Κυριακή 7 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ιστορίες από τη Νέα Υόρκη

Ιστορίες από τη Νέα Υόρκη

Τρεις καταξιωμένοι σκηνοθέτες, ο Μάρτιν Σκορτσέζε, ο Φράνσις Κόπολα και ο Γούντι Αλεν "ενώνονται" για να σκηνοθετήσουν τρεις ξεχωριστές "Ιστορίες της Νέας Υόρκης". Μια μεγαλούπολη χωρίζεται στα τρία, με εικόνες "σκηνοθετημένες" από τους τρεις διάσημους Αμερικανούς σκηνοθέτες. Στην πρώτη ιστορία "Μαθήματα ζωής", ο Μάρτιν Σκορτσέζε μέσα από το φακό του, "ζωγραφίζει" με δεξιοτεχνία τη ζωή των καλλιτεχνών της Νέας Υόρκης. Κεντρικό πρόσωπο ένας μεσήλικας διάσημος ζωγράφος. Η έξαψη της ζωής, τα συναισθήματά του για τη νεαρή μαθητευόμενή του και η τρέλα της δημιουργίας, γίνονται η πρώτη "ύλη", για την έμπνευσή του και για το υλικό της "παλέτας" του. Στη δεύτερη ιστορία "Η ζωή χωρίς τη Ζόι", ο Φράνσις Κόπολα αφηγείται την ιστορία μιας 12χρονης, που κάνει τα πάντα για να συμφιλιώσει τους γονείς της. Μια απολαυστική κωμωδία δημιουργεί ο Γούντι Αλεν, στον "Ερειπωμένο Οιδίποδα". Κεντρικά πρόσωπα μια καταπιεστική μητέρα και ο γιος της. (Δευτέρα MEGA 00.15).

Στο "στοιχείο" του Νέστου

Η ενδιαφέρουσα οικολογική σειρά ντοκιμαντέρ "Το υγρό στοιχείο", συνεχίζεται, παρουσιάζοντας αυτή τη φορά το Δέλτα του Νέστου. Το Δέλτα του Νέστου είναι ένα μοναδικό για την Ευρώπη οικοσύστημα. Σ' ένα χώρο μόλις 80 χιλιομέτρων από τη θάλασσα, ο άξονας Ροδόπη - Κοιλάδα Νέστου - Δέλτα, διαμορφώνει το οικοσύστημα. Και για τον ζωτικό και πανέμορφο όμως αυτό χώρο τίθεται το δίλημμα τεχνολογία ή ζωή. Η δημιουργία μεγάλων υδροηλεκτρικών φραγμάτων, που έγιναν χωρίς να ληφθούν υπόψη οι οικολογικοί παράγοντες, σήμερα αποτελούν απειλή για τη φύση και τους βιότοπους μεγάλων πληθυσμών σπάνιων πουλιών. Αυτό μάλιστα συμβαίνει σ' ένα χώρο που προστατεύεται από διεθνείς συμβάσεις. Η κάμερα της εκπομπής καταγράφει τη φυσική ομορφιά του Νέστου, αλλά και τα προβλήματα της περιοχής. Η σκηνοθεσία είναι του Αγγελου Παπαστεφάνου, τα κείμενα του Πάνου Σταθογιάννη και η αφήγηση του Αλέξανδρου Αντωνόπουλου. (Πέμπτη ΕΤ - 2 1.30)

Αρχαίο ελληνικό θέατρο

Στην αρχιτεκτονική του αρχαίου ελληνικού θεάτρου, αναφέρεται το ντοκιμαντέρ, από το αρχείο της ΕΡΤ, που θα μεταδοθεί από το δεύτερο κρατικό κανάλι. Για την αρχιτεκτονική του αρχαίου θεάτρου μιλά ο αρχιτέκτονας Μανώλης Κορρές. Οι αξέχαστοι Μανόλης Ανδρόνικος αναφέρονται στην ανασκαφή του αρχαίου θεάτρου στη Βεργίνα και ο Κάρολος Κουν για το αρχαίο δράμα. Η σκηνοθεσία είναι του Γιώργου Μούλιου και η έρευνα και επιμέλεια της Καλλιόπης Κουτσουνά. (Τρίτη ΕΤ - 2 20.10)

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Megalopolis» για τον Κόπολα και αλληλεγγύη στην Παλαιστίνη από την Μπλάνσετ (2024-05-22 00:00:00.0)
Είμαι η Κούβα (2008-10-09 00:00:00.0)
Χολιγουντιανή «κλωνοποίηση»; (2003-09-03 00:00:00.0)
«Οι συμμορίες της Νέας Υόρκης» (2003-01-25 00:00:00.0)
Μουσείο «Φεντερίκο Φελίνι» (2003-01-22 00:00:00.0)
Στο Δέλτα του Νέστου δε γιόρτασαν τα πουλιά (1996-09-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ