Πέμπτη 23 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΕΥΡΩΠΗ
"Αγκάθι" και οι σχέσεις με το Ιράν

Σε "αγκάθι" στις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ενωσης και Ηνωμένων Πολιτειών έχει εξελιχθεί η επιμονή πολλών ευρωπαϊκών κυβερνήσεων να συνεχίζουν τις εμπορικές συναλλαγές και τις διπλωματικές συζητήσεις με το Ιράν.

Ιδιαίτερα δυσαρεστημένη εμφανίζεται, πλέον, η Ουάσιγκτον από την ευρωπαϊκή τακτική του γνωστού ως "κριτικού διαλόγου" με το καθεστώς της Τεχεράνης. Ο Λευκός Οίκος έχει, επανειλημμένως, ζητήσει από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να διακόψουν κάθε είδους σχέση με την Τεχεράνη και να απομονώσουν το Ιράν, το οποίο οι ΗΠΑ έχουν θέσει στην πρώτη θέση των κρατών, που υποθάλπουν και προωθούν την τρομοκρατία ανά τον κόσμο. Από την πλευρά τους, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, τόσο η κάθε μία ξεχωριστά, όσο και μέσω της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τάσσονται υπέρ ενός "κριτικού διαλόγου" με την Τεχεράνη, καθώς και υπέρ της ύπαρξης ενός περιορισμένου αριθμού και είδους εμπορικών συναλλαγών, θεωρώντας ότι μία τέτοια τακτική είναι πιο αποδοτική και κάνει πιο πιθανό το ενδεχόμενο, η Τεχεράνη να συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις της διεθνούς κοινότητας.

Το θέμα των ευρωπαϊκών εμπορικών σχέσεων με το Ιράν πρόκειται να θέσει στην πρώτη θέση των συνομιλιών του με τον Γερμανό Καγκελάριο, Χέλμουτ Κολ, και ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπιλ Κλίντον, κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους σήμερα στην Ουάσιγκτον. Οπως είπε, χαρακτηριστικά, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Μάικ Μακ Κέρι, "οι ΗΠΑ θα εξακολουθήσουν να ασκούν πιέσεις στους Ευρωπαίους συμμάχους τους, για να άρουν την απέλπιδα και πιθανώς επικίνδυνη αυτή τακτική τους απέναντι στο Ιράν".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ