Πέμπτη 11 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Αγνοούν το νεοελληνικό έργο

Σνομπισμός; Αντιπάθεια; Υποτίμηση; Τι είναι τελικά αυτό που εμποδίζει τη νεοελληνική δραματουργία να "συνδιαλλαγεί" με το κοινό και να ολοκληρώσει έτσι το σκοπό του; Σίγουρα όχι οι Ελληνες θεατρικοί συγγραφείς, οι οποίοι, παρά τις αντίξοες συνθήκες, δημιουργούν, αγωνιούν και γράφουν. Γιατί ο συγγραφέας δε γράφει για την καταξίωση, γράφει από ανάγκη. Την ανάγκη έκφρασης κανείς δεν μπορεί να τη στερήσει από κανέναν. Ωστόσο, ένα θεατρικό έργο αποκτά υπόσταση μόνο πάνω στη σκηνή. Και κάθε χώρα έχει την ιερή υποχρέωση να προάγει και να ενισχύει την εθνική της δραματουργία. Τις πταίει, λοιπόν; Ποιοι είναι αυτοί που αγνοούν το νεοελληνικό έργο, παραβαίνοντας και τους ίδιους τους νόμους;

Μέλη του ΔΣ της Εταιρείας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων - σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου - χαρακτήρισαν "περίεργη, ανεξήγητη και ακατανόητη τη στάση των διοικούντων τα Κρατικά Θέατρα, που φτάνει στα όρια του ακήρυκτου πολέμου για το νεοελληνικό έργο και τους νεοέλληνες συγγραφείς, αφού οι δύο καλλιτεχνικοί διευθυντές, Νίκος Κούρκουλος,στο Εθνικό και Βασίλης Παπαβασιλείου,στο ΚΘΒΕ, δεν έχουν περιλάβει στο ρεπερτόριο τους ελληνικά έργα. Ο Νίκος Κούρκουλος μάλιστα, ισχυρίζεται ότι έχει διαβάσει 50 τουλάχιστον θεατρικά έργα, τα οποία έκρινε ως μη άξια να ανέβουν στο Εθνικό Θέατρο". "Είναι περίεργο" - επισημαίνεται στην ανακοίνωση της Εταιρείας - "το γεγονός ότι μια επιτροπή επιλογής που υπήρχε στο Εθνικό έχει καταργηθεί και έχει ανατεθεί, σε αμειβόμενους αναγνώστες έργων, η επιλογή και είμαστε επίσης σε θέση να γνωρίζουμε ότι το νεοελληνικό έργο δεν μπορεί να έχει καμιά τύχη, αφού κατασυκοφαντείται κάθε εκλεκτό θεατρικό κείμενο".

Πέρα από οποιαδήποτε πρόθεση ή μη των διοικούντων των κρατικών Σκηνών, πάντως, το γεγονός ότι δεν εφαρμόζεται ο νόμος 2273/94, σύμφωνα με τον οποίο μέσα στους σκοπούς των δύο Σκηνών είναι και "η σκηνική διδασκαλία, προώθηση και ανάπτυξη της ελληνικής και κυρίως νεοελληνικής δραματουργίας", καθώς και το γεγονός ότι οι δύο διευθυντές δεν πιέζονται από το ΥΠΠΟ να εφαρμόσουν αυτό που ο νόμος θέλει, εύλογα προκαλεί απορίες, αλλά και αντιδράσεις.Η Εταιρεία Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων,ζητά "να δοθεί εντολή και από το ελληνικό κράτος, προς τα μέλη που διοικούν τις κρατικές Σκηνές και τα ΔΗΠΕΘΕ, να χρησιμοποιήσουν 50% ελληνικό ρεπερτόριο, σε μια περίοδο μάλιστα, που η Εταιρεία ετοιμάζεται να γιορτάσει τα 100 χρόνια ύπαρξής της".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ