Σάββατο 6 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στο 8,8% ο πληθωρισμός τον Ιούνη

Η παραπάνω εξέλιξη προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας Ελλάδας που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα. "Ονειρο θερινής νυκτός" η αρχικοί στόχοι της κυβέρνησης για μείωση του πληθωρισμού στο 5% στο τέλος του χρόνου

Μικρή μείωση σημείωσε τον Ιούνη, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ο πληθωρισμός, ο οποίος ωστόσο εξακολουθεί να διατηρείται σε ανησυχητικά υψηλά επίπεδα και σε τεράστια απόσταση από τους αρχικούς στόχους που είχε θέσει η κυβέρνηση. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας Ελλάδας (ΕΣΥΕ) που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα, ο γενικός δείκτης κατά το μήνα Ιούνη 1996 παρουσίασε αύξηση κατά 0,6% σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα Μάη, με συνέπεια ο πληθωρισμός, σε δωδεκάμηνη βάση, να τρέχει με ρυθμό 8,8%,από 9,1% τον προηγούμενο μήνα.

Αναλυτικότερα, από τα στοιχεία της ΕΣΥΕ προκύπτει ότι τον Ιούνη του 1996:

  • Ο τιμάριθμος παρουσίασε αύξηση 0,6% συγκριτικά με το Μάη, έναντι αύξησης 0,9% το αντίστοιχο περσινό διάστημα.
  • Ο πληθωρισμός έτρεχε με ρυθμό 8,8% σε δωδεκάμηνη βάση, έναντι ρυθμού 9,7% το αντίστοιχο περσινό διάστημα και έναντι 8,1% το Δεκέμβρη του 1995. Η συγκεκριμένη εξέλιξη σε δωδεκάμηνη βάση απέχει "παρασάγγας" από τον αρχικό στόχο που έχει θέσει η κυβέρνηση για μείωση του πληθωρισμού στο τέλος του χρόνου στο 5%.
  • Σε μέσα επίπεδα (σύγκριση πρώτου εξαμήνου 1996, με το αντίστοιχο του 1995) έτρεχε με ρυθμό 8,9% έναντι 10,2% την αντίστοιχη περσινή περίοδο.Πάντως, πρέπει να σημειωθεί ότι στις πέντε από τις εννέα ομάδες προϊόντων και υπηρεσιών που συνθέτουν το "καλάθι της νοικοκυράς", οι τιμές αυξήθηκαν περισσότερο από την αύξηση 8,8% που παρουσίασε ο γενικός δείκτης. Συγκεκριμένα, η ομάδα "διατροφή" παρουσίασε αύξηση 9,5%,η ομάδα "οινοπνευματώδη ποτά - καπνός" 10,1%,η ομάδα "ένδυση - υπόδηση" 9,4% και η ομάδα "άλλα αγαθά και υπηρεσίες" 10,8%.

Επιπλέον, σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία της ΕΣΥΕ, ανάμεσα στις κυριότερες μεταβολές τιμών του περασμένου Ιούνη ήταν οι σημαντικές ανατιμήσεις που εμφανίστηκαν στα φρέσκα φρούτα (αύξηση κατά 10,6%), ενώ αντίθετα κατακόρυφη πτώση κατά 26,3% σημείωσαν οι τιμές των φρέσκων λαχανικών.

Εξάλλου, χθες δόθηκαν στη δημοσιότητα από την ΕΣΥΕ τα αναλυτικά στοιχεία για τον τιμάριθμο χονδρικής κατά το Μάη 1996. Σύμφωνα με τα συγκεκριμένα στοιχεία:

  • Ο γενικός δείκτης τιμών χονδρικής τελικών προϊόντων του Μάη 1996 σε σύγκριση με τον Απρίλη, σημείωσε αύξηση 0,3% έναντι αύξησης 0,5% το αντίστοιχο περσινό διάστημα.
  • Σε δωδεκάμηνη βάση προκύπτει αύξηση 6,9% έναντι αύξησης 8,5% το αντίστοιχο διάστημα του 1995.
  • Τέλος, σε μέσα επίπεδα σημειώθηκε αύξηση 6,7% έναντι αύξησης 9,4% την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ