Σάββατο 20 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Αστυνομικά άρματα στους δρόμους

ΑΓΚΥΡΑ.-

Η τουρκική Αστυνομία διέλυσε χτες τη συγκέντρωση αριστερών διαδηλωτών στο Γκάζι της Κωνσταντινούπολης, συλλαμβάνοντας περισσότερους από 50 εξ αυτών και καταστρέφοντας τα οδοφράγματα που είχαν στήσει.

Η εμφάνιση των αστυνομικών αρμάτων θύμισε τις ανάλογες περσινές ταραχές, όταν είχαν χάσει τη ζωή τους 28 άνθρωποι, αλλά αυτή τη φορά δεν υπήρξαν θύματα. Σημειώθηκαν μερικοί τραυματισμοί, αλλά οι περισσότεροι από αυτούς δεν είναι σοβαροί.

Οι διαδηλωτές, στην πλειοψηφία τους Αλεβίτες, άρχισαν από προχτές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους εκατοντάδες κρατούμενους σε φυλακές ολόκληρης της χώρας, οι οποίοι ανήκουν στην άκρα Αριστερά και πραγματοποιούν απεργία πείνας.

Χτες στη Γερμανία περίπου σαράντα Τούρκοι και Κούρδοι, που ανήκουν στην Επιτροπή Συμπαράστασης Πολιτικών Κρατουμένων στην Τουρκία, κατέλαβαν το τυπογραφείο όπου εκδίδεται η ευρωπαϊκή έκδοση της εφημερίδας "Χουριέτ". Η πεντάωρη κατάληψη έληξε με την εθελοντική παράδοσή τους στην Αστυνομία.

Τον τελευταίο μήνα έχουν πραγματοποιηθεί δεκάδες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στη Γερμανία, για την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης όσον αφορά τους πολιτικούς κρατούμενους στην Τουρκία.

Χτες, το Κόμμα των Πρασίνων κάλεσε το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών να προβεί σε διάβημα προς την Αγκυρα, "προκειμένου να τερματιστεί το απάνθρωπο καθεστώς των τουρκικών φυλακών". Πάντως, η Βόννη αποφεύγει να λάβει επίσημα θέση επί του ζητήματος, πραγματοποιώντας "διακριτικά" κάποιες κινήσεις μέσω της πρεσβείας της στην Αγκυρα...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ