Σάββατο 20 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ΤΩΝ ΔΟΛΟΦΟΝΩΝ

Ο "θεματοφύλακας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών", όπως έχουν αναγορεύσει οι εγχώριοι ευρωλάτρες το Ευρωκοινοβούλιο, μόλις προχτές, αποφάνθηκε: "Πρώτον: Οι εγκληματίες πολέμου Κάρατζιτς και Μλάντιτς πρέπει να συλληφθούν, να δικαστούν και να καταδικαστούν (σ.σ. όχι, δεν αναφέρει να εκτελεστούν...). Δεύτερον: Οι διοικητές των δυνάμεων της "ειρηνευτικής δύναμης" να εκπονήσουν ένα αξιόπιστο και άμεσο σχέδιο δράσης για τη σύλληψη του Κάρατζιτς και του Μλάντιτς πριν την 14η Σεπτέμβρη 1996".

Αν αυτή είναι η στάση των "υπερασπιστών της ειρήνης και της δημοκρατίας", τότε δεν πρέπει να ξαφνιάζει η στάση των "γερακιών", όπως, για παράδειγμα, του Αμερικανού απεσταλμένου στην πρώην Γιουγκοσλαβία Ρ. Χόλμπρουκ, ο οποίος χτες ανήγγειλε θριαμβευτικά στην ανθρωπότητα, δίκην λαφύρου, την "παραίτηση" του Σερβο-Βόσνιου ηγέτη Ράντοβαν Κάρατζιτς.

Ούτε πρέπει να εκπλήσσει το ότι ο γγ του ΝΑΤΟ, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν και ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, αμέσως μετά την αναγγελία του "χαρμόσυνου" νέου, με μια φωνή, απαίτησαν την κεφαλήν επί πίνακι των Κάρατζιτς και Μλάντιτς και την παραπομπή τους στο Δικαστήριο της Χάγης.

Οι κατ' εξοχήν υπεύθυνοι για τα εγκλήματα ενάντια στους λαούς της πρώην Γιουγκοσλαβίας, οι πρωταγωνιστές του μακελειού, εμφανίζονται σε ρόλο τιμωρού, κραδαίνοντας τη ρομφαία του Διεθνούς Δικαίου...

Οι ιμπεριαλιστές μπορούν να νιώθουν υπερήφανοι για το "έργο" τους: Η επέμβαση στη Γιουγκοσλαβία, που οδήγησε στη διάλυσή της και τη σφαγή των λαών της, φτάνει στο τέλος της με την πολιτική και βιολογική εξόντωση των ηγετών των Σερβο-Βόσνιων, που τόλμησαν να αντισταθούν στη "νέα τάξη πραγμάτων".

"Αποστολή εξετελέσθη, όβερ", μπορεί να αναφέρει ο Ρ. Χόλμπρουκ, καταθέτοντας ένα "δώρο" στην προεκλογική εκστρατεία του Μπιλ Κλίντον.

***

Από την άλλη, όμως, οι λαοί, το φιλειρηνικό κίνημα σε όλο τον κόσμο, είναι καιρός να βγάλουν τα συμπεράσματά τους και να δυναμώσουν την αλληλεγγύη τους στους λαούς της πρώην Γιουγκοσλαβίας.

Τα συμπεράσματα είναι κάτι παραπάνω από προφανή:

- Οι Αμερικανο-ΝΑΤΟικοί ιμπεριαλιστές δε δέχονται, στα πλαίσια της "νέας τάξης", που επιβάλλουν στον πλανήτη, καμία φωνή αντίστασης, δεν επιτρέπουν σε κανένα τμήμα της Γης, σε κανένα κράτος του κόσμου, να διαφεντεύει τις τύχες του, να χαράσσει την πορεία του, με βάση τη βούληση του λαού του και τα συμφέροντά του.

Η περίπτωση της Βοσνίας είναι χαρακτηριστική. Από την αρχή, μοίρασαν τη Γιουγκοσλαβία στα πλαίσια των "σφαιρών επιρροής" και των "νέων αγορών", προώθησαν με κάθε τρόπο τη διάλυσή της και στη συνέχεια επέβαλαν με τα όπλα, προκαλώντας εκατόμβες θυμάτων και ποταμούς αίματος, τη δική τους "τάξη" στα νεοσύστατα κράτη. Τελευταία "εκκρεμότητα", το ...πολιτικό καθεστώς στη Δημοκρατία των Σερβο-Βόσνιων.

Ολη αυτή η πορεία φρίκης και θανάτου χαρακτηρίστηκε από την αξιοθαύμαστη σύμπνοια που επέδειξαν οι δυτικές κυβερνήσεις στην κατάπνιξη της αντίστασης στη Βοσνία και από το γεγονός ότι έγινε στο όνομα του Διεθνούς Δικαίου και της "διαδικασίας εκδημοκρατισμού στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη" (!).

- Η συντριβή και η ισοπέδωση και του τελευταίου ίχνους αντίστασης στη Βοσνία, έχει παράλληλα και ..."διδακτικό" σκοπό. Οι ιμπεριαλιστές θέλουν να δείξουν σε όλους τους λαούς ότι τίποτα δεν μπορεί να γίνει χωρίς τη δική τους συμφωνία. Τίποτα δεν μπορεί να γίνει ενάντια στα δικά τους σχέδια και εις βάρος των "ζωτικών συμφερόντων" τους. Κανένας και καμία δεν μπορεί να τα βάλει μαζί τους. Είναι παντοδύναμοι και αυτό οφείλουν να το δεχτούν οι πάντες.

- Στην περίπτωση των Σερβο-Βόσνιων, δεν περιορίστηκαν μόνο στους βομβαρδισμούς και τις στρατιωτικές επιχειρήσεις καθυπόταξης κάθε αντίστασης, αλλά προχωρούν ακόμα παραπέρα: Επιχειρούν να επιβάλουν κυβερνήσεις και καθεστώς της αρεσκείας τους. Τα περί μη ανάμειξης στις εσωτερικές υποθέσεις ενός ανεξάρτητου κράτους είναι, για τους ιμπεριαλιστές, "λεπτομέρειες" και "περιττές πολυτέλειες".

***

Θα αποτελούσε σοβαρή παράλειψη αν δεν επισημαίνονταν οι ευθύνες των ελληνικών κυβερνήσεων κατά τη διάρκεια της τραγωδίας στη Γιουγκοσλαβία, την τελευταία εξαετία. Αντί να διαδραματίσουν ένα ρόλο παράγοντα ειρήνης στην περιοχή των Βαλκανίων και να κινηθούν σε αυτή την κατεύθυνση με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, προτίμησαν να ευθυγραμμιστούν με τις αμερικανικές και ΝΑΤΟικές επιλογές. Δίκαια, λοιπόν, έχουν "καταξιωθεί" στα μάτια των λαών των Βαλκανίων ως συνένοχοι και συνυπεύθυνοι για τα εγκλήματα που έχουν διαπραχθεί στην πρώην Γιουγκοσλαβία.

Από την κατηγορία αυτή δεν μπορεί να εξαιρεθεί η κυβέρνηση Σημίτη, η οποία, από την αρχή, έσπευσε να συμφωνήσει με την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης και, μάλιστα, ανέλαβε να εναρμονίσει και τη νομοθεσία της για να διευκολύνει και να συμμετάσχει στη σύλληψη των Κάρατζιτς και Μλάντιτς.

Ας είναι, όμως, σίγουροι για ένα πράγμα: Η ιστορία δε μίλησε ακόμα. Το μέλλον της ανθρωπότητας δεν μπορεί να είναι τόσο σκοτεινό και εφιαλτικό. Δεν μπορεί να θριαμβεύσει το δίκαιο των δολοφόνων.

Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ

Ολη αυτή η πορεία φρίκης και θανάτου χαρακτηρίστηκε από την αξιοθαύμαστη σύμπνοια, που επέδειξαν οι δυτικές κυβερνήσεις στην κατάπνιξη της αντίστασης στη Βοσνία και από το γεγονός ότι έγινε στο όνομα του Διεθνούς Δικαίου και της "διαδικασίας εκδημοκρατισμού στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη"


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ