και τον προκλητικό αποκλεισμό τους από την Επιτροπής Κρίσης του ΥΠΠΟ και απαίτησαν τη συμμετοχή τους.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ, Δήμος Κουμπούρης,μιλώντας στην επαναληπτική συνεδρίαση της Επιτροπής, χτες το πρωί, τόνισε ότι οι πενιχρές συντάξεις που παίρνουν οι καλλιτέχνες, αλλά και η μη συνταξιοδότηση ορισμένων κλάδων, επιβάλλει την άμεση λύση της καθολικής ασφάλισης.Επισήμανε ότι η επέκταση των συντάξεων, χωρίς παράλληλη αύξηση του κονδυλίου, οδηγεί σε μεγαλύτερη συρρίκνωση των συντάξεων και υπερασπίστηκε το αίτημα για συμμετοχή των φορέων στην Επιτροπή Κρίσης, θέτοντας το ερώτημα: "Αφού ο υπουργός Πολιτισμού δέχεται να κουβεντιάσει μαζί τους, γιατί τους αποκλείει από την Επιτροπή Κρίσης;".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ