Σάββατο 29 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Πωλείται η ΜΕΛ γιατί πάει καλά!

Το εργοστάσιο επισκέφτηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Κατσαρός. Μια από τις πιο δυναμικές επιχειρήσεις χαρακτηρίζεται η ΜΕΛ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ.-

Αντιμέτωποι με την προοπτική της ιδιωτικοποίησης είναι οι 178 εργαζόμενοι της χαρτοβιομηχανίας ΜΕΛ της Θεσσαλονίκης, μετά την απόφαση της κυβέρνησης να δρομολογήσει άμεσα το ξεπούλημα και των τελευταίων κερδοφόρων επιχειρήσεων που βρίσκονται υπό τον έλεγχο του ΟΑΕ.

Χτες κλιμάκιο του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον βουλευτή Θεσσαλονίκης Γιάννη Κατσαρό,επισκέφθηκε τη χαρτοβιομηχανία, συναντήθηκε με το σωματείο των εργαζομένων και τη διοίκηση και ενημερώθηκε για την πορεία της επιχείρησης. Οι εργαζόμενοι τόνισαν πως την τελευταία διετία η ΜΕΛ, κάτω από τη διαχείριση του ΟΑΕ αλλά και τις δικές τους θυσίες, έχει σημειώσει ανοδική πορεία, έχει ξεπεράσει το μεγαλύτερο μέρος των υποχρεώσεών της με την πρόσφατη ρύθμιση 600 εκατομμυρίων των χρεών της, έχει εξασφαλίσει την τροφοδοσία σε πρώτες ύλες (αποκόμματα χαρτιού) και διαθέτει τις προοπτικές να αναπτυχθεί σε μια από τις πιο υγιείς και κερδοφόρες βιομηχανίες.

Αυτό άλλωστε δείχνουν και οι πωλήσεις, οι οποίες το 1992 ήταν 2,5 δισ., το 1993 έφτασαν τα 3.5 δισ. και πέρσι ξεπέρασαν τα 3,7 δισ., εκ των οποίων το 1,2 δισ. ήταν εξαγωγές. Το 1995 τα κέρδη ήταν 384 εκατομμύρια και το πρώτο εξάμηνο του 1996 πλησίασαν τα 150 εκατομμύρια. Παράλληλα, έχει εγκριθεί από το υπουργείο Βιομηχανίας επένδυση 2,5 δισ., η οποία θα εκσυγχρονίσει την παραγωγική διαδικασία και θα διπλασιάσει την παραγωγή χαρτονιού, η οποία σήμερα φτάνει τους 34.000 τόνους ετησίως. Οπως επισημαίνουν όμως, τον τελευταίο μήνα έχει σημειωθεί νέα οικονομική δυσκαμψία, ακυρώθηκαν παραγγελίες και οι τρέχουσες υποχρεώσεις της ΜΕΛ ξεπερνούν τα 80 εκατομμύρια, ενώ στο ταμείο της εταιρίας υπάρχουν μόνο 20 εκατομμύρια.

Ο νέος διευθύνων σύμβουλος της ΜΕΛ, Στέφανος Τσαμπαλής,υποστήριξε πως οι παραγγελίες ακυρώθηκαν γιατί ήταν ασύμφορες και πως το μέλλον της εταιρίας με την επικείμενη επένδυση έχει εξασφαλιστεί και σύντομα θα μπορεί να μπει ανταγωνιστικά και στον ευρωπαϊκό χώρο. Απέφυγε να πάρει θέση στο θέμα της ιδιωτικοποίησης, αλλά είπε πως η ΜΕΛ σήμερα είναι μια από τις πιο δυναμικές βιομηχανίες χάρτου στα Βαλκάνια και ήδη έχει εκδηλωθεί μεγάλο ενδιαφέρον από Ελληνες και ξένους επενδυτές.

Ο Γιάννης Κατσαρός, στη συνάντηση με τους εργαζόμενους, σημείωσε: "Η κυβέρνηση, αντί να εφαρμόσει κλαδική πολιτική στον τομέα της χαρτοβιομηχανίας με κορμό τη ΣΟΦΤΕΞ και να στηρίξει ουσιαστικά τις κερδοφόρες βιομηχανίες, όπως τη ΜΕΛ, προσανατολίζεται στο ξεπούλημά τους, πιστή στις προσταγές της Συνθήκης του Μάαστριχτ. Οι εργαζόμενοι πρέπει να αντισταθούν σ' αυτή την πολιτική και να συγκροτήσουν μέτωπο αγώνα ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις. Το ΚΚΕ όπως πάντα και σ' αυτό τον αγώνα είναι σταθερά δίπλα τους".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ