Πέμπτη 23 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Υπό μεγάλη αστυνομική παρακολούθηση οι εκλογές

Υπό την έντονη παρουσία του στρατού και της αστυνομίας θα διεξαχθούν οι ισραηλινές βουλευτικές εκλογές. Ο φόβος για πραγματοποίηση επιθέσεων αυτοκτονίας από Παλαιστίνιος φανατικούς ισλαμιστές δε φαίνεται να έχει καταλαγιάσει παρά τη σύλληψη δεκάδων μελών της "Χαμάς", καθώς και του ηγετικού της στελέχους Χανάν Σαλαμέ. Την ίδια στιγμή, το ισραηλινό κίνημα "Ειρήνη Τώρα" κατήγγειλε ότι κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του Εργατικού Κόμματος ενισχύθηκε και αυξήθηκε ο εποικισμός της Δυτικής Οχθης, παρά τις, περί του αντιθέτου, επίσημες δεσμεύσεις των ειρηνευτικών συμφωνιών.

Τουλάχιστον, 20.000 αστυνομικοί και στρατιώτες θα περιπολούν κάθε γωνία της ισραηλινής επικράτειας την ημέρα των ισραηλινών εκλογών. Οι ισραηλινές αρχές πιστεύουν ότι είναι πολύ πιθανή η πραγματοποίηση αιματηρών επιθέσεων από μαχητές των οργανώσεων "Χαμάς" και "Τζιχάντ". Στα πλαίσια αυτών των μέτρων ασφαλείας, ο ισραηλινός στρατός συνέλαβε και χθες μέλη της "Χαμάς" στη Δυτική Οχθη.

Οι αλλεπάλληλες συλλήψεις μελών της "Χαμάς" τις τελευταίες ημέρες βασίζονται, όπως ανακοίνωσαν πηγές του ισραηλινού στρατού, στις πληροφορίες που έδωσε στις ισραηλινές αρχές ο Χανάν Σαλάμ, ηγετικό στέλεχος του στρατιωτικού σκέλους της "Χαμάς", που συνελήφθη την περασμένη Παρασκευή. Σύμφωνα, πάντα, με τις ίδιες πηγές, ο Σαλάμ "έσπασε" κατά τη διάρκεια της ανάκρισής του από Ισραηλινούς αξιωματικούς και έδωσε πολλές πληροφορίες για την οργανωτική δομή της "Χαμάς", ενώ αποκάλυψε πού είναι το κρησφύγετο του καταζητούμενου ηγέτη του στρατιωτικού σκέλους της "Χαμάς", Μοχάμεντ Ντέιφ. Ετσι, ο ισραηλινός στρατός προχώρησε σε πλήθος συλλήψεων και ζήτησε από την Παλαιστινιακή Αρχή να συλλάβει άμεσα τον Ντέιφ, που φέρεται να κρύβεται στον τομέα, που ελέγχεται από τη "Χαμάς", στην πόλη της Γάζας.

Λίγες, όμως, μέρες πριν από τις εκλογές και, συνθλίβοντας την ανάσα που πήρε ο νυν πρωθυπουργός Σιμόν Πέρες με την εξασφάλιση της υποστήριξης των Ισραηλινών Αράβων, μία ισραηλινή ειρηνευτική οργάνωση κατήγγειλε, χθες, ότι η Εργατική Κυβέρνηση, τόσο του Γιτζάκ Ράμπιν όσο και του Σιμόν Πέρες αργότερα, δε σεβάστηκαν τις δεσμεύσεις τους και προχώρησαν στον εποικισμό της Δυτικής Οχθης. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στο φως της δημοσιότητας, το ειρηνευτικό κίνημα "Ειρήνη Τώρα", στα 4 χρόνια διακυβέρνησης από τους Εργατικούς, έγιναν επενδύσεις μεγαλύτερες των 250 εκατομμυρίων δολαρίων για την κατασκευή νέων οικισμών, ενώ δόθηκαν δεκάδες χιλιάδες άδειες ανοικοδόμησης. Χαρακτηριστικός άλλωστε είναι και ο αριθμός των εποίκων, ο οποίος, από τις 105.300 του 1992 έφθασε τους 146.200. Η ειρηνευτική οργάνωση κλείνει την καταγγελία με την εκτίμηση ότι η δέσμευση περί "παγώματος" του εποικισμού χρησιμοποιήθηκε ως "δόλωμα" στις ειρηνευτικές συμφωνίες, για τον κατευνασμό των Παλαιστινίων, αλλά και της ισραηλινής προοδευτικής κοινής γνώμης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ