Πέμπτη 11 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Αναιρούν τις αποφάσεις

Αναιρεί τις ίδιες του τις αποφάσεις το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, υποκύπτοντας τελικά στις "απόψεις" του υπουργού Τύπου και ΜΜΕ, Δημήτρη Ρέππα. Ενδεικτικό της "αλλαγής" και αναίρεσης των αποφάσεών του, είναι το θέμα που έχει προκύψει με τη νέα σύμβαση που υπέγραψε η ΕΡΤ με το συνδρομητικό κανάλι "Filmnet". To Εθνικό Συμβούλιο στις 18 του Ιούνη με απόφασή του, που στηριζόταν σε άρθρα του νόμου για τα ΜΜΕ, έθετε θέμα για την υπογραφή της δεύτερης σύμβασης με το "Filmnet". Στην απόφασή του, υπογράμμιζε ότι απαιτείται,η υποβολή της σύμβασης μεταξύ ΕΡΤ και "Filmnet", για εκπομπή του δεύτερου κωδικοποιημένου σήματος, για έγκριση στο ΕΣΡ. Σημείωνε μάλιστα, ότι δεν "επαρκεί η εκ των υστέρων αποστολή της, για απλή πληροφόρηση του οργάνου" και πως "εξυπακούεται ότι δεν είναι επιτρεπτή η εκπομπή του σήματος" του δεύτερου συνδρομητικού καναλιού, "πριν παρασχεθεί η ως άνω έγκριση, διότι διαφορετικά το ΕΣΡ θα ετίθετο προ τετελεσμένου γεγονότος". Φαίνεται όμως ότι το ΕΣΡ βρέθηκε προ τετελεσμένων γεγονότων. Μετά την παρέμβαση του αρμόδιου υπουργού Δημήτρη Ρέππα, ο οποίος μίλησε για "τυπική" ενημέρωση του ΕΣΡ και όχι για έγκριση, η λέξη "έγκριση" μετατράπηκε σε "ενημέρωση". Χαρακτηριστικό της αλλαγής πλεύσης του προέδρου και μελών του ΕΣΡ, είναι και η απάντηση που απέστειλε προχτές ο πρόεδρος του ΕΣΡ, Θεμιστοκλής Κουρουσόπουλος, στον υπουργό Τύπου, Δημήτρη Ρέππα, διευκρινίζοντάς του ότι ο όρος "έγκριση" της σύμβασης αφορά το δικαίωμα "ενημέρωσης του ΕΣΡ", για ν' ασκηθεί "ο έλεγχος των αρχών χρηστής διοικήσεως".

Εάν η υπόθεση αυτή έχει πάρει διαστάσεις, έχει κυρίως να κάνει με το θέμα της παραχώρησης συχνοτήτων. Ιδιαίτερα όταν το "τοπίο" των συχνοτήτων είναι περιορισμένο, όταν ο αριθμός τους δεν έχει δημοσιοποιηθεί και επόμενα δεν έχει ξεκινήσει η διαδικασία κατανομής τους. Επιπλέον τίθεται και θέμα "μονοπώλησης" συχνοτήτων, από τη στιγμή που μια ιδιωτική εταιρία έχει στην κατοχή της έναν όχι ευκαταφρόνητο αριθμό. Ηδη το εν λόγω συνδρομητικό κανάλι εκπέμπει από τρεις συχνότητες των UHF. Με τη νέα σύμβαση το κανάλι "Σούπερ Σπορ" αρχίζει "δοκιμαστικά" να εκπέμπει και από άλλες τρεις συχνότητες.

Στη χθεσινή συνεδρίαση του ΕΣΡ παραβρέθηκε και ο πρόεδρος της ΕΡΤ, Παναγιώτης Παναγιώτου και ο νομικός σύμβουλος της ΕΡΤ. Ο πρόεδρος της ΕΡΤ ενημέρωσε τον πρόεδρο και τα μέλη του ΕΣΡ για τη νέα σύμβαση. Μέχρι τη Δευτέρα η ΕΡΤ θα καταθέσει υπόμνημα στο ΕΣΡ, στο οποίο θα περιλαμβάνονται και γραπτά οι "εξηγήσεις" που δόθηκαν χτες, ώστε την ερχόμενη Τρίτη το ΕΣΡ στη συνεδρίασή του ν' αποφασίσει για τα περαιτέρω.

Σε "παρεξήγηση" απέδωσε ο πρόεδρος της ΕΡΤ τις "αιχμές" κατά του Εθνικού Συμβουλίου. Σε ανακοίνωσή της η ΕΡΤ στις 19 του Ιούνη, άφηνε υπαινιγμούς για ιδιωτικά συμφέροντα, ενώ κατηγορούσε το ΕΣΡ ότι προβαίνει σε ενέργειες βλαπτικές για τα συμφέροντα της ΕΡΤ. Ο Παναγιώτης Παναγιώτου διευκρίνισε ότι οι "αιχμές" ήταν "απάντηση" σε... δημοσιεύματα του Τύπου και δεν αφορούσαν το ΕΣΡ. Στη χτεσινή συνεδρίαση εξηγήσεις για τη σύμβαση έδωσε και ο εκπρόσωπος του "Filmnet", Βασίλης Καφίρης, ενώ του ζητήθηκε μέχρι αύριο να υποβάλει και σχετικό υπόμνημα.

Κ. Α.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ