Κυριακή 7 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Μεγάλες προσδοκίες

Στο δημιουργό του "Ολιβερ Τουίστ", του "Δαβίδ Κόπερφιλντ" και των "Μεγάλων προσδοκιών", στον κορυφαίο Αγγλο μυθιστοριογράφο Κάρολο Ντίκενς (1812-1870), αναφέρεται η εκπομπή "Οι συγγραφείς". Γεννημένος στο Πόρτσμουθ, από μεσοαστική οικογένεια, πέρασε τα παιδικά του χρόνια στο Τσάτχαμ, ενώ το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του το έζησε στο Λονδίνο. Αντιμετώπισε πολλά προβλήματα με την οικογένειά του, ιδιαίτερα με τον πατέρα του, ο οποίος έκανε αλόγιστες σπατάλες και φυλακίστηκε για χρέη. Η οικογενειακή του ζωή σημάδεψε τον Ντίκενς από παιδί. Αλλωστε, οι τραυματικές του εμπειρίες τον επηρέασαν και στο συγγραφικό του έργο, αφού πολλά από τα μυθιστορήματά του, αναφέρονται σε φυλακές και σε σωφρονιστικά ιδρύματα. Η κοινωνική αδικία, η φτώχεια και η αθλιότητα είναι θέματα που κυριαρχούν στα περισσότερα έργα του.

Το πηγαίο ταλέντο του φάνηκε από την αρχή, όταν με ψευδώνυμο άρχισε να γράφει άρθρα και διηγήματα σε εφημερίδες και περιοδικά. Ο Ντίκενς, νεαρός ακόμη, ανέλαβε την έκδοση ενός μηνιαίου περιοδικού, στις σελίδες του οποίου δημοσιεύτηκαν σε συνέχειες τα πιο γνωστά μυθιστορήματά του, όπως ο "Ολιβερ Τουίστ" και ο "Νίκολας Νίκελμπι". Σιγά σιγά τα έργα του άρχισαν να γνωρίζουν τεράστια επιτυχία. Ταξίδεψε στην Αμερική, ενώ για ένα διάστημα έζησε και στην Ιταλία, από όπου και εμπνεύστηκε το βιβλίο "Εικόνες από την Ιταλία".

Παρ' όλη την αγάπη του στη λογοτεχνία, ο μεγάλος συγγραφέας είχε αδυναμία και στη δημοσιογραφία. Το 1846 ίδρυσε την ημερήσια εφημερίδα "Ντέιλι Νιους". Η έκδοσή της, όμως, δεν είχε την ανάλογη επιτυχία και ο Ντίκενς στράφηκε στη δημιουργία ενός εβδομαδιαίου περιοδικού, το οποίο διηύθυνε μέχρι το τέλος της ζωής του. Ο Ντίκενς υπήρξε καινοτόμος ως προς την επικοινωνία του με το κοινό. Από το 1858, άρχισε να οργανώνει επί πληρωμή δημόσιες αναγνώσεις των μυθιστορημάτων του. Οι πολλές δραστηριότητές του είχαν αντανάκλαση και στην υγεία του. Σωματικά και ψυχικά εξουθενωμένος, θα οδηγηθεί στο θάνατο. Πέθανε ξαφνικά το 1870 και τάφηκε με τιμές στη "Γωνιά των ποιητών" στο Αβαείο του Ουέστμινστερ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ