Κυριακή 7 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Η ΑΛΛΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ
Η "τεχνοκρατία" δάγκωσε τη "λαοκρατία"

Του Νίκου ΑΝΤΩΝΑΚΟΥ

Τώρα, που κόπασε όλο αυτό το κακό, τώρα, που τα μαχαίρια μπήκαν στις θήκες τους, καλό θα είναι, να πούμε μερικές - χρήσιμες - κουβέντες, για να μην ξεχνιόμαστε. Καλό θα είναι, τώρα, που κόπασαν οι κραυγές και τα συνθήματα, να δούμε ποια χέρια κρατάνε το κράτος από τα μαλλιά. Ποια μυαλά, τελικά, μας "καθοδηγούν". Και ποιες "ιδεολογίες" στηρίζουν αυτή τη φρικαλέα κατάσταση. Δε λέω, καλή είναι και η κουβέντα για την αισθητική, αλλά η φόρμα δεν πρέπει να καταπιεί το περιεχόμενο.

Μιλάω για το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ. Και - ετσιθελικά - αφήνω τις "ευγένειες" και υπεισέρχομαι στα "εσωτερικά των άλλων κομμάτων". Γιατί, "τα άλλα κόμματα", υπεισέρχονται στη ζωή μας και καθορίζουν την ποιότητά της. Γιατί, "τα άλλα κόμματα", με χίλιους μηχανισμούς και με άλλες τόσες αλχημείες, κάνουν το μαύρο άσπρο και το ασήμαντο σημαντικό. Μας φέρνουν σαν κυρίαρχο, το απλό ερώτημα: Κώστας ή Ακης, για να κρύψουν, κάτω από μια ανύπαρκτη μονομαχία - "δύο γιγάντων" - το πρόβλημα. Την έλλειψη - ουσιαστικής - πολιτικής διαφοράς. Ο Κώστας και ο Ακης είναι, βέβαια, δύο διαφορετικά άτομα, δεν είναι, όμως, δύο διαφορετικές πολιτικές. Είναι δύο διαφορετικά πρόσωπα, με μια - και μοναδική - πολιτική, που ακούει στο όνομα Κωστ-άκης.Τελικά, τι είπαν όλες αυτές οι βραχνιασμένες φωνές των οπαδών του Κώστα και του Ακη; Αυτά τα στεγνά λαρύγγια στις εξέδρες; Αυτά τα καταπράσινα - απ' την οργή - πρόσωπα, που αλληλοσπρώχνονταν βρίζοντας μανιασμένα; Ολα αυτά τα γνωστά - και τα άγνωστα - στελέχη, που δάγκωναν θυμωμένα τα μικρόφωνα και φώναζαν προς όλες τις κατευθύνσεις; Είπαν για την ανεργία, για την ακρίβεια, για την εξωτερική πολιτική, για την εξάρτηση της χώρας μας; Είπαν για την υγεία, για την παιδεία, για την τέχνη, για τον πολιτισμό; Είπαν για τους συνταξιούχους; Ούτε μια φορά δεν ακούστηκε εκείνο το ανεπανάληπτο: τιμημένα νιάτα, περήφανα γηρατειά! Κανένα "πολιτικό" σύνθημα! Δε μίλησαν ούτε, καν, για τα - επίκαιρα - σκουπίδια. Για τις χωματερές, που αναζητούνται να χώσουνε τα όνειρά μας.

Ολες αυτές οι ασχήμιες και τα πλακώματα στην εξέδρα δεν ήταν ένας πολιτικός καυγάς. Ηταν ένας - άγριος - καυγάς για το πάπλωμα. Εκεί στο Ολυμπιακό Στάδιο δόθηκαν μάχες - εκ του συστάδην - για την εξουσία. Ούτε φίλαθλο πνεύμα, ούτε ευγένειες. Εσύ κάτω εγώ απάνω. Τόσο καθαρά. Εκεί στο Ολυμπιακό Στάδιο δεν κρατήθηκαν ούτε τα - γνωστά - προσχήματα. Ακόμα και οι νεκρολογίες για τον Ανδρέα Παπανδρέου κατέληγαν κυνικά: "εγώ με αυτόν, εσύ με ποιον";

Να λοιπόν - για τον καθένα - η καθαρή πολιτική εικόνα, Πέρασε, πια οριστικά - για όλους - η εποχή της "αθωότητας". Αυτή η ακαθόριστη σημειολογική εκδοχή - που μπέρδευε - για το αν ο ήλιος ανατέλλει ή δύει, απαντήθηκε. Το ΠΑΣΟΚ "είναι εδώ, ενωμένο, δυνατό". Υπέρ του ΝΑΤΟ, υπέρ της Ευρωπαϊκής Ενωσης, υπέρ του κεφαλαίου. Χωρίς "σοσιαλιστικά" άλλοθι, χωρίς "προχωρημένα" - και κλεμμένα - συνθήματα. Χωρίς εκείνες τις λεκτικές αιμορραγίες του πρώτου καιρού. Τα πράγματα πήραν τον - κανονικό - δρόμο τους. Σιγά σιγά χτίστηκε - με όλα τα απαραίτητα "οικοδομικά" υλικά - ένα, ακόμα, κόμμα της συντήρησης. Μια, ακόμα, εναλλακτική λύση. Μια, ακόμα, πολιτική δύναμη για τη στήριξη του συστήματος.

Η πολιτική ανάλυση δεν έχει άλλα επιχειρήματα πια. Σηκώνει τα χέρια ψηλά και δεν μπορεί να δικαιολογήσει άλλο, όλες αυτές τις "μαχητικές προοδευτικές δυνάμεις", που επιμένουν να παραμένουν εγκλωβισμένες στο σημερινό κυβερνητικό κόμμα. Το ίδιο το - σημερινό - ΠΑΣΟΚ τις εκθέτει. Τις αφαιρεί όλες εκείνες τις δικαιολογίες και όλα εκείνα τα προσχήματα που χρησιμοποιούσαν. Δεν υπάρχουν, πια, ούτε οι φωτογραφίες του Αρη, ούτε το "ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο", ούτε το "αύριο σοσιαλισμός", ούτε το "φονιάδες των λαών Αμερικάνοι", για να ξεγελάνε όλους αυτούς που θέλουν να ξεγελαστούν.

Τώρα, πια, για τη δυστυχία τους, υπάρχει ο πρόεδρος του Συνδέσμου των Βιομηχάνων, που - ανοιχτά - του ζητιέται, και αυτός - ανοιχτά, επίσης - δίνει την ευχή του. Τώρα η "τεχνοκρατία" έφαγε - οριστικά - τη "λαοκρατία". Τώρα - ακόμα και για τους δύσπιστους - το σκοτεινό πέπλο ξεσκίστηκε και αποκαλύφθηκε ολόκληρο το ψέμα! Ο Κλίντον στέλνει χαιρετίσματα. Το Χρηματιστήριο ευχετήριες κάρτες. Το ΠΑΣΟΚ ομολογεί - καθαρά - με την πολιτική του, πως είναι και αυτό μέρος της εναλλαγής και της συνδιαλλαγής. Κανένας, πια, δεν μπορεί να είναι αθώος. Η επιμονή - και η παραμονή - τώρα, πια, μόνον, από την ψυχανάλυση μπορεί να εξηγηθεί! Η πολιτική δεν έχει άλλες εξηγήσεις για το φαινόμενο!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ