Σάββατο 20 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ
Εγκρίνουν και... επαυξάνουν

Εμμεσα, αλλά στην ίδια γραμμή και η ελληνική κυβέρνηση

Στις Βρυξέλλες, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Χαβιέρ Σολάνα, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την παραίτηση του Κάρατζιτς από το δημόσιο βία, αλλά τόνισε ότι η "κατάλληλη θέση" γι' αυτόν εξακολουθεί να είναι το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. "Η δικαιοσύνη πρέπει να αποδοθεί", τόνισε και πρόσθεσε ότι είναι τώρα ανοιχτός ο δρόμος για "ελεύθερες και δίκαιες" εκλογές στις 14 του Σεπτέμβρη.

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι θεωρεί την παραίτηση του Κάρατζιτς ως "ένα βήμα μπροστά", αλλά θα πρέπει να δικαστεί για εγκλήματα πολέμου. Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νίκολας Μπερνς, είπε στους δημοσιογράφους ότι η συμφωνία αυτή "δεν είναι πλήρως ικανοποιητική", μιας και ο υπουργός Εξωτερικών, Ουόρεν Κρίστοφερ, "πιστεύει ότι αυτό είναι μια δουλιά που δεν έχει τελειώσει, ότι η πίεση θα πρέπει να διατηρηθεί στον Κάρατζιτς και ότι στόχος παραμένει το ότι θα πρέπει να καταλήξει στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης".

Η Βρετανία εξέφρασε χτες την ικανοποίησή της για την παραίτηση του ηγέτη των Σερβοβόσνιων. Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Μάλκολμ Ρίφκιντ, σε δήλωσή του εξέφρασε την ικανοποίησή του για την είδηση και συγχάρηκε τον Χόλμπρουκ "για τις προσπάθειές του", ενώ πρόσθεσε ότι "είναι ένα περαιτέρω βήμα για την ειρηνευτική διαδικασία και τις εκλογές στη Βοσνία το Σεπτέμβρη".

Στη Μόσχα, το πρακτορείο "Ιντερφαξ" μετέδωσε ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, στην οποία απλώς επισημαίνεται η παραίτηση από τον δημόσιο βίο του Κάρατζιτς.

Παράλληλα, στη Βόννη, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Κλάους Κίνκελ, χαρακτήρισε την παραίτηση σημαντικό βήμα για τη σταθεροποίηση της κατάστασης στη Βοσνία. "Τώρα ο Κάρατζιτς πρέπει να αποσυρθεί χωρίς καθυστέρηση από την πολιτική. Δε θα του επιτραπεί να κυβερνήσει έμμεσα μέσω τρίτων. Οσο ο Κάρατζιτς παραμένει στο πηδάλιο, στο Πάλε, είναι αδύνατο να πραγματοποιηθούν δίκαιες εκλογές στη Βοσνία. Το επόμενο βήμα θα είναι ο Κάρατζιτς να εμφανιστεί ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για την εκδίκαση εγκλημάτων πολέμου", τόνισε ο Κίνκελ.

Τέλος, η γαλλική κυβέρνηση, με χτεσινή ανακοίνωση του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών, εξέφρασε την ικανοποίησή της για την αποχώρηση του Κάρατζιτς. Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ερβέ ντε Σαρέτ, είχε "πολλές φορές κάνει έκκληση για την αποχώρηση από την προεδρία της Σερβικής Δημοκρατίας του Κάρατζιτς, επειδή η παραμονή του ήταν αντίθετη με τις συμφωνίες του Παρισιού", πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου, Ζακ Ριμελάρ.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Με ψήφισμά του, την Πέμπτη, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τονίζει ότι η υποστήριξη που εξακολουθούν να έχουν οι δύο Σερβοβόσνιοι ηγέτες δε θα πρέπει να αποτρέψει τα συμβαλλόμενα μέρη της Συμφωνίας του Ντέιτον από την απόφασή τους να συλλάβουν, να δικάσουν και να καταδικάσουν αυτά τα άτομα. Παράλληλα, καλεί τους διοικητές των δυνάμεων της πολυεθνικής δύναμης IFOR να εκπονήσουν ένα αξιόπιστο και άμεσο σχέδιο δράσης για τη σύλληψή τους. Καταλήγοντας, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, υπενθυμίζει τους κινδύνους που συνεπάγεται μια τέτοια δράση και καλεί συνεπώς την ΕΕ, το ΝΑΤΟ και τον ΟΑΣΕ να παραχωρήσουν στην επιχείρηση αυτή άμεση πολιτική και υλική υποστήριξη.

Η ελληνική κυβέρνηση...

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους πώς σχολιάζει η κυβέρνηση τη δήλωση αποχώρησης του Κάρατζιτς από την πολιτική ζωή της χώρας του, δήλωσε - δίνοντας άλλη μια απόδειξη της συμπαράταξης της ελληνικής κυβέρνησης με τα σχέδια των ιμπεριαλιστών - ότι "ο Κάρατζιτς είναι ένας σημαντικός παράγοντας για το λαό του". Πρόσθεσε επίσης ότι "αυτό το οποίο αποφάσισε οφείλεται σε λόγους που εκείνος γνωρίζει. Με τις προτεραιότητες και τις ιεραρχήσεις που εκείνος κάνει, θεώρησε πως η επιλογή αυτή είναι η επιλογή που έπρεπε να κάνει. Δεν έχουμε να κάνουμε κανένα σχόλιο. Το σχόλιο το δικό μας, για τέτοιες περιπτώσεις, είναι ένα γενικό σχόλιο: Οτι οποιαδήποτε κίνηση συμβάλλει στο να υπάρχει ειρήνη, σταθερότητα και ασφάλεια σε μια περιοχή, μας βρίσκει απολύτως σύμφωνους".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ο Κάρατζιτς ως... αντάλλαγμα (2008-07-23 00:00:00.0)
Ο εφιάλτης τους (1996-07-21 00:00:00.0)
ΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ΤΩΝ ΔΟΛΟΦΟΝΩΝ (1996-07-20 00:00:00.0)
Ασαφής και... διαπραγματεύσιμη η στάση του Κάρατζιτς (1996-06-28 00:00:00.0)
Γαλλογερμανικές αντιδράσεις στην υποψηφιότητα Κάρατζιτς (1996-06-22 00:00:00.0)
Οι ΗΠΑ απειλούν πάλι με οικονομικές κυρώσεις (1996-05-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ