Πέμπτη 23 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΣΝΙΑ
Οι ΗΠΑ απειλούν πάλι με οικονομικές κυρώσεις

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-

Με νέες απειλές για την επαναφορά της επιβολής διεθνών οικονομικών κυρώσεων κατά του Βελιγραδίου επιχειρεί η κυβέρνηση Κλίντον να δρομολογήσει και να εξασφαλίσει, με κάθε τρόπο, την απομάκρυνση των Σερβοβόσνιων ηγετών, Ράντοβαν Κάρατζιτς και Ράτκο Μλάντιτς από την ενεργό πολιτική σκηνή του Πάλε.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ και ειδικός απεσταλμένος του Προέδρου Κλίντον για το Γιουγκοσλαβικό, Τζον Κόρνμπλουμ, συναντήθηκε χτες με τον Σέρβο Πρόεδρο, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, απαιτώντας την ικανοποίηση των παραπάνω αμερικανικών απαιτήσεων. Ο Τζον Κόρνμπλουμ, μιλώντας σχετικά στους δημοσιογράφους, ήταν κάτι παραπάνω από σαφής: "Ενα από τα δύο πράγματα που έκανα σαφή στον Πρόεδρο Μιλόσεβιτς ήταν το ακόλουθο: Οι ΗΠΑ, όπως έχουν επαναλάβει και στο παρελθόν, απαιτούν την πλήρη απομάκρυνση των Κάρατζιτς και Μλάντιτς από την πολιτική. Θέλουμε να μην είναι στη σερβοβοσνιακή κυβέρνηση με κανέναν τρόπο. Να εξαφανιστούν από τη δημόσια θέα και να μην έχουν καμία απολύτως επίδραση σε οποιεσδήποτε (σερβοβοσνιακές) κυβερνητικές αποφάσεις ή να πάρουν μέρος σ' οτιδήποτε αφορά την εφαρμογή της Συνθήκης του Ντέιτον"! Σύμφωνα, πάντα, με τον Αμερικανό υφυπουργό, ο Σέρβος Πρόεδρος συμφώνησε στην τροποποίηση της σερβικής νομοθεσίας, που αφορά στην απέλαση ατόμων που βαρύνονται από το Διεθνές ποινικό Δικαστήριο της Χάγης με κατηγορίες διάπραξης εγκλημάτων στον πόλεμο της πρώην Γιουγκοσλαβίας. Οπως είναι γνωστό, και ο Ράντοβαν Κάρατζιτς και ο Ράτκο Μλάντιτς κατηγορούνται από το Διεθνές Δικαστήριο για τη διάπραξη εγκλημάτων στον αιματηρό πόλεμο της Βοσνίας...

Την ίδια περίπου ώρα που ο Κόρνμπλουμ συναντιόταν με τον Πρόεδρο Μιλόσεβιτς, ο Ουίλιαμ Μοντγκόμερι, ειδικός σύμβουλος του Μπιλ Κλίντον για την εφαρμογή της Συνθήκης του Ντέιτον στη Βοσνία, διαμήνυσε στον δήμαρχο της Μπάνια Λούκα, Πρέντραγκ Ράντιτς, ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να παράσχουν στους Σερβοβόσνιους οικονομική βοήθεια, με προϋπόθεση την παραίτηση του Ράντοβαν Κάρατζιτς από το προεδρικό αξίωμα. Σύμφωνα με σχετικό τηλεγράφημα του "Γαλλικού Πρακτορείου", ο Αμερικανός αξιωματούχος "υπογράμμισε πολύ έντονα ότι αυτή η υπόσχεση για οικονομική βοήθεια δεν πρέπει να εμφανιστεί ως υποστήριξη προς τους εγκληματίες πολέμου που βρίσκονται στην εξουσία της Ρεπούμπλικα Σέρπσκα" (σ. σ. σερβική οντότητα στη Βοσνία). "Η βοήθειά μας πηγαίνει σ' αυτούς που υποστηρίζουν πλήρως όλες τις πλευρές των Συμφωνιών του Ντέιτον", κατέληξε ο Μοντγκόμερι.

  • Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης καθόρισε την 27η Ιουνίου ως ημερομηνία έναρξης των ακροάσεων των μαρτύρων κατηγορίας κατά των Σερβοβόσνιων ηγετών, Ράντοβαν Κάρατζιτς και Ράτκο Μλάντιτς.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ