Σάββατο 20 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΔΙΕΘΝΗ
Οπλα των ΗΠΑ στον Ιζετμπέκοβιτς

Τις μέρες αυτές, θα ήταν δυνατόν να σχηματίσει κανείς την εντύπωση, ότι η διαβόητη "ειρηνευτική διαδικασία" στη Βοσνία εξαρτάται κύρια από την πολιτική εξαφάνιση του Σερβοβόσνιου ηγέτη, Ράντοβαν Κάρατζιτς. Οι μεγάλοι, όμως, κίνδυνοι βρίσκονται αλλού: στη "στρατιωτική βοήθεια" προς τον Ιζετμπέκοβιτς, την οποία, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ήδη αποφάσισε ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπιλ Κλίντον.

***

Σχετικά, θα πρέπει ν' αναφερθεί ότι το Δεκέμβρη του 1995 το Κογκρέσο των ΗΠΑ είχε, "παρά τη θέλησή του", συμφωνήσει με την αποστολή ενόπλων δυνάμεων (IFOR) στη Βοσνία, αλλά μεταξύ άλλων, και με τον εξής βασικό όρο: Οτι δηλαδή, οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν "οπωσδήποτε" εκ των υστέρων τον εξοπλισμό των Βόσνιων μουσουλμάνων. Και να λοιπόν, που ήρθε η κατάλληλη στιγμή: Τις μέρες αυτές, το Κοινοβούλιο στο Σαράγεβο αποφάσισε τη δημιουργία ενός κοινού στρατού της μουσουλμανο - κροατικής Ομοσπονδίας. Και η απόφαση αυτή θα πρέπει να εφαρμοστεί μέσα σε διάστημα τριών χρόνων. Ετσι, λοιπόν, τώρα υπάρχουν οι προϋποθέσεις για την αποστολή όπλων.

***

Πάντως, σε κάθε περίπτωση και με κάθε τρόπο, ο Βόσνιος Πρόεδρος, Αλία Ιζετμπέκοβιτς, έδειχνε την έκδηλη ικανοποίησή του για την αποστολή όπλων. Ο Κλίντον του είχε δώσει σίγουρη υπόσχεση ότι οι ΗΠΑ θα εξοπλίσουν απλόχερα τη Βοσνία αν αυτός συγκατατεθεί με τη Συμφωνία του Ντέιτον. Συνολικά, ο οπλισμός που πρόκειται να σταλεί θα είναι ύψους 360 εκατομμυρίων δολαρίων. Μόνο τα όπλα που θα χορηγήσουν οι ΗΠΑ θα είναι αξίας 100 εκατ. δολαρίων. Αλλα 140 εκατ. δολάρια είναι έτοιμες να διαθέσουν η Σαουδική Αραβία, το Κουβέιτ, τα Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Μαλαισία και η Τουρκία.

***

Αντίθετα, οι Δυτικοευρωπαίοι, όπως αναφέρεται, έχουν αρνηθεί τη συμμετοχή τους στην αποστολή εξοπλισμού, χαρακτηρίζοντας την απόφαση αυτή σαν "αντιπαραγωγική, που δημιουργεί σκεπτικισμό...". Πάντως, γεγονός αδιαμφισβήτητο είναι ότι στην πράξη, ο εξοπλισμός των βοσνιακών ενόπλων δυνάμεων οδηγεί σε κίνδυνο τη στρατιωτική ισορροπία στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη. Γιατί, ένα μόλις μήνα πριν, τα βοσνιακά εμπόλεμα μέρη, κάτω από ισχυρές πιέσεις, είχαν υπογράψει μια Συμφωνία για τον περιορισμό των όπλων επίθεσης. Σ' αυτά συμπεριλαμβάνονται τανκς, τεθωρακισμένα οχήματα και μαχητικά ελικόπτερα. Και όπως χαρακτηριστικά υπογράμμιζαν τις μέρες αυτές έγκυροι πολιτικοί παρατηρητές, στην περίπτωση που οι ΗΠΑ στείλουν τέτοια ανάλογα όπλα, τότε η Συμφωνία αυτή μπορεί να τιναχτεί στον αέρα...

Ν. ΗΛΙΑΔΗΣ - ΗΛΙΟΥΔΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ