Κυριακή 23 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2

"ΣΥΜΦΩΝΟ Εμπιστοσύνης για την Απασχόληση". Αυτός είναι ο τίτλος της νέας εκδοχής της "Λευκής Βίβλου", που συζήτησαν οι "δεκαπέντε" χτες και προχτές στη Σύνοδο Κορυφής της Φλωρεντίας. Ο "Ριζοσπάστης" φέρνει σήμερα στη δημοσιότητα τα κυριότερα σημεία από την εισήγηση του προέδρου της Κομισιόν Ζ. Σαντέρ, στοιχεία για την πορεία της ανεργίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση και την Ελλάδα (σελίδες 10-12).

ΠΡΙΝ ΕΞΙμήνες οι κυβερνητικές εξαγγελίες έθεταν ως ένα βαθμό ζήτημα μείωσης των αμυντικών δαπανών. Εξι μήνες μετά το κλίμα έχει αλλάξει άρδην και η κυβέρνηση Σημίτη οδεύει ακάθεκτη για την προμήθεια εξοπλισμών ύψους 3 τρισ. δραχμών (σελίδα 6).

ΕΠΕΣΑΝ οι μάσκες στα Βαλκάνια και για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, καθώς και για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις μιλά στο "Ρ" ο γραμματέας της ΕΕΔΥΕ Θανάσης Παφίλης (σελίδα 7).

ΑΚΟΜΑπιο ληστρικό έγινε το φορολογικό σύστημα για μισθωτούς και συνταξιούχους με τους νόμους της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, που υποσχόταν δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών. Τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτικά από τη μέχρι στιγμής εκκαθάριση του 50% των φορολογικών δηλώσεων (σελίδα 13).

ΝΕΕΣ ΜΟΡΦΕΣ αφαίμαξης των εργαζομένων σχεδιάζουν τα επιτελεία των οικονομικών υπουργείων, μια και όσο και να ακούγεται περίεργο, το γεγονός είναι ότι τα όρια αυτού του κύκλου της ακολουθούμενης πολιτικής μονόπλευρης λιτότητας εξαντλήθηκαν. Αυτό είναι κάτι που το ομολογούν οι πάντες. Από κυβερνητικά στελέχη και την ηγεσία του ΣΕΒ, μέχρι τους διεθνείς οργανισμούς και ιδρύματα (Ευρωπαϊκή Ενωση, ΟΟΣΑ, ΔΝΤ κλπ.), που διαπιστώνουν με κόσμιο τρόπο πως η πολιτική "σταθεροποίησης" παρουσιάζει σημεία "κόπωσης" (σελίδες 14-15).

ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟσχέδιο διωγμού των Τσιγγάνων από τα Ανω Λιόσια εκτελεί ο δήμαρχος της πόλης Ν. Παπαδήμας, ο οποίος τους αποκαλεί "γύφτους". Ο δήμαρχος συνεχίζει το "έργο" του, παρά τις τεκμηριωμένες καταγγελίες, τα επιβαρυντικά πορίσματα δυο υπουργείων, την πειθαρχική δίωξη που έχει ξεκινήσει εις βάρος του από τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθήνας και την ποινική δίωξη που έχει ασκήσει εναντίον του ο εισαγγελέας Πρωτοδικών (σελίδες 16, 33).

Η ΠΥΡΙΝΗλαίλαπα απειλεί πάλι τα δάση της χώρας μας, αλλά σχετικά με τον αντιπυρικό σχεδιασμό φαίνεται ότι και φέτος θα έχουμε "μια από τα ίδια". Τα δάση της χώρας αφήνονται για άλλη μια φορά στην τύχη τους, αφού τίποτα καινούριο δεν εξασφαλίζει βάσιμα την προστασία τους από τις πυρκαγιές (σελίδες 24-25).

ΟΙ ΑΡΝΗΤΙΚΟΙδιεθνείς συσχετισμοί δυνάμεων έβαλαν τη σφραγίδα τους στις εργασίες της 83ης Διεθνούς Συνδιάσκεψης Εργασίας του ΔΟΕ στη Γενεύη, αλλά και στην πορεία της Οργάνωσης. Σύντομα αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα η Διεθνής Σύμβαση για το φασόν, αλλά στο μεταξύ δε βρίσκεται λύση για τα 800 εκατ. ανέργους της Γης. Πολωνοί και Λιβανέζοι συνδικαλιστές μιλούν στο "Ρ" για την κατάσταση στις χώρες τους (σελίδα 36).

Η ΑΠΟΦΑΣΗ του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, οργάνου του ΟΗΕ, για το αν είναι νόμιμη ή όχι η χρήση ή η απειλή χρήσης πυρηνικών όπλων, αναμένεται σύντομα μετά τη σχετική προσφυγή που έγινε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (σελίδες 42-43).

"ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΣΤΡΑΤΟ"τάζει ο προεκλογικός Γιέλτσιν και ο τελευταίος υπουργός Αμυνας της ΕΣΣΔ, στρατάρχης Ντμίτρι Γιάζοφ, θεωρεί ότι δεν πρόκειται μόνο για προεκλογικό τέχνασμα, αλλά ο Μπ. Γιέλτσιν προσανατολίζει το στρατό να δρα ενάντια στο ρωσικό λαό (σελίδα 45).

Η ΜΟΛΔΑΒΙΑ,μια χώρα 5 εκατ. κατοίκων, είναι κι αυτή άλλη μια περίπτωση χώρας που εγκαταλείφθηκε στην "τύχη" της, μάλλον στις διαθέσεις του ιμπεριαλισμού, μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ. Ο Βλαντιμίρ Νικολάεβιτς Βορόνιν, Α Γραμματέας της ΚΕ του Κόμματος των Κομμουνιστών της Μολδαβίας, μιλά στο "Ρ" για την κατάσταση της χώρας και το ρόλο των κομμουνιστών σελίδες 44-45).

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Φόρουμ των λαών της ΕΣΣΔ (2002-01-27 00:00:00.0)
Αποκαλύψεις για τη "δράση" του Γιέλτσιν (1998-11-20 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (1996-12-22 00:00:00.0)
ΑΝΑΓΓΕΛΤΙΚΑ (1996-06-30 00:00:00.0)
ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ (1996-04-07 00:00:00.0)
Η "δημοκρατία" του Γιέλτσιν (1996-03-31 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ